”High hat” eli korkealla marenkihatulla varustettu kuppikakku hyppäsi silmilleni Neitileipurin julkaistua vastaavan ohjeen leipomossaan. Tässä yhdistyy tavallaan kaksi eri herkkua, sillä hattuosa muistuttaa makeishyllyltä tuttua Brunbergin suukkoa. Muffinssit kannattaa jättää suosiolla mataliksi, jotta syömistä ei tule liikaa. Resepti olisi toimiva myös minimuffinsseina.

Marenkihattujen valmistaminen perustuu ns. sveitsiläiseen marenkiin, jossa vaahdotus suoritetaan kuumassa vesihauteessa. Itse suosin tapaa, jossa lämpötilaa seurataan paistomittarilla – oikean lämpötilan määrittäminen menee muuten arvailuksi, eikä marengin kestävyydelle voi antaa takeita. Pakko kyllä hehkuttaa näin aikaansaatavaa ”fluffia”! Mahtava tapa tehdä marenkipursotuksia! Kuumennuksen jälkeen vaahto jäähtyy hitaasti ja antaa tekijälle rentouttavan työskentelyrauhan. Pursotettu marenki jähmettyy muotoonsa useamman tunnin kuluessa.

Tässä reseptissä marengilla kuorrutettuja muffinsseja ei jätetä huoneenlämpöön, vaan ne jähmetetään kuorruttamista varten pakastimessa. Muffinssit voi myös jättää pakastimeen ja kuorruttaa myöhemmin jäisinä. Ne voi siis tehdä suklaakuorrutetta vaille valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen juhlia. Kuorrutetut ”hi-hatit” säilyvät jääkaapissa hyvin yön yli.

Lapset olivat sitä mieltä, että muffinssien ulkonäkö muistuttaa ”gagga-emojia”. 💩 Niinpä tein heidän mielikseen muutamia silmillä varustettuja versioita. 😊

Vinkki: Vegaaniset marenkihatut voi tehdä myös aquafabasta eli kikhernesäilykkeen liemestä ja sokerista. 5 valkuaisen vaahtoa vastaa yhdestä tölkistä (esim. Tesco organic) valuttamalla saatava neste (vajaa 2 dl). Laita sokeria yhtä paljon ja vatkaa vesihauteessa samaan tapaan kuin valkuaisvaahtoakin. Mausta reilusti vaniljalla tai muilla aromeilla. Vaahto maistuu lähinnä sokerilta.

Hi-hat kuppikakut

 

Taikina:
2 ½ dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
75 g voita
1 ¾ dl sokeria
5 keltuaista
1 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
60 g suklaarouhetta

Marenkivaahto (”marshmallow fluff”):

5 valkuaista
2 ½ dl sokeria
(1 vaniljatangon siemenet / 1 tl vaniljatahnaa)

Suklaakuorrute:

200 g tummaa suklaata (esim. Panda)
2 rkl rypsiöljyä
(syötäviä silmiä)


Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen. Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoseosta ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput jauhoseoksesta ja kädenlämpöinen maito. Lisää lopuksi suklaarouhe.

Annostele taikina paperisiin muffinssivuokiin. Täytä vuoat vain noin puolilleen, sillä nämä muffinssit saavat jäädä mataliksi. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarvittaessa tasoita pinta veitsellä.

Laita isoon kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Laita valkuaiset ja sokeri reilun kokoiseen teräskulhoon, joka mahtuu kattilan päälle vesihauteeseen (vatkauskulhon ei tarvitse koskettaa vettä). Vatkaa valkuaisvaahtoa kuumassa vesihauteessa noin 10 minuuttia, kunnes vaahdon lämpötila on 60 astetta. Ota kulho kattilan päältä ja jatka vatkaamista, jotta vaahto jäähtyy. Lisää samalla halutessasi vaniljatangon siemenet tai vaniljatahna. Vaahto muuttuu hitaasti napakammaksi (= pursotettavaksi). Lopeta vatkaaminen, kun vaahto on yhä kiiltävää, mutta pysyy jo selvästi muodossaan. Käytä marenkivaahto samantien.

Laita marenkivaahto isoon pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (13 mm). Pursota vaahdosta ensin yksi pallura muffinssin keskelle tee sen ympärille vaahdosta korkea keko kierteisellä pursotuksella. Nosta muffinssit pakastimeen noin tunniksi tai kunnes marenkivaahdon pinta tuntuu jäätyneeltä.

Laita paloiteltu tumma suklaa ja rypsiöljy mikronkestävään kulhoon. Sulata mikrossa matalalla lämmöllä (max 250 W). Kuorruttamisen helpottamiseksi voit kaataa suklaaseoksen kapeaan astiaan, esimerkiksi juomalasiin. Dippaa jäiset muffinssit suklaakuorrutteessa niin, että marenkivaahto peittyy. Tarvittaessa kallista lasia, jotta marenkihattu ei kosketa dipatessa astian pohjaa. Nosta jääkaappiin jähmettymään (ja sulamaan, mikäli muffinssit ovat ehtineet jäätyä). Halutessasi koristele syötävillä silmillä.