Värikkäät kuorrutteet ovat kevään aikana pomppineet silmille niin Kinuskiyhteisössä kuin sosiaalisessa mediassa. Useimmiten kuorrutteet ovat koristaneet trendikkäitä donitseja, mutta kauppoihin on ilmestynyt myös herkullisia muunnelmia perinteisestä berliininmunkista. Tästä nappasin minäkin kiinni suunnitellessani vapun munkkireseptiä. Valitsin munkkeihin kolme erilaista kuorrutetta: lime, mansikka ja Nutella. Otatko näistä yhden vai teetkö pienen määrän kaikkia? 🙂 Herkullista vappua joka tapauksessa!
Vinkki: Katso ohjeet salmiakin, colan ja Piña Coladan makuisiin kuorrutteisiin donitsiohjeesta.
Mansikka-, lime- ja Nutella-kuorrutetut munkit
16 kappaletta
Taikina:
100 g voita tai margariinia
2 ½ dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
700–900 ml rypsiöljyä
Täyte:
lime curdia, mansikkamarmeladia tai Nutellaa
Huom! Yhdestä kuorrutemausta riittää noin 10 munkkiin.
Limekuorrute:
3 ¼ dl tomusokeria
2 ½ rkl limemehua (tiiviste) tai osa vettä
vihreää ja keltaista pastaväriä
Mansikkakuorrute:
4 ¼ dl mansikkatomusokeria
2 ½ rkl vettä
Pähkinäsuklaakuorrute:
200 g Nutella-levitettä
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää sokeri, mausteet ja muna. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan vispilällä vatkaten. Vatkaa taikinaa hetken aikaa. Lisää sitten loput jauhoista kädellä tai yleiskoneella vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun jauhoja on jäljellä noin kolmannes. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se yhtä suuriin osiin. Pyörittele paloista käsiesi välissä pullia.
Anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia ennen paistamista.
Laita laakeaan teräskattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan kosketa pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Nosta munkki öljyyn varovasti käsillä tai reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2–4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla ympäri. Nosta talouspaperin päälle jäähtymään.
Kiinnitä pieneen pursotuspussiin täyttämiseen tarkoitettu tylla. Laita pussiin valitsemasi täyte ja sulje toinen pää pussinsulkijalla. Työnnä terä munkin sisään sivureunasta ja pursota täytettä reilun teelusikallisen verran.
Yhdistä sokerikuorrutteen (lime/mansikka) ainekset keskenään. Limemunkkien kuorrute on kirpeähkö pelkästä limemehusta tai -tiivisteestä. Jos haluat miedomman maun, korvaa osa mehusta vedellä. Laita kuorrute pieneen kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja sulje toinen pää pussinsulkijalla. Valmiiksi sekoitettua sokerikuorrutetta ei kannata jättää pöydälle, sillä se alkaa jähmettyä nopeasti. Pussin sisällä se säilyy käyttökelpoisena pidemmänkin ajan. Jos käytät kuorrutteena Nutellaa, lämmitä sitä ensin mikrossa miedolla lämmöllä, jotta rakenne muuttuu juoksevammaksi.
Leikkaa pussin päähän pieni aukko. Pursota ensin ympyrä munkin päälle ja täytä se sitten kuorrutteella. Heiluta munkkia, jotta pinta tasoittuu.
mari-johanna: ihania muistoja nuo! Muistan kyllä itsekin joskus syöneeni berliininmunkkeja tuolla tavalla. Ilmeisesti lapsilla ei ole mitään rajaa makean määrän suhteen. 🙂
mari-johanna
Simalta ja munkeilta maistuvaa vappua kaikille!
Kun meidän pojat olivat ihan pieniä, he rakastivat Berliinin munkkeja, niitä piti aina ostaa sillointällöin herkuksi leipomosta. Lopputulema oli kuitenkin se, että munkin päältä pienet hampaat kihnuttivat ainoastaan vaaleanpunaisen päälisen parempiin suihin ja itse munkki jäi monesti puoliksi syötynä lautaselle.
Eilen munkkeja paistaessa innostuimme kuopuksemme kanssa kokeilemaan myös ekaa kertaa itse Berliinejä! Nam!
Tuli muistoja mieleen, kuten huomaatte!!
Aamuriemu
Ihanat värit ja oi että; lime munkki! Nami, olisipas kiva maistaa😋!