10.12.2019   7 kommenttia Kategoria: Joulu,  Makeat piirakat,  Ystävänpäivä
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Herrasväen piirakka


Tuplaherkkuja on kiva kehitellä, koska niissä yhdistyy jotain uutta ja vanhaa. Tähän piirakkaan olen leiponut mukaan klassiset herrasväen pikkuleivät. Pikkuleipä kasvoi jättikokoon ja murotaikinakuoren alta löytyy runsas marjaisa täyte. Sen makeutta on säädetty vähemmäksi kuin pikkuleivissä, joten voit rohkeasti leikata isommankin palan. Koristele pinta ihanilla piparkakkumuoteilla!

  • Kuoritaikina:
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • ¾ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 rkl vettä
  • Pohja:
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ¾ dl sokeria
  • 175 g huoneenlämpöistä voita
  • ½ kananmunaa
  • 2 rkl vettä
  • Täyte:
  • 500 g suomalaisia vadelmia
  • 1 ¾ dl hillo-marmeladisokeria
  • ½ dl vettä
  • 2 rkl perunajauhoja
  • Pinnalle:
  • sokeria
  • ½ kananmunaa


  • Aloita valmistelemalla kuoritaikina. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot ja sokerit. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi. Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle hieman piirakkavuokaa (24 cm) isommaksi ympyräksi. Nosta levy jääkaappiin kovettumaan.
  • Tee seuraavaksi pohja. Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää kananmunanpuolikas ja vesi. Saat munan puolitettua, kun rikot sen desilitramittaan ja sekoitat rakenteen rikki. Säästä toinen puolikas voiteluun. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  • Leikkaa alumiinifoliosta suikaleita ja paina ne kiinni taikinareunoihin. Näin reunat eivät valahda paiston aikana. Jos käytät irtopohjavuokaa, painele sen ympärille alumiinifolio estääksesi rasvan tihkuminen vuoasta uunin pohjalle.
  • Esipaista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Irrota foliotuet.
  • Soseuta vadelmat huolellisesti (tehokkaalla sauvasekoittimella siemenetkin häviävät suurimmaksi osaksi). Laita sose kattilaan yhdessä hillo-marmeladisokerin kanssa. Keitä reilusti kiehuttaen noin 20 minuuttia, kunnes seos sakenee. Ota liedeltä. Yhdistä vesi ja perunajauhot. Lisää kattilaan ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vispilällä sekoittaen. Siirrä takaisin liedelle ja anna pulpahtaa nopeasti.
  • Ota kuoritaikina jääkaapista ja tee siihen muoteilla kuvioita.
  • Levitä täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle sokeria estääksesi kuoren muodostuminen paiston aikana.
  • Kumoa taikina leivinpaperin avulla täytteen päälle. Leikkaa vuoan yli tuleva taikina painamalla sitä reunaa vasten.
  • Voitele pinta munalla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Resepti on julkaistu Unelmien Talo&Koti -lehdessä numerossa 12/2018.

Valmistusaika: 90 min

Vaikeusaste: Keskitaso

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
9 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat