Amerikkalaisista suklaaihanuuksista, brownie-leivoksista, tunnetaan myös vaalea sisarleivonnainen, blondies. Tässä Kinuskikissan blondie-versiossa tumma suklaa on korvattu valkosuklaalla ja taikina on makeutettu luomuhunajalla. Hunaja ei dominoi makumaailmaa, mutta antaa taikinalle vienon viehkeää aromia.
Brownie-leivosten tapaan pohjan on tarkoitus jäädä hieman taikinaiseksi, mikä takaa leivosten mehevän koostumuksen. Halutessaan kypsennysaikaa on toki mahdollista jatkaa. Omenat on tärkeää leikata ohuiksi siivuiksi, jotta ne ehtivät kypsyä parissakymmenessä minuutissa.
Leivokset eivät vaadi lisukkeita, mutta halutessaan ne voi tarjoilla vaniljajäätelön kera. Komeuden kruunaa päälle valutettu hunaja ja ripaus kanelia.
Blondies
Blondie-pohja:
150 g voita
100 g valkosuklaata
1 dl juoksevaa Hunajainen SAM -luomuhunajaa
¼ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
Päälle:
5 pienehköä omenaa
hunajaa
kanelia
Tarjoiluun:
vaniljajäätelöä, hunajaa ja kanelia
Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä, jäähdytä hetki ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.
Lisää yksitellen hunaja, suola, vaniljasokeri, munat ja jauhot.
Vuoraa reunallinen uunivuoka (n. 17 x 25 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan.
Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi. Asettele siivut taikinan päälle.
Valuta pinnalle hunajaa ja ripottele kanelia.
Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Siirrä jääkaappiin viilentymään.
Leikkaa kylmänä neliöiksi. Tarjoile vaniljajäätelön, hunajan ja kanelin kera.
maris
hylhellu: kyllä voi tehdä. Sinun oikeastaan kannattaa laskea oman peltisi pinta-ala ja suhteuttaa se tässä käytetyn vuoan pinta-alaan (425 cm2). Tähän löytyy apua vuokien muunnostaulukoista: https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/.
Hei! Voiko tätä tehdä uunipellille? Kuinkahan paljon aineksia olisi silloin hyvä lisätä? Kiitoas.
Open kyökissä
Almakoira: Kyllä voi! Maku vain paranee, kun leivonnainen saa olla yön yli jääkaapissa 🙂 Itse tein näitä pari viikkoa sitten, ja annoin jäähtyä yön yli jääkaapissa. Mahdottoman hyviä olivat!
Hei! Voiko tämän tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin ja tarjoilla sitten seuraavana päivänä? 🙂 Vai kärsiikö maku siitä..
TeBaZu
Tämä juuri uunissa ja ainakin taikina maistui niiiiiiin hyvältä 🙂
Tatjana: onpa tosi upeaa, jos reseptini on auttanut sinua löytämään uuden makusuosikin. Kiitos kivasta kommentista!
Aikaisemmin en tykännyt omena leivonnaisista, mutta tämä Blondies täysin muutti mielipiteni..Tämä oli liian hyvä. Niin hyvä että teki mieli syödä vain sitä aamusta iltaan
mari-johanna: jee, ihanaa kuulla! 🙂
mari-johanna: Juuri olin etsiskelemässä täältä työpaikalle nimpparitarjottavaa. Se on sitten tämä ehdottomasti, kiitos ideasta. 🙂
mari-johanna
Nyt oli vihdoin se hetki, että tätä kokeilin, ja olipas aivan mielettömän hyvää!
Eilen kun uunista otin niin koko perhe taivasteli herkullista tuoksua ja töissä tänään loppui alta aikayksikön. Viimeiset palat vietiin käsistä kun tykkäsivät!! Siis kiitos! 🙂
Satyyri: kiva, että tykkäsit – paljon kiitoksia ilahduttavasta kommentistasi. Nyrkkisääntö gluteenittomien jauhojen kanssa on, että yks yhteen voi korvata vehnäjauhoihin nähden. Riippuu kuitenkin suuresti siitä, minkälaisesta leipomuksesta on kyse. Hiivataikinat ovat hankalimpia sitkon vuoksi. Tämä resepti on kuitenkin varmasti helpoimmasta päästä. Olen itsekin leiponut kohtuu vähän gluteenittomia juttuja, joten tältä pohjalta en osaa muuta neuvoa. Olisi kiva, jos tulisit kertomaan, miten onnistuit.
Tein, ja oli oikein erinomaisen hyvää! Tapanani on askarella reseptikirjaani erikoishyvät kokkaukset hienoiksi skräppisivuiksi, ja tämä päätyy ehdottomasti sinne!
Kysymys. Mahtaisikohan tämä onnistua gluteenittomana? En ole pahemmin käyttänyt glut. jauhoja, enkä tiedä niiden käytöstavoista verraten tavallisee vehnäjauhoon. Voisiko siis toimia, ja pitääkö gluteenittomien jauhojen kanssa ottaa jotakin erityisesti huomioon?
Petunia: unohdinkin vastata tähän eli Teema-vuoka ei ole kyseessä, tää oli jokin kirppis-löytö taasen. 🙂 Jossain toisessa kuvassa saattaa näkyä valkoisia neliövuokia, niitä olen ostanut cittarista.
Mä oon aina ollu hulluna oenaherkkuihin.
Hei,
Onko käyttämäsi vuoka Teemaa? Olen kaivannut pientä neliön mukaista vuokaa, jos käyttämäsi on Teemaa, niin sittenhän minulla on jo 🙂
Kiitos kiitos! Ja kanelia sitten päälle oman mielen mukaan. Itse lisäsin vielä hieman tarjoiluvaiheessa.
Oi nam, jotain tällaista olenkin kaivannut, täytyy kokeilla 🙂
Piparkakkupojan omppupiirakka on yksi suosikeistani, ehkä tämä vetää vertoja sille. Kiitos!
sojan kotikeittiö
oi, tää ei voi olla muuta kuin herkkua!