04.01.2018   11 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kevyet herkut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Vähähiilihydraattinen tuorejuustokakku


Viime kesänä sain eräänlaisen herätyksen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon – ei onneksi omakohtaisen syyn vuoksi – vaan sukulaisten kautta. Enoni joutuu noudattamaan vähähiilarista ruokavaliota terveydellisistä syistä ja tämä tarkoittaa sitä, että hiilihydraatit on laskettava gramman tarkkuudella. Vaikka ruokavaliosta on karsittu viljat ja sokerit, suun saa silti makeaksi. Tässä iso merkitys on erytritolilla (esim. Karppisokeri), jota saa isoista ruokakaupoista ja Punnitse & Säästä -myymälöistä. Se on luonnontuote, joka on valmistettu käymisteitse rypälesokerista. Tuote on hiilihydraatitonta ja kaloritonta. Tämän reseptin kehittelyssä kiitän enoni vaimoa Airea asiantuntevasta opastuksesta ja ”koulutuksesta”!

Vinkit:

  • Ohjeessa on mainittu tuotemerkki, mikäli tuotteen hiilihydraattipitoisuuksissa on selkeitä merkkikohtaisia eroja. Reseptin hiilaripitoisuus on laskettu näiden tuotemerkkien mukaan.
  • Lakat voi korvata myös jollain muulla marjalla. Lakassa on hiilihydraattia 7 g / 100 g. Myös vadelmat sopivat tähän kakkuun erinomaisesti. Niiden hiilaripitoisuus on hieman vähemmän, 6 g / 100 g.
  • Jos pidät selkeästi sitruunaisemmasta mausta, lisää rohkeasti pohjaan toisenkin sitruunan kuoriraaste. Laskin kuoriraasteelle pitoisuudeksi 2 g hiilihydraattia per sitruuna.

Kakku sisältää yhteensä 42 g hiilihydraattia. Siitä tulee noin 12 palaa, joten yksi kakkupala sisältää 3,5 g hiilihydraattia. Koristelussa käytetyt lakat eivät ole mukana hiilihydraattimäärässä.

Taikina:
200 g mantelijauhoja *)
2 dl (n. 170 g) erytritolia (esim. Karppisokeri)
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
1 sitruunan kuori

Kostutus:
¾ dl lakkojen sulamislientä ja/tai vettä

Pohjan päälle:
200 g lakkoja (tai vadelmia)

Tuorejuustokerros:
3 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1 ½ dl erytritolia (esim. Karppisokeri)
¼ tl vaniljajauhetta
1 prk (175 g) maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia laktoositon)
2 rkl vettä

*) Mantelijauhojen hiilihydraattimäärissä on suuria eroja. Parhaimmillaan hiilareita on vain 5 g / 100 g. Näin esimerkiksi Luontaistukusta (nettikauppa) tilattavan tuotteen kohdalla. Kuulotiedon mukaan myös Lidl myy vastaavaa vähähiilarista mantelijauhoa. Annattehan kommenteissa mahdollisia lisävinkkejä!


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa myös reunat leivinpaperista leikatuilla suikaleilla. Taikina tarttuu voitelusta huolimatta vuokaan tiukasti, joten puhdistaminen on näin toimittuna helpompaa.

Sekoita mantelijauhot, erytritoli ja leivinjauhe kulhossa. Lisää vatkaimella sekoittaen munat. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Sekoita kuoriraaste taikinaan. Levitä taikina vuoan pohjalle. Taikina on paksua, joten se kannattaa tiputella vuokaan nokareina ja tasoittaa kädellä kevyesti painellen.

Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä. Puhdista vuoan reunus paiston jälkeen ja suojaa reunakalvolla tai sivele pintaan öljyä saadaksesi kakun irtoamaan siistimmin.

Pistele pohjaan reikiä reilusti haarukalla. Erityisesti reunat kannattaa pistellä hyvin. Jos käytät pakastettuja lakkoja, hyödynnä niiden sulamisliemi kostutukseen. Muussa tapauksessa kostuta pohja vedellä. Levitä marjat pohjan päälle.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon erytritoli ja vaniljajauhe. Notkista tuorejuusto vatkaimella. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Yhdistä liivatevesi ensin tuorejuuston kanssa ja sekoita sitten kermavaahdon joukkoon. Levitä täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele esimerkiksi lakoilla tai syötävillä kukkasilla.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
46 tassutusta

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin kesäarvonta



Kesäarvonnassa esitetään ajankohtainen leivontakysymys ja arvotaan vastanneiden kesken Toivepuodin tuotepaketti, joka sisältää päivänvarjo-coktailtikkuja, hopeisia tähtikoristeita, leveää reunakalvoa ja Haganolin salmiakkimixeriä.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit