Sisuunnuin tekemään tätä iki-ihanaa italialaisherkkua, kun aiempi, vuosien takainen focaccia-kokeiluni tuli puheeksi miehen kanssa. Tekeleeni oli todella tehnyt lähtemättömän vaikutuksen (”Aivan kamalaa!”), vaikka yleensä mies tuskin muistaa yksittäisiä leivonnaisia paria kuukautta pidemmältä ajalta. Hirveyden kruunasivat oliivit, joita jostain syystä olin painellut leipään, vaikkei kumpikaan meistä niistä erityisesti välitä. Nyt oli aika ottaa revanssi. Esikuvana oli hiljattain ravintolassa syömämme järkyttävän mahtava focaccia.

Mitään terveysruokaa tämä ei ole, se täytyy tunnustaa, mutta soveltuu spesiaaliin nautiskeluun. Focaccian salaisuus piilee ainakin merisuolassa ja oliiviöljyssä, jota käytetään säästelemättä jokaisessa vaiheessa. 🙂

Käytin nyt eri ohjetta kuin silloin taannoin, joten tätä kyllä uskaltaa testata. 🙂 Tämä ohje oli Anna-lehdestä. Tekovaiheessa menettelin alustamisen suhteen vähän eri tavalla. Tässä siis minun tapani – en uskalla muutakaan neuvoa, koska lopputulos oli varsin onnistunut. Kannattaa muuten varata TOSI iso kulho. Taikina kohoaa yllättävän paljon jääkaapissa. Varoittava esimerkki löytyy vaihekuvista.

Huomaathan, että taikina tehdään jo paistamista edeltävänä päivänä. Ei siis sovi hetken mielihaluksi, mutta mahdollistaa ennakoinnin loistavasti.

Italialainen focaccia

Taikina:
11 dl durum-vehnäjauhoja
1 rkl merisuolaa
½ (á 50 g) pkt hiivaa
5 dl vettä
1 ½ dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä

Pinnalle:
oliiviöljyä
karkeaa merisuolaa
1 – 2 rosmariininoksaa


Mittaa durum-jauhot isoon kulhoon. Sekoita joukkoon (suolamyllyllä) hienoksi jauhettu merisuola. Murenna hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Sekoittele kunnes hiiva on liuennut veteen. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada hiivaseos siihen. Alusta hiivaseos kädellä taikinaan lisäten samalla vuorotellen öljyä ja valkoviiniä. Jatka alustamista n. 5 min ajan. Peitä kulho kelmulla ja anna olla jääkaapissa yön yli.

Voitele leivinpaperi öljyllä ja levitä päälle taikina n. 30 x 35 cm kokoiseksi leiväksi. Peitä liinalla ja anna kohota 2 tuntia. Painele leipään koloja sormella. Pirskottele/sivele leivälle reilusti öljyä. Ripottele päälle suolaa (itse laitoin tässä vaiheessa kokonaisia merisuolan muruja n. 2 tl). Leikkaa rosmariinin ”havut” pieniksi paloiksi ja ripottele niitä leivän päälle. Paista 200 asteessa 30 – 35 min (suojaa foliolla, jos pinta tummuu liikaa). Sivele valmiin leivän päälle oliiviöljyä. Leikkaa paloiksi ja tarjoa lämpimänä.