21.04.2017   3 kommenttia Kategoria: Lapset,  Pullat, munkit ja donitsit,  Vappu
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Donitsit uunissa donitsipellillä


Uunissa paistettavat donitsit ovat tulleet suosituiksi kotileipureiden keskuudessa niiden helppotekoisuuden ansiosta. Vähemmällä rasvallakin selvitään, kun uppopaistamisen sijaan donitsit kypsyvät siististi donitsivuoan koloissa. Makua ja näyttävyyttä ei uunidonitseistakaan jää puuttumaan, siitä pitävät huolen mielikuvitukselliset kuorrutteet.

Perinteisin kuorrute syntyy yksinkertaisesti vedestä ja tomusokerista. Seoksen voi värjätä pastaväreillä ja viimeistellä nonparelleilla/koristerakeilla. Itse halusin tällä kertaa vähän kokeilevampia makuja, mm. salmiakkia ja cokista. Toki tarkoitukseen löytyy myös valmiita makutomusokereita, jotka ovat nykyään suosittuja. Tai sokerikuorrutteen voi maustaa myös aromeilla.

Uunidonitsit

Vinkit:

  • Kaikki kuorrutemaut on mitoitettu koko annokselle eli 15 kappaleelle. Jos siis haluat useampia eri makuja, valmista kutakin kuorrutetta pienempi määrä.
  • Tomusokerin määrä voi vaihdella hieman riippuen siitä, miten tiiviisti se pakkautuu mittaan ja mittaatko tomusokerin desilitra kerrallaan vai koko annoksena. Sen vuoksi nesteen määrä kannattaa arvioida kuorrutetta sekoitettaessa. Optimaalinen kuorrute on niin paksua, että se jää kuorruttamisen jälkeen hieman epätasaiseksi, mutta tasoittuu donitsia ravisteltaessa. Liian juokseva kuorrute karkaa donitsin päältä.

15 kappaletta

Taikina:
75 g voita tai margariinia
¾ dl fariinisokeria
¾ dl sokeria
2 munaa
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
200 g sitruunarahkaa
1 ¼ dl kevytkermaa tai täysmaitoa

Salmiakkiuorrute:
5 dl tomusokeria
5 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
hopeisia tähtikoristeita

Piña Colada -kuorrute:

6 dl tomusokeria
½ dl kookosmaitoa
½ dl ananasmehua
1 limen kuoriraaste

Cola-kuorrute:
5 dl tomusokeria
½ dl vettä
2 rkl Cola-tiivistettä (SodaStream)
punaisia melts-nappeja
sini-puna-valko-nonparelleja


Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan jauhoseos, sitruunarahka ja kerma. Laita taikina kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja leikkaa päähän aukko.

Voitele donitsipellin kolot. Pursota taikinasta rinkulat pellin koloihin. Pursota rinkuloista niin paksut, että ne ulottuvat donitsipellin keskiosan korkeudelle.

Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia. Poista donitsit vuoasta ja paista loput taikinasta samaan tapaan. Voitele vuoka paistokertojen välissä. Anna donitsien jäähtyä ennen koristelemista.

Yhdistä kuorrutteen tomusokeri ja neste keskenään. Laita kuorrutteet pieniin kertakäyttöisiin pursotuspusseihin, joissa ne säilyvät käyttökelpoisena pitkänkin ajan. Valmiiksi sekoitettua kuorrutetta ei kannata jättää pöydälle, sillä se alkaa jähmettyä nopeasti.

Leikkaa pussin päähän pieni aukko. Pursota donitsin päälle kuorrutteella ensin rajat hieman aaltoilevalla viivalla ja täytä sen jälkeen keskelle jäävä alue. Ravista donitsia, jotta kuorrutteen pinta tasoittuu. Ripottele pinnalle samantien koristerakeita/limenkuorta/nonparelleja, sillä jähmettymisen jälkeen ne eivät tartu kiinni. Jos käytät koristelemiseen meltsejä ja/tai suklaata, sulata ne pienen pakastuspussin sisällä upottamalla pussi kuumaan veteen. Pursota raitoja kuorrutteen poikki ja ripottele nonparellit välittömästi päälle.


Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
34 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat