Irtokarkkihyllyn makeisvalikoiman äärellä kannattaa pitää tuntosarvet koholla ja metsästellä koristeluideoita. Itse päätin oitis, että karkkikakkuja tulen tekemään vastaisuudessakin. Tämän helpommaksi ei voi koristelu nimittäin muuttua ja parasta tietenkin on se, että koristeet ovat oikeaa herkkua, erityisesti lapset ovat innoissaan (myös saadessaan osallistua koristeluun!).

Kinuskitäyte on jo entuudestaan tuttu (kts. kinuski-puolukkatäyte), mutta tähän sovellettuna liivateettomana versiona. Näin syntyi samalla vaivalla myös pursotteluun sopiva vaahto. Ohje on mitoitettu siten, että siitä riittää kakun kuorrutteeksi, vaikka pursotustyyli olisikin ”kermasyöppö”.

Kinuskivaahdon kaveriksi kakun väleihin käy lähes mikä tahansa hedelmä tai marja. Tässä käytin banaania, mihin tykästyttiin kovasti maistelupiirissä, mutta oma mielipiteeni oli, että banaani dominoi liikaa ja peitti ihanan kinuskin maun. Suosittelenkin, että banaani leikataan joko hyvin ohuiksi siivuiksi (1-1,5 mm) tai vaihtoehtoisesti laitetaan harvakseltaan kakun väliin. Näin banaanin määräksi riittää ohjeessa mainittu 3-4 kappaletta. Sitruunamehu estää banaania tummumasta ja tuo ehkäpä aavistuksen pirteyttä banaanin pehmeyteen.

Tuoreiden marjojen aikaan tätä kakkureseptiä voisi soveltaa ihanasti yhdistämällä kinuskivaahtoon mansikat, vadelmat, lakat… Pakastemarjojen kanssa kannattaa huomioida niiden vetisyys ja käyttää hieman vähemmän kostuketta.

Vinkkejä sinulle, joka haluat vielä vähän nopeampaa versiota (tai muuta kuin pääsiäismunan muotoa). Voit tehdä kakusta myös suorakaiteen muotoisen, jolloin sinun tarvitsee vain halkaista kumpikin levykakkupohja. Käytä näistä kolme kappaletta eli yhteensä 1,5 levykakkupohjaa, niin saat saman kokoisen kakun kuin tämä munan muotoinen kakku (muotokakuissa aina osa levystä jää hukkapaloiksi, mutta ne voi pakastaa ja hyödyntää myöhemmin jälkiruoissa tai rakentaa juustokakun pohjaksi). Mikäli pursottaminen ei innosta pääsiäiskiireiden keskellä, pelkkä kerman levittäminenkin riittää: karkkikoristeet ovat joka tapauksessa pääosassa.

Vielä pari tärkeää asiaa kakun työvaiheiden ajoituksesta. Huomaathan, että kinuskikastike kannattaa valmistaa jo täyttämistä edeltävänä päivänä. Koska täyte ja pursotus ovat samaa ainetta, kannattaa kakku täyttää vasta tarjoilupäivänä – näin pursotukset ovat tuoreita. Karkit kestävät vaihtelevasti kerman päällä. Tässä kakussa huomasin, että ranskanpastillien tyyliset karkit päästävät väriä aika nopeastikin, kun taas toiset säilyvät aivan priimoina pidemmänkin aikaa. Varminta on suorittaa karkkien asettelu vasta hetki ennen tarjoilua.