Kinuskileipomo Neitileipuri

Kategoria: Leivokset,  Muffinssit Nähty 411 kertaa
 
19.02.2019
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIHi-Hat Kuppikakut


Olen jo pitkään haaveillut Hi-Hat kuppikakkujen leipomisesta, ja viime viikonloppu sai kunnian olla se kerta kun niitä leivon. Näissä yhdistyy marenki ja suklaa, jotka sopivat hyvin makeannälkäisille.

 Julkaisin kuvan näistä kyseisistä kuppikakuista jo galleriaan, ja siinä lupaisin jo vähän reseptiä, kunhan olen niitä toista kertaa testannut, ja nyt se kuppikakku (lukuunottamatta kuorrutusta) pääsi uudemman kerran testiin, ja olen tarpeeksi tyytyväinen.

 Viime viikonloppuna kokeilin myös ystävänpäiväkakkuun Manuela Kjeilenin suklaakakkupohjaa, jonka rakenteeseen ja mehevyyteen ihastuin kerrassaan. Nimittäin se salainen ainesosa joka siinä vaikuttaa rakenteeseen on majoneesi. Muokkasin reseptiä sopivan kokoiseksi ja hiukan omanlaisekseni, ja nyt se on täällä. Ajatus majoneesista taikinassa ei välttämättä ole ruusuinen, mutta lupaan, se ei maistu läpi edes valmiissa taikinassa.

 Iso suklaan määrä kuorrutteessa saattaa kuulostaa todella isolta määrältä, mutta en osannut arvioida paljonko käytin sitä, joten tässä nyt on laitettu täysin villillä veikkauksella määrä jota epäilin käyttäväni. :D

Suklaakuppikakut (n. 15 kpl):
1,5 dl (vahvaa) kahvia
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1 vanililjatangon siemenet (tai 2 tl vaniljasokeria)
1 dl + 1 rkl majoneesia (Hellman’s)
2,75 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1,25 dl tummaa kaakaojauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,25 tl leivinjauhetta

Marenki:
4 kananmunanvalkuaista
3 dl sokeria
1 tl vaniljatahnaa tai 1 vaniljatanko

Koristelu:
250-300 g tummaa suklaata
2 rkl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Keitä kahvia jo jonkun aikaa ennen leipomista, ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Laita uuni lämpenemään 175-180 asteeseen. Vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla.
Vatkaa sokeri, huoneenlämpöiset kananmunat ja vanilja kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää vaahtoon majoneesi, ja sekoita vatkaimella vain sen verran että se on sekoittunut sinne tasaisesti.
Siivilöi kuivat aineet erilliseen kulhoon ja sekoita. Siivilöi kolmasosa jauhoista taikinaan, sekoita tasaiseksi ja lisää sen jälkeen puolet kahvista (ja sekoita). Sen jälkeen taas kolmasosa jauhoista ja toinen puolikas kahvista ja sekoita taas. Lopuksi lisää viimeinen kolmasosa jauhoista ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina vuokiin, itse käytin jäätelökauhaa apuna. Paista uunissa n. 19-24 minuuttia, riippuu uunin tehosta.
Anna kuppikakkujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
Valmista marenki. Laita kattilaan vettä ja anna kiehua. Laita mieluiten metalliseen kulhoon sokeri, valkuaiset ja vanilja, ja aseta kiehuvan veden päälle. Vatkaa vispilällä (EI elektronisella laitteella) n. 4 minuuttia siihen asti että sokeri on sulanut, eikä enää kokeillessa tunnu sokerikiteitä valkuaisten joukossa. Laita nyt marenki yleiskoneeseen tai käytä sähkövatkainta, ja hiljaisella teholla vatkaa n. 3 minuuttia. Sen jälkeen nosta täydelle teholle ja vatkaa vielä n. 1-2 minuuttia.
Pursota pyöreällä tyllalla kuppikakkujen päälle marenkia. Kun olet valmis, siirrä ne pakastimeen 25-30 minuutiksi. Sillä aikaa kun kuppikakut ovat pakkasessa, sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä 20 sekunnin välein sekoittaen varovasti. Lisää sulan suklaan joukkoon öljy, ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä sitten jonkin aikaa.
Kun olet pitänyt kuppikakkuja pakasteessa tarpeeksi kauan, laita suklaa mieluiten esim. lasiin, josta näitä on helppo dipata. Ota kuppikakku, dippaa suklaaseen, ja anna ylimääräisen suklaan valua, ja toista kunnes kaikki ovat kuorrutettu.
Anna olla jääkaapissa vähintään 20 minuuttia ennen tarjoilua.