24.11.2016   76 kommenttia Kategoria: Kakunkuorrutteet
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Munaton,  Pähkinätön

Efektikuorrute (Mirror glaze)


jouluinen-piilokakku

Mirror glaze -kuorrute on puhuttanut tänä vuonna leivontakansaa. Kaikki alkoi venäläisen leivontamestari Olga Noskovan julkaisemista kakkukuvista, joissa kakkuihin on loihdittu valoa heijastava pinta. Reseptiä ei Olga ole tiettävästi paljastanut, joten netti on täynnä arvauksia. Sen vuoksi ”oikeaa” Mirror glaze -reseptiä ei ole olemassa. Yhtäläistä monille versioille on se, että ainesluettosta löytyy kondensoitu maito ja liivate. Useissa on myös siirappia ja suklaata.

Kuorrute on kiiltävimmillään heti kuorruttamisen jälkeen ja näyttää parhaimmalta valoa vasten katsottaessa. 😉 En löytänyt selkeää perustetta käyttää reseptissä kondensoitua maitoa. Kun reseptiin kuluu vain osa purkista, lopulle on hankalaa keksiä käyttöä. Yritän olla käytännöllinen. 🙂

Kokeiluiden kautta päädyin omaan Mirror glaze -kuorruteohjeeseen, jonka nimesin efektikuorrutteeksi, koska tykkään käyttää suomenkielisiä termejä. Minusta ”efekti” kuvaa kuorrutetta hyvin, sillä kiiltävän pinnan ohella olennaista on valuvan rakenteen hyödyntäminen erilaisissa väriyhdistelmissä.

Huomioi nämä:

  • Ohje on mitoitettu halkaisijaltaan 24-senttisen kakun kuorruttamiseen.
  • Efektikuorrute kaadetaan jäisen pinnan päälle. Laita kakku pakastimeen 1-2 tuntia ennen kuin aloitat kuorrutteen valmistamisen, jotta kakun pintakerros ehtii jäätyä. Esimerkin efektikuorrutteisesta kakusta löydät jouluisen piilokakun ohjeesta.
  • Kakun pinta tulee olla kuorrutettu sokerikreemillä tai muodostua hyydytetystä täytteestä. Huokoinen kakkupohja ei toimi kuorrutteen kanssa.
  • Jos värjäät kuorrutteen kaksiväriseksi, on tärkeää jakaa kuorrute yhtä suuriin osiin. Näin ne jäähtyvät samassa tahdissa ja ovat yhtä aikaa valmiita kaadettaviksi kakun päälle.

Ainekset:
4 ½ liivatelehteä
300 g valkosuklaata
2 ¼ dl kevytkermaa
¼ dl glukoosisiirappia
½ dl rypsiöljyä
pastaväriä


Valmistele kuorrutuspaikka etukäteen vuoraamalla pelti leivinpaperilla ja asettamalla päälle kakku- tai uuniritilä, josta ylimääräinen kuorrute valuu läpi.

jouluinen-piilokakku-vaihe-15

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa suklaa rouheeksi. Laita suklaarouhe valmiiksi kulhoon.

jouluinen-piilokakku-vaihe-7 jouluinen-piilokakku-vaihe-8

Mittaa kerma ja glukoosisiirappi kattilaan. Kuumenna, mutta älä anna kiehahtaa, vaan ota liedeltä, kun kattilasta alkaa nousta höyryä. Sekoita joukkoon liotetut liivatteet. Kaada kermaseos suklaarouheen joukkoon.

jouluinen-piilokakku-vaihe-9 jouluinen-piilokakku-vaihe-10

Sekoita käsivispilällä, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää öljy ohuena nauhana.

jouluinen-piilokakku-vaihe-11 jouluinen-piilokakku-vaihe-12

Siirrä kuorrute tässä vaiheessa valmiiksi astiaan, josta sen kaataminen onnistuu helposti. Jos haluat monivärisen kuorrutteen, jaa se eri astioihin yhtä suuriin osiin ja sekoita joukkoon pastaväri. Anna kuorrutteen jäähtyä tuorekelmulla suojattuna, kunnes sen lämpötila on laskenut 37 asteeseen. Tämä tapahtuu melko nopeasti, joten ole tarkkana.

jouluinen-piilokakku-vaihe-13 jouluinen-piilokakku-vaihe-14

Ota kakku pakastimesta, irrota vuoasta ja laita ritilän päälle (leivinpaperin voi jättää kakun alle). Kaada erivärisiä kuorrutteita vuorotellen useammassa erässä raidoiksi tai muiksi kuvioiksi kakun päälle ja reunoille. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua ritilän läpi. Sen voi halutessaan kerätä talteen ja käyttää uudelleen lämmitettynä toistamiseen. Kun kuorrute on jähmettynyt, nosta kakku tarjoilulautaselle.

jouluinen-piilokakku-vaihe-16 jouluinen-piilokakku-vaihe-17

Kakku on suositeltavaa kuorruttaa tarjoilupäivänä, jolloin kuorrute on kiiltävimmillään tuoreena. Kakun voi kuorruttaa jo edellisenä päivänä, mutta kiilto himmenee vähitellen. Kun kakkua ei ole jäädytetty kokonaan, se sulaa huoneenlämmössä nopeasti tarjoilukelpoiseksi.

jouluinen-piilokakku-vaihe-18

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
11 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat