Meidän perheen joulukinkku ansaitsee paikkansa blogissa, jonne olen koonnut vuosien mittaan jouluruokatraditiotamme. Joulupöydän kunkku on tietenkin kinkku, mutta ei suinkaan mikä tahansa kinkku. Ylikypsä kinkkumme saattaa herättää perheen ulkopuolisissa suuria tunteita, vastakkainasettelua ja jopa suoranaista kauhistelua. 😄 Näillä opeilla kypsennetty kinkku on kuitenkin meille se ainoa ja OIKEA joulukinkku.

Kinkun salaisuus on se, että se paistetaan kaikkien ruokagurujen oppien vastaisesti 90-asteiseksi. Ylikypsä kinkku on vakiinnuttanut asemansa joulupöydässämme jo vuosikymmeniä sitten. Perinne alkoi, kun paistomestarina toimiva isäni alkoi vuosi vuodelta pidentää paistoaikaa ja lopputulos tuntui joka kerta parantuvan.

Paistoaikaa on vuosien saatossa hienosäädetty – ei toki muutamaa astetta enempää, vaan asteen tai pari yli/ali 90. Lopulta tämä helposti muistettava tasalukema on saanut makuraadin yksimielisen suosion. Kriitikoiden mielestä ylikypsä kinkku on kuivaa (hyvä huomioida, jos olet tottunut perinteisempään kinkkuun), mutta meidän suuhumme se on ihanan mureaa ja sopivan suolaista. Lihan syyt erottuvat ja rakenne on hajoava.