10.12.2010
Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Paloittele joukkoon 125 g voita ja nypi murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä n. 1 cm paksuksi, tasareunaiseksi suorakaiteeksi (esim. 18 x 25 cm).
Levitä loppu voi (100 g) ohuina viipaleina limittäin taikinalevyn keskelle. Voista voi leikata ohuita siivuja esimerkiksi juustohöylällä.
Käännä molemmat sivut voikerroksen päälle. Taita taikinalevy vielä kaksinkerroin.
Nipistä ala- ja yläreunat kiinni, jotta voi ei pursua ulos kauliessa.
Harjaa tarvittaessa kaulimisten välillä ylimääräiset jauhot pullasudilla.
Kauli levy kevyesti painaen jälleen n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi.
Taittele levy kolmeen osaan, tällä kertaa eri suuntaan kuin edellisellä kerralla.
Toista kauliminen ja kolmeen osaan taittelu vielä kolme kertaa (tai jos jaksat, pari kertaa päälle). Taittelu kannattaa tehdä eri suuntiin, jotta taikina muotoutuu tasaisemmin. Viimeisten kaulimisten aikana voi saattaa olla lämmennyt sen verran, että taikina menee helpommin rikki ja voita saattaa pursuta ulos. Laita rikki menneeseen kohtaan jauhoja nosta levy 15 minuutiksi jääkaappiin viilenemään.
Nosta taikina lopuksi jääkaappiin n. 15 minuutiksi ennen leipomista. Voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin jo edellispäivänä.
Tänne on pakko kommentoida että palaan sun voitaikina-reseptiin vuosi vuodelta, se toimii sekä suolaisille (peltilihapiirakka) että makeille (tortut) jouluherkuille. Ihan paras 🥰 Ja onnistuu aina! Sama pätee muuten sun piparitaikinareseptiin, jätän vaan itse pomeranssin pois kun nuoriso ei välitä sen mausta niin… 😉
Tarja: oi, miten ihanaa kuulla onnistumisestasi, siitä tuli tosi hyvä mieli! Huomioin sinut viikon kommentoijana. 🙂
Kiitos paljon hyvästä ohjeesta! Onnistuin tällä ohjeella tekemään elämäni ensimmäiset omatekoiset joulutortut. Ja kehuja tuli paljon! 🙂
jauhopeukalo: kyllä käy, sekä suolaisiin että makeisiin. Itse olen tehnyt tästä esimerkiksi joulutortut.
Kätkö kyseinen resepti makeisiin leivonnaisiin?
Suuri kiitos selkeästä ohjeesta! En ole aiemmin uskaltanut itse kokeilla voitaikinan tekoa, mutta hienosti onnistui näillä ohjeilla aloittelijaltakin! <3
MOIJA:
Ne vievät kyllä kielen mennessään. 🙂
Taikinan koosta saat käsityksen joulutorttu-sivulta:
http://www.kinuskikissa.fi/joulutortut?hakusivu=true
Kuinka paljon taikinaa tulee? Aion tehdä emmental-kinkkuhyrriä itse tekemästä voitaikinasta
Tein hieman viilauksia ohjeeseen, myös kuvia päivitetty. Lähinnä muutos liittyy voikerroksen asetteluun taikinan keskelle, jolloin se ei ainakaan itselläni pursunnut kauliessa juuri lainkaan ulos. Taikinaa ei siis tarvinnut laittaa kertaakaan jääkaappiin tekemisen aikana.
Ei galleriakuvia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
anavb9: iso KIITOS tästä kommentista! ❤️❤️❤️