01.03.2015   37 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Cola-biitit


coca-cola-biitit

Amerikkalainen leivontakulttuuri on herkuttelijan paratiisi, sillä se on pullollaan inspiroivia makuja ja leivonnaisia. Tästä runsaudensarvesta Kinuskikissa ammentaa tulevat kaksi teemaviikkoa. Liikkeelle lähdetään legendaarisen cola-juoman innoittamasta reseptistä. Tästä kiitokseni mari-johannalle, joka esitteli hauskan muunnelman mokkapaloista, Coca-Cola-piirakan. Itse päädyin käyttämään cola-tiivistettä, jota olen aiemmin testannut Coca-Cola-kakussa. Tiivistemuodossa colan maun saa voimakkaampana esiin.

Vielä palanen Coca-Colan historiaa:

Maailman tunnetuimman virvoitusjuoman tarina alkoi Yhdysvalloista, Georgian osavaltiosta vuonna 1886. Apteekkari John Pemberton keksi Atlantan kaupungissa ”makusiirapin” kehittäessään lääkettä päänsärkyyn. Tuote ei myynnyt lääkkeenä, mutta menestysjuoma siitä syntyi, kun makusiirappia sekoitettiin hiilihapolliseen veteen. Juomaa myytiin laseittain soodabaareissa. Pembertonin kirjanpitäjä keksi juomalle nimen Coca-Cola ja piirsi logon, jota käytetään sellaisenaan vielä tänäkin päivänä.

Pemberton myi juoman oikeudet liikemies Asa Griggs Candlerille, joka perusti Coca-Cola Companyn. Hän markkinoi cola-juomaa apteekkareiden kautta. Kymmenen vuotta myöhemmin Coca-Colaa sai kaikkialta Yhdysvalloista. Vuonna 1899 pullotustekniikan ansiosta juomaa alettiin myydä pulloissa, jolloin sitä ei tarvinnut enää nauttia paikan päällä soodabaareissa. Vuonna 1928 Coca-Cola tuli tunnetuksi koko maailmalle, kun se sponsoroi olympiakisoja.

Juoman suosio kasvoi maailmalla. Toinen maailmansota vauhditti tunnettuutta Euroopassa. Joka kuukausi amerikkalaisille sotilaille toimitettiin 6 miljoonaa pulloa Coca-Colaa. Suomeen Coca-Cola tuli 1950-luvulla. 1988 Coca-Cola oli maailman tunnetuin ja suosituin tavaramerkki.

2000-luvun taitteessa yhtiöstä oli kasvanut maailman suurin juomayhtiö, jonka tuotteita myytiin yli 200 maassa. Valikoimaan kuului tässä vaiheessa jo yli 230 muutakin tuotetta. Tunnetuimpia olivat Coca-Colan lisäksi Coca-Cola light, Fanta ja Sprite. Tänä päivänä Coca-Cola on maailman myydyin virvoitusjuoma ja kolmanneksi arvokkain brändi. Sitä myydään kaikissa maailman maissa lukuun ottamatta Kuubaa ja Pohjois-Koreaa.

Lähteet: www.coca-cola.fi ja fi.wikipedia.org.

Mokkapalat cola-twistillä

1 pellillinen

Pohja:
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl cola-tiivistettä (SodaStream)
200 g kermaviiliä

Cola-kuorrute:
100 g voita tai margariinia
1 dl cola-tiivistettä (SodaStream)
6 dl tomusokeria

Pinnalle:
punaisia ja valkoisia nonparelleja


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita jauhoseos taikinaan vuorotellen cola-tiivisteen ja kermaviilin kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle (pellin mitat n. 30 x 38 cm). Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Mittaa kaikki kuorruteainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä hetken aikaa esimerkiksi kylmässä vesihauteessa koko ajan sekoitellen. Kaada pohjan päälle, kun kuorrute on muuttunut hieman paksummaksi. Levitä tasaiseksi ja ripottele pinnalle nonparelleja. Nosta kylmään, jotta kuorrute jähmettyy. Leikkaa sitten neliöiksi.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
4 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat