Ainekset:
4 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
225 g voita
1 ¼ dl jääkylmää vettä
Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Paloittele joukkoon 125 g voita ja nypi murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä n. 1 cm paksuksi, tasareunaiseksi suorakaiteeksi (esim. 18 x 25 cm).
Levitä loppu voi (100 g) ohuina viipaleina limittäin taikinalevyn keskelle. Voista voi leikata ohuita siivuja esimerkiksi juustohöylällä.
Käännä molemmat sivut voikerroksen päälle. Taita taikinalevy vielä kaksinkerroin.
Nipistä ala- ja yläreunat kiinni, jotta voi ei pursua ulos kauliessa.
Harjaa tarvittaessa kaulimisten välillä ylimääräiset jauhot pullasudilla.
Kauli levy kevyesti painaen jälleen n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi.
Taittele levy kolmeen osaan, tällä kertaa eri suuntaan kuin edellisellä kerralla.
Toista kauliminen ja kolmeen osaan taittelu vielä kolme kertaa. Taittelu kannattaa tehdä eri suuntiin, jotta taikina muotoutuu tasaisemmin. Viimeisten kaulimisten aikana voi saattaa olla lämmennyt sen verran, että taikina menee helpommin rikki ja voita saattaa pursuta ulos. Laita rikki menneeseen kohtaan jauhoja nosta levy 15 minuutiksi jääkaappiin viilenemään.
Nosta taikina lopuksi jääkaappiin n. 15 minuutiksi ennen leipomista. Voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin jo edellispäivänä.
Tarja: oi, miten ihanaa kuulla onnistumisestasi, siitä tuli tosi hyvä mieli! Huomioin sinut viikon kommentoijana. 🙂
Kiitos paljon hyvästä ohjeesta! Onnistuin tällä ohjeella tekemään elämäni ensimmäiset omatekoiset joulutortut. Ja kehuja tuli paljon! 🙂
jauhopeukalo: kyllä käy, sekä suolaisiin että makeisiin. Itse olen tehnyt tästä esimerkiksi joulutortut.
Kätkö kyseinen resepti makeisiin leivonnaisiin?
Suuri kiitos selkeästä ohjeesta! En ole aiemmin uskaltanut itse kokeilla voitaikinan tekoa, mutta hienosti onnistui näillä ohjeilla aloittelijaltakin! <3
MOIJA:
Ne vievät kyllä kielen mennessään. 🙂
Taikinan koosta saat käsityksen joulutorttu-sivulta:
http://www.kinuskikissa.fi/joulutortut?hakusivu=true
Kuinka paljon taikinaa tulee? Aion tehdä emmental-kinkkuhyrriä itse tekemästä voitaikinasta
Tein hieman viilauksia ohjeeseen, myös kuvia päivitetty. Lähinnä muutos liittyy voikerroksen asetteluun taikinan keskelle, jolloin se ei ainakaan itselläni pursunnut kauliessa juuri lainkaan ulos. Taikinaa ei siis tarvinnut laittaa kertaakaan jääkaappiin tekemisen aikana.
Teinkin tortut jo tänään ja ai että tuli makkeita! Täydellinen taikinaohje 🙂 Kiitos.
PICOLINA & IINAPAULIINA:
Tieto löytyy joulutorttuohjeesta, eli 12 kpl. Täysi tusina oli Kinuskikissan saldo. 🙂
http://www.kinuskikissa.fi/joulutortut/?ref=199
Täällä parhaillaan kokeilussa tämä resepti. Minuakin kiinnostaisi tietää kuinka paljon tästä lie tulee torttuja… Tokihan se huomenna selviää 😀
Hei! Kuinkahan paljon tällä määrällä taikinaa saa tehtyä joulutorttuja?
Heippa. Kiitos näistä niin selkeistä ohjeista, että minäkin ensi kertaa elämässä harkitsen voitaikinan kaavilointia. Tähän menessä olen tyytynyt yksinkertaiseen taikinaan. Haastetta tuossa ainakin olisi kivasti.
Pitää jakaa aiemmille kirjoittajille hyväksi havaittu vinkki voitaikinan kaulimiseen: kaulimeksi jääkylmällä vedellä täytetty viinipullo. Tämä pysyy kylmänä pidempään kuin pakastettu kaulin ja pitää taikinan kiinteänä.. Poikamiesboksimainen leivontaväline, mutta toimii hyvin 🙂
SAARA:
No, voi harmin paikka! Itse en ole torttutaikinaa valmistanut, mutta noita Kinuskikissan torttuja jouluna kyllä maistelin. Maku oli ylivertainen valmistaikinatorttuihin verrattuna.
Otatko nyt aikalisän, ensi jouluun asti? Palataan silloin asiaan, ehkä alitajunta tekee koko ajan sitä kuuluisaa työtään ja käsi tarttuu kaulimeen oikeassa kulmassa! Niinkuin oikea kulma muka nyt olisi ollut hukassa! Kaukana siitä. 🙂
Voisihan kokeilla myös savolaista voitaikinanvalmistustapaa. Jospa sillä onnistuisi helpommin.
NTIKARHU: Kiitos tarkasta kuvauksestasi. Kyllä ennenkin osattiin.
Näin jälkikäteen vielä, että ei ollut eroja kylmän ja ns. lämpimän taikinan välillä, ehkä syy oli leipojassa. tein jotakin väärin. Saattoihan syynä olla vaikka liika jauhomäärä, onhan tuoreen ja vanhentuneenkin jauhon välillä eroa, jostakin luin, että tuoreita jauhoa tarvitaan useimmiten enemmän kuin ns. kuivahtaneita ja vanhentuneita. Pitää taas joku kerta kokeilla. 🙂
Lueskelin netistä erilaisia ohjeita ja vihjeitä. Huomasin, että Kylmät ainekset ja kylmä taikina ovat avainsanoja lehtevyydelle ja onnistuimiselle. Ehkä siksi paisto ei onnistunut kun taikina oli ehtinyt jo lämmetä kaulimisesta ja taittelusta yms. pellillä odottelusta. Onneksi minulla on pakkasessa muutamia valmiita torttupalasia niin voin tehdä testejä kylmän taikinan paistamisesta ja arvioida onko eroja. 🙂
Minäkin innostuin kokeilemaan, eilen tein takinan ja tänäänkin. Eiliseen tein vahingossa mitta-arvion kun tuli liikaa voita ja kaulin ehkä liian voimakkaasti kun ei tullut pehmeän näköisiä. Tänään taas koitin oikein varovasti kaulia mutta en saanut kovinkaan ilmavampia ja maultaan tuli jauhomaisen kuivahkoja torttuja. Vaikka kyllä niitä syö, mutta tuntuu, että jossakin meni vikaan.. Lisäksi en voidellut, oiskohan se ollut syynä myös?
Kai se on vaan opeteltava ja harjoiteltava kun mielellän tekisi taikinan aina itse. 🙂
Tätä pitääkin Jouluksi testata 🙂 Varmasti herkullisempia kuin kaupan taikinalla tehdyt .
Pörri
Tein tänään tällä ohjeella joulutorttuja, mutta taikina ei kyllä noussut yhtään… osaisko joku kertoa mikä mahdollisesti meni vikaan? Voisin sit kokeilla vielä uudestaan 🙂
Meillä on joulutortut aina tehty omasta taikinasta, sillä niiden maku on aivan ylivertainen valmistaikinoista tehtyihin verrattuna. Vanhasta savolaisesta leivontakirjasta otetun ohjeen mukaan jääkylmään veteen sekoitetaan muuten vähän etikkaa makua antamaan.
Kaavilointi voi aluksi vaikuttaa hankalalta, mutta kerran tekniikan opittuaan on hankala epäonnistua. Jos taittelun tekee aina samoin päin (kuten meillä on ollut tapana tehdä) toistuvat täsmälleen samat työvaiheet kolme kertaa. Voita kaaviloidaankin takaikinaan käyttämämme ohjeen mukaan kolmessa erässä, mikä kai vähentää voin tursuamista kun lisättävän voin määrä per kerta on vähäisempi.
Juustohöylän käyttö voipalojen vuolemisessa toimii ihan oikeasti hyvin ja kaavilointi kannattaa tehdä nopeasti ja ylimääräistä taputtelua välttäen, jolloin taikina ja voi eivät turhaan lämpene ja pehmeenny. Parasta olisi tietysti jos koko kaaviloinnin voisi tehdä viileässä. Meillä taikinaa on jähmetetty kylmässä seuraavaan päivään asti ennen kaulimista ja leivonta tapahtuu sitten kolmantena päivänä tai paljon myöhemmin, jos kaulitun taikinan pakastaa.
Viime joulun alla paistoin myös ekat tortut omatekoisesta taikinasta. Tortut kohoaa ihanan lehteviksi kun ennen paistoa vie ne pellillä esim. ulos pakkaseen jähmettymään ja sieltä kuumaan uuniin.
Kiitokset Kinuksikissalle ihanista ohjeista ja herkullisista kuvista, meillä mieskin jo kommentoi että taasko se siellä kyttää niitä reseptejä, kun tulee niin tiuhaan täällä piipahdettua!
Tein tänään ison annoksen gluteenitonta rahka-voitaikinaa. Onnistui ihan hyvin, kun sekoitin psylliumia rahkan sekaan. Tietenkään yhtä lehteviä en onnistunut saamaan kuin vehnäjauhoilla leivotut, mutta leipoutuivat ihan hyvin eivätkä lehdykätkään murtuneet.
Kivaa että näin joulun alla reseptejä tulee oikein urakalla! 😀 Jäätelöleivokset ja myslikonvehdit olivat erityisen tervetulleita helppoutensa ansiosta, jouluna kun tuppaa tuota tekemistä olemaan yllin kyllin.
tämä on vaikeaa. mutta gluteenittoman voitaikinan teko on vielä vaikeampaa !