Miten voi-sokerivaahto valmistetaan?
Voin ja sokerin vaahdotuksessa sokeri rikkoo voin rakennetta ja mukaan sekoittuu ilmaa. Älä anna vaahto-sanan hämmentää. Kyse ei ole kermavaahdon kaltaisesta ilmavuudesta, vaan valmiin vaahdon tunnistaa kuohkeudesta ja vaaleammasta väristä. Sopiva vatkausaika on 3-5 minuuttia.
Miksi voi-sokerivaahto juoksettuu?
Juoksettuminen tarkoittaa, että sileä vaahto muuttuu rakeiseksi, ja rasva ja neste alkavat erottua toisistaan. Näin voi tapahtua, kun vaahtoon lisätään kylmiä ja nestemäisiä aineksia, esimerkiksi kananmunia.
Miten tämän voisi ehkäistä?
Valmista voi-sokerivaahto huolellisesti. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita – muista ottaa voi ajoissa jääkaapista! Varmista, että kaikki ainekset ovat tasalämpöisiä. Lisää nestemäiset ainekset pienissä erissä hyvin vatkaten.
Voiko juoksettunutta vaahtoa pelastaa?
Mikäli seokseen on lisätty kananmunia, lisää pieniä määrä jauhoja, jotka sitovat rakennetta. Jos vaahtoon lisätty maitotuotteita, voit kokeilla lämmittää seosta kevyesti mikrossa ja vatkata uudelleen. Uunissa paistettavissa taikinoissa pieni rakenteen epätasaisuus ei ole katastrofi!