17.01.2009   116 kommenttia Kategoria: Lapset,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Kukkaistyttöjen 2-vuotiskakku


Pienten kukkasteni 2-vuotissyntymäpäivää juhlittiin kerroskakulla. Värien puolesta oli taas lupa hempeillä. Synttärit ovat joulun alla ja missään nimessä en halunnut kakkuun mitään punaista - nyt ja tulevaisuudessa nämä juhlat pidetään visusti erossa toisistaan. Ripaus joulumieltä ehkä kuitenkin vaikutti värivalintaan sikäli, että minulle oli tärkeää saada vaaleanpunaisen rinnalle kultaista (meidän kodissa kultainen on jouluväri). Ehkä se tuo kukkasten ja perhosten kanssa ripauksen sadun henkeä mukaan.

Kakun alimmaisen kerroksen pohjana on 20 cm vuoassa paistettu 3 munan vaalea sokerikakkupohja. Kaksi ylintä pohjaa on leikattu 24 cm vuokaan tehdystä 4 munan pohjasta. Kerroskakussa nimenomaan sokerikakkupohja on hyvä valinta. Kääretorttupohjat ovat rakenteeltaan pehmeämpiä, eivätkä välttämättä siedä yhtä hyvin siirtelyitä. Jos kerroskakut alkoivat kiinnostaa, niitä löytyy vaihekuvineen pari kappaletta Täytekakut-osiota selaamalla.

Halusin kokeilla tässä kakussa erästä aiemmasta täytekakusta mieleenpainunutta makuyhdistelmää: mustikkaa, valkosuklaata, mansikkakermaa ja vaahtokarkkikuorrutetta. Mustikkatäytteeseen laitoin varmuuden vuoksi vähän enemmän vaniljakreemijauhetta kuin alla ohjeessa mainittu, koska kerroskakulta vaaditaan täytteiden osalta erityistä jämäkkyyttä. Totesin kuitenkin, että vähempikin olisi riittänyt. Kreemijauheen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei täyte mene puuroksi.

Mikäli kokeilet tämän kakun täytteitä tavallisessa yksikerroksisessa kakussa, voit tehdä täytteet sellaisinaan; ne sopivat mitoitukseltaan hyvin 24-28 cm kakkuun.

Muista yksityiskohdista enemmän vaihekuvien yhteydessä.

Mustikka-valkosuklaakakku

n. 25 hengen kakku

Pohjat:
3 munan sokerikakkupohja
4 munan sokerikakkupohja, josta noin puolet käytettiin

Kostutus:
vaniljamaito

Mustikkatäyte:
2 ½ dl mansikkakermaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
200 g jäisiä mustikoita

Valkosuklaatäyte:
2 ½ dl Flora Vispiä
150 g valkosuklaata (Lidl:n De Luxe -merkki)

Kuorrutus:
2 annosta sokerikreemiä mansikkatomusokerista
vaahtokarkkimassa 400 g:sta valkoisia ja vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja

Koristelu:
ruusut sokerimassasta
perhoset sokerimassan ja marsipaanin sekoituksesta
numerokoriste sokerimassasta
ruusuissa, perhosissa ja numerokoristeessa kultaista tomuväriä

Pikeeripursotukset:

1 ¾ dl tomusokeria
¼ dl valkuaista
3 tippaa sitruunamehua/sitruunamehutiivistettä
ruskeaa, keltaista ja kultaista pastaväriä


Valmistin pohjat sokerikakkupohjan ohjeen mukaan 20 cm:n ja 24 cm:n vuokiin. Leikkasin isommasta kakkupohjasta kaksi pienempää kakkua, joista tuli kerroskakun kaksi ylintä kerrosta. Mitoitin ylimmät kerrokset siten, että portaan leveydeksi jäi n. 2-3 cm. Leikkaamisvaiheessa käytin apuna sopivan kokoista pyöreää astiaa. Tämän jälkeen leikkasin pohjat kolmeen osaan.

Vatkasin mansikkakerman vaahdoksi ja sekoitin joukkoon vaniljakreemijauheen ja mustikat. Otin mustikat suoraan pakkasesta jäisinä, jotta mustikan mehu ei sekoittuisi liikaa mansikkakermaan ja peittäisi sen makua alleen. Kostutin pohjat vaniljamaidolla ja levitin päälle mustikkatäytteen.

Nostin toiset pohjalevyt päälle ja kostutin taas vaniljamaidolla. Vatkasin Flora Vispin vaahdoksi. Sulatin valkosuklaan mikrossa ja sekoitin sen kermavaahtoon. Levitin täytteen pohjien päälle ja nostin kanneksi viimeiset pohjalevyt. Lopuksi kostutin vaniljamaidolla.

Valmistin sokerikreemin mansikkatomusokerista, joka värjäsi kreemin vaaleanpunaiseksi ja antoi karkkimaisen maun. Sivelin kakkujen pintaan kreemiä. Vaahtokarkkitaikinan olin tehnyt paria päivää aikaisemmin. Vaahtokarkit olivat valmiiksi vaaleanpunaisia ja valkoisia, joten taikinaan tuli hennon vaaleanpunainen sävy. Kaulin taikinan kolmessa erässä tomusokeroidun silikonialustan päällä ja kuorrutin jokaisen kakun erikseen.

Nostin kakut toistensa päälle leveän lastan avulla. Nostaminen oli helppoa, eivätkä pikkukakut kärsineet mitenkään siirrosta. Valmiiksi koottu kakku säilyi hienosti jääkaapissa seuraavaan päivään, eikä alemmissa kerroksissa näkynyt lössähtämisen merkkejä.

Kerrosten väliin rullasin vaahtokarkkitaikinasta ohutta nauhaa peittämään liitoskohdat.

Pikeerin valmistus on neuvottu pikeeriohjeessa. Värjäsin pikeerin ruskealla ja keltaisella pastavärillä kullanruskeaksi. Pursotin pikeerillä kakun pinnalle 1 mm tyllalla alhaalta ylös nousevia ja oksistostaan pyöristyviä puunvarsia. Pikeerin kuivuttua sivelin oksiston päälle kultaista väriä. Kultaa ei kannata sekoittaa suoraan pikeeriin, koska kullan hohto ei tule silloin esiin ja muutenkin väriä tarvittaisiin niin paljon, että se maistuisi pikeeristä läpi.

Perhoset tein silikonimuotilla sokerimassan ja marsipaanin sekoituksesta. Laitoin perhoset kuivumaan auki avatun pahvisivuisen lastenkirjan päälle, jotta ne kovettuisivat lentoasentoon.

Sävytin kovettuneet perhoset kultaisella tomuvärillä.

Ruusutkin tein Confetista löytämälläni silikonimuotilla, jolla pystyi tekemään neljää erikoisista ruusua (n. 1 cm - 3,5 cm). Myös sokerimassat olivat Confetista: toinen valkoista (ja taasen kuivumisen jälkeen kultaiseksi värjättyä) ja toinen valmiiksi vaaleanpunaista. Tuo vaaleanpunainen vaalenee hivenen kuivuessaan eli näyttää paketissa aavistuksen lopullista tummemmalta. Sävy oli mielestäni oikein kaunis ja hieman tummempi kuin kakun pinta. Jos sokerimassa meinaa tarttua muottiin kiinni, kannattaa sekoittaa joukkoon hieman valkoista marsipaania.

Numeron 2 muotoilin käsin sokerimassasta. Kuivumisen jälkeen tupsuttelin pinnalle kultaa ja laitoin koristeeksi muutaman pienintä kokoa olevan ruusun.

Kiinnitin koristeet kakkuun samalla pikeerillä, jota olin käyttänyt spritsailuissa.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
2 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat