Ainekset:
150 g voita tai margariinia
5 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä)
3 ½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
Kaakaoversio:
korvaa ¾ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella
Paistaminen:
180 astetta keskitasolla 40 – 50 min
Kostutus:
2 ½ – 3 dl kostuketta
Voitele ja korppujauhota 24 cm kokoinen vuoka. Huomioksi, että tällaiset voita sisältävät kakkupohjat kohoavat usein epätasaisesti: keskeltä huomattavasti reunoja enemmän. Tämän estät pyyhevinkillä.
Sulata voi/margariini kattilassa ja anna sen jäähtyä (ei kuitenkaan niin paljon, että rasva jähmettyy). Vatkaa munia ja sokeria, kunnes nuolijalla tehty kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.
Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Siivilöi puolet jauhoseoksesta varovasti nuolijalla käännellen munavaahtoon.
Sekoita loput ainekset siten, että kaadat vuorotellen pienen tilkan voisulaa ja siivilöit joukkoon lisää jauhoseosta.
Kaada taikina vuokaan.
Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 40-50 minuuttia. Laita päälle folio suojaksi, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Kumoa kakkupohja ja anna jäähtyä.
mari-johanna
Lindakaarina: Sinullapa on siellä varsin suuri haaste edessä. Nyrkkisääntöhän on se, että 1 munasta syö 3 juhlijaa joten sillä periaatteella tästä 5 munan kakusta söisi 15 juhlijaa.
Kakun menekkiin vaikuttaa myös toki se, miten paljon muuta syötävää on tarjolla.
Noin isolle määrälle juhlijoita olisi tietenkin kätevää ja helpompaakin ehkä tehdä levykakku, mutta onko se täysin pois suljettu vaihtoehto,siis onko pyöreät tässä tapauksessa halutumpi. Toisekseen, en ole tätä kakkupohjaa koskaan testannut, joten en osaa sanoa, toimisiko se edes levykakku muodossa.
Seuraavalta sivulta saat myös tietoa ja tukea kakkujen riittävyyttä pohtiessa
https://www.kinuskikissa.fi/erikokoisten-kakkujen-riittavyys/
Heippa! Mulla olisi tehtävänä 100 hengen kakku ja mietin että kuinka monta kakkupohjaa sellaiselle määrälle tarvisi. Voiko tälle kakkupohjalle soveltaa jotakin nyrkkisääntöä munien määrän kanssa suhteessa syöjiin?
Tarkoituksena olisi myös tehdä hiukan normaalia korkeampia kakkuja siten, että pohjia tulisi neljä ja täytevälejä kolme. Minkä kokoinen pohja kannattaa tällöin paistaa minkäkin kokoisessa vuoassa ja kuinka paljon paistolämpötilaa kannattaa laskea?
Mandi: hienoa kuulla, että onnistui! Paljon kiitoksia, että tulit kertomaan kuulumiset. 🙂
Onnistui täydellisesti 🙂 tein kerralla 10 munan taikinan suklaisena ja paistoin kahdessa erässä. Jatkossa en perus sokerikakkupohjaa enää teekään!
Paistoaika oli liki 20min, 175°
Mandi: uskoisin, että onnistuu hyvin. Paistoaika lienee jotain 10 ja 15 minuutin välillä. Tarkkaile vaan, ettei pääse palamaan.
Huomasin pariinkin kertaan kysytyn tätä, mutta kysyn itsekin vielä 😀
Eli onnistuuko tämä paistaa uunipellillä? Paistoaika ym?
Satu: varmasti voi. Jos vuoka on hyvin paksua materiaalia, niin pyyhe ehkä hidastuttaa kypsymistä liiaksikin.
Satu
Kiitos vastauksesta Kinuskikissa! Kun pohdin asiaa, niin totesin, että olen käyttänyt pyyhekikkaa vain erään toisen vuoan kanssa. Voisiko vuoalla siis olla jotain tekemistä asian kanssa?
Satu: ilmeisesti sinun pyyhekikkasi toimi vähän liiankin hyvin. En keksi muuta ratkaisua kuin ensi kerralla ilman pyyhettä. Oletko muiden pohjien kanssa kokeillut pyyhettä juuri tällä samalla vuoalla?
Satu
Hei! Tänään leivoin tämän kakkupohjan ja kaikki ei mennyt aivan, kuten piti… Kun kakku oli paistunut lähes vaaditun paistoajan, se näytti olevan vielä aivan taikinaa. No, annoin pohjan olla uunissa noin 15 minuuttia kauemmin kuin ohjeessa neuvottiin. Sen jälkeen otin pohjan pois uunista ja päältä päin se näytti aivan kypsältä. Kokeilin hammastikulla ja keskeltä pohja tuntui hyvinkin kuivalta ja luulin sen paistuneen jo ylikypsäksi. Kun sitten kakun vähän jäähdyttyä poistin vuoan reunuksen, huomasin, että reunoiltaan pohja oli täysin raaka. En keksinyt muuta ratkaisua kuin laittaa pohja takaisin uuniin. Reunatkin kypsyivät lopulta noin 20 minuutin paiston jälkeen, mutta kakku oli keskeltä aivan kova ja korkeudeltaan niin matala, ettei siitä kolmea kerrosta saa millään. Mikä olisi vikana? Olin jäähdyttänyt voita sulatuksen jälkeen ja vatkasin munia ja sokeria kuten aina ennenkin, kunnes kuvio jäi taikinaan hetkeksi. Käytin pyyhekikkaa, joten kävi mielessä, voisiko se jotenkin vaikuttaa reunojen hitaaseen kypsymiseen. Hyvä puoli on se, että olisin tehnyt pohjan pakkaseen, joten ehdin kyllä tehdä uudenkin. Kiitos jo etukäteen!
Keksirosvo: suosittelen laittamaan kaikkia aineita suunnilleen samassa suhteessa. Pienet muutokset tuskin kuitenkaan vaikuttavat lopputulokseen.
Hei!
Jos kolminkertaistan taikinan voiko sokerin määrää vähentää?
Olen huomannut että yleensä jos ohjeen kertoo niin leivonnaisista tulee herkästi liian makeita
Lilliputtinen: voisin ottaa tuon leivinjauheasian myytinmurtajan testiin. Kokeilla ihan tarkoituksella eri määriä ja katsoa, miten se vaikuttaa. Palaan asiaan jossain vaiheessa. 🙂 Resepti pitää kyllä saada sellaiseksi, että kaikki onnistuvat. Sudenkuopat on siis syytä selvittää!
Hei taas. Pakko tulla tänne(kin) kertomaan, että vihdoinkin onnistuin kakkupohjassa! Tein Laura h:n ohjeella, joskin vähensin leivinjauheen määrää vielä entisestään. Nyt laitoin alle 1 tl, ehkä n. 0,75 tl ja tämän lisäksi vatkasin muna&sokeriseosta vielä aiempaakin pidempään. Paistoin alimmalla tasolla, sillä keskitasolla ainakin minun uunissani pinta palaa ennen kuin luukkua ”saa” avata.
Huomasin muuten vasta tällä kierroksella, että olen käyttänyt M-koon munia toisin kuin reseptissä mainitaan – 5 kpl on silti ollut ihan riittävä määrä.
Teki oikein mieli tuulettaa kun otin kakun ulos uunista eikä se enää lässähtänytkään keskeltä!!! 😀 Itse uskon, että leivinjauheen määrän vähentäminen ole ”se juttu”.
sokeriruusu: tuo on toki mahdollista. 🙂 Ohjeen sanatarkka noudattaminen on tämän tapaisissa resepteissä tärkeää. Usein keskeltä kohonnut pohja asettuu kumoamisen jälkeen. Se on joka tapauksessa parempi vaihtoehto kuin lässähdys. 🙂
Heips. Tässä odotellessa pohjan jäähtymistä luin uudelleen kommentteja lässähtämisestä. Voisikohan syy olla ettei voita ole laitettu vähin erin ja sekoitettu kunnolla joukkoon? Jos voita on enemmän keskellä mihin tod näk osuu viimoiset taikinat kulhon pohjalta niin lässähtäminen voi olla mahdollista. Voi on kummiski raskas osa tuota taikinaa.
Itse tei laura.H ohjella (voita käytin 115g) ja ainenkin nyt näyttää hyvältä. Luukkua en aukonut, kohosi hieman keskeltä mutta täällä joku neuvoi että kannattaa kumota väärinpäin pöydälle niin painuu sisälle, katsotaan kumosinko liian myöhään.
Lilliputtinen: tosi vaikeaa sanoa, kun en pääse näkemään keittiöösi. 🙂 Minulla on pohja lässähtänyt joskus vuoan takia.
Olen nyt tehnyt kaksi pohjaa, joista saan kasaan yhteensä yhden kakun…mikäköhän mättää?
Tein 6 munan kakun (muokkasin Laura H:n ohjeista) 26 cm irtopohjavuokaan. Kaikki vaikuttaa menevän hyvin siihen asti kunnes kakun keskusta alkaa vajoamaan pikkuhiljaa n 15 min paistamisen jälkeen (kummallakaan kerralla se ei siis ensin kohonnut ja sitten vajonnut kuten muilla on tainnut käydä). Ensimmäisellä kerralla uuni oli Laura H:n ohjeiden mukaisesti vain 160 (?) astetta ja toisella kerralla 170-175. Käytin uuninlämpömittaria, joten asteet ovat melko tarkat. Olisikohan pyyhekikasta apua? Pohjat ovat hyvän makuisia ja aionkin käyttää ne lässähtämisestä huolimatta. Miksi muilla keskusta on ensin kohonnut ja vasta sitten vajonnut ja miksei näin tapahdu minun uunissani?
Koiruuksia
Villari85: 20 cm vuokaan sopii kolmen munan pohja, eli pienennä muitakin ainesosia sen mukaan. Uunista riippuen paistoaika on noin 35 min. Kannattaa kuitenkin seurata pinnan väriä ja testata tikulla kypsyys, ennen kuin otat pois uunista.
Hei voitteko auttaa nopeasti? 😀 Mulla on n. 20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Kuinka paljon laitan mitäkin ainetta näistä ja kuinka kauan pidän uunissa? Tarkoitus olisi tehdä kinuskikakku:) kiitos etukäteen:)
Nellis: Laita aineksia 1/3 enemmän kuin ohjeessa. 🙂
Kakkuvuoka olis 28cm, paljonko pitäis suurentaa ohjetta?
kivikinuski: riippuu varmasti paljon taikinan koostumuksesta, miten hyvin reunavuoka pitää. Itse olen kokeillut vain sokerikakkupohjan kanssa ja silloin on toiminut hyvin.
Voi huokaus… Kokeilin tätä ohjetta suurennettuna 6 munan kakuksi. Voi oli todella hankala saada sekoittumaan taikinaan, joten taikina lässähti jo heti alkuvaiheessa. Sitten kaadoin taikinan Städterin reunavuokaan, jonka myyjä vakuutteli pitävän hyvin vuokasprayn avulla. No ei pitänyt, neljännes taikinasta pellillä. Ja totta kai kakku vielä lässähti keskeltä. Piti saada kolme kerrosta, tuli yksi. Onko joku onnistunut reunavuoalla? Ja mikä taikinassa ja paistamisessa meni pieleen?
Kakkutati: olipa kiva kuulla, että onnistui yli odotusten. Tuo pyöräytysvinkki oli mennyt itseltäni ohi silmien. Täytyypä testata!
Tein tämän kaakaoversiona ja pohja onnistui täydellisesti! Huolestutti tuleeko lätty, koska voi-jauho-sekoitusposessin aikana vaahto kärsi aika paljon. Tein tässä keskusteluketjussa jonkun antaman vinkin mukaan (en nyt äkkisletään löytänyt enää kommenttia) ja pyöräytin vuokaa muutaman kerran ennen uuniin laittoa. Lisäksi tein taikinan pintaan keskelle ristikkäiset viillot. Kakusta tuli todella tasainen!
kakkutaikuri 13: harmi, etten ehtinyt vastata ajoissa! Olisin suositellut Piparkakun tapaan pienempää vuokaa, jotta pohjasta ei tule liian litteä. Isompaakin vuokaa voi käyttää, mutta silloin ainesten määrää on kasvatettava (noin neljännes tässä tapauksessa).
kakkutaikuri13: meinasin juuri vastata sinulle,että minun mielestä voisit tehdä siihen 23 sentin vuokaan, ei ole iso ero ohjeen vuokaan, 24 cm. Mutta ehditkin jo tekaista kakun. Onnea sille.
Hyvää uutta vuotta sinullekin. Ja kaikille Kinuskeille.
sovelsin erääseen ohjeeseen ja teenkakun 27 cm vuokaan, ja toivon parasta :`D
ja hyvää uutta vuotta. :3
nyt on tuli hännän alla, kakkuvuokia löytyy 23 cm. vuoka, ja 27cm. vuoka. mutta irtopohjavuoka on 23 cm jossa reunat on korkeammat, voiko tämän tehä itropohjavuokaan, ja jos ei. niin teenkö sitten 23, vai 27 cm vuokaan?????? viu viu. APUA ´:D
otronenS: vastasin sinulle jo, että voisit lisätä neljänneksellä, mutta tulin kuitenkin katumapäälle; kyllä se taitaa olla vähän liikaa. Aprikoin vain, että parempi liian iso taikina kuin liian pieni, josta et saa leikattua kolmea kerrosta. Jospa tekisit 6 munan taikinan ja lisäisit muita aineksia vastaavasti.
Heippa, mulla on vuoka kokoa 25,4cm (halkaisija). Monen munan ohjeella tuohon vuokaan kannattaa voi-sokerikakku pohja tehdä? Saako riittävän suuren/korkean pohjan tuolla 5 munan ohjeella, jos kolmeen osaan laitan pohjan?
Itse lähdin tekemään tätä kakkupohjaa kommentteja lukematta, mutta ohjetta tarkasti noudattaen. Kävi niinkuin monella muullakin; kakun reunat olivat korkealla, mutta keskikohta lässähti täysin, vaikka en uunin luukkua avannut kuin vasta 40 minuutin kohdalla kypsyyttä tarkistaessani. Maku oli kyllä ihana.
Tänään kokeilin uudestaan laura h:n hieman muokatulla ohjeella, ja lopputulos oli mitä mainioin! 🙂
Kakkuherttuatar
Onko kukaan kokeillut paistaa tätä pellillä? 🙂
emminkainen: Jos teet muotokakkua, niin eikö sillon olisi parempi, jos tekisit levykakkupohjan? En ole itse ainakaan kokeillut tehdä sokerikakkupohjaa pellillä. Eli siis: Reseptit –> Kakun osat –> Kakkupohjat –> Levykakkupohja
Tulipahan tämäkin kokeiltua. Kiitos reseptistä.
Äiti pyysi kakkupohjaa itselleen viikonlopuksi.(kun sä oot niin hyvä siinä 😀 ) Päätin kokeilla tätä pohjaa. Mielestäni onnistui ihan hyvin. Vähän painui keskeltä. Pyyhevinkkiä en nyt tällä kertaa vielä kokeillut. Joku ehdotti kookoshiutaleilla korppujauhojen tilalle. Tuli ainakin tosi ihan kookoksen tuoksu kakusta kun sen kumosin.
Harmi etten pääsen jatko käsittelemään pohjaani. Olisin nähnyt sen toimivuuden.
Kieltämättä tuo hieman paineita, kun lukee että joka toinen epäonnistuu paistossa. Tai sitten en ole tarpeeksi kriittinen tekemisilleni. 😀
Mitä pitäisi ottaa huomioon, jos tämän tekee pellille? Pitäisi tehdä elämäni ensimmäinen muotokakku, ja pelkään, että tavallinen sokerikakkupohja on liian murenevaa.
Voi harmi, olisi pitänyt lukea kommentit ennen kuin aloin kokeilemaan reseptiä; sama lässähtämisongelma nimittäin osui myös minun kohdalleni. Onko Kinuskikissalle osunut vastaavaa kohdalle? Onnistuessaan olisi varmasti todella mehevä ja hyvä kakkupohja.
Pohja uunissa, kohoaa reunoilta ei vaan keskeltä…Taidan vaihtaa normipohjaan :/
Ihmettelen kommenttien määrää koskien kakun nousemista kuperaksi päältä. Itse kumoan aina kakkupohjan ”ylösalas” jäähtymään niin kupera päällipuoli painuu samalla tasaiseksi. Kannattaa kokeilla. 🙂
Olen tätä yrittänyt ja voi ei, jo toinen kakkupohjani lässähti keskeltä. Mikähän ihme tässä oikein mättää? En ole avannut luukkua ja yrittänyt olla muutenkin huolellinen, mutta pannukakkujahan näistä tuli. Ensin nousivat hyvin ja sitten paiston puolivälin jälkeen LÄTS. Mitä ihmettä mahdan tehdä eri tavalla kuin te, joilla onnistuu? Taidanpa pysyä perinteisessä:-(
Mitä ihmettä tein väärin… Alkuun kohos oikein nätisti sitten joskus about 35min kohalla avasin luukkua ja olin laittamassa foliota päälle niin kun avasin luukun niin ihan silmissä lössähti.. keskikohalta paksiis oli ehkä 1,5cm…
kokeilin kanssa tänään tätä neljällä munalla, vähemmän sokeria, voita ja v-jauhoja. ja 1tl leivinjauhetta. kakku kohosi kanssa kauniisti, mutta puolen vajaa puolen tunnin jälkeen lässähti keskeltä. jouduin kyllä availeen luukkua kun laitoin leivinpaperin päälle ettei tummu liikaa, mut lässähdys ei mun mielestä ollu niin paha mitä ootin. reunavuokanikin on paljon pienempi, vaan halkasijaltaan 22cm. 🙂
Nämä sivut alkaa olla mulle huumetta, pyörin täällä joka päivä, niin fiiliksessä olen! Voi-sokerikakkupohja on täydellinen, hienoin ikinä mitä olen valmistanut. Noudatin ohjetta tl tarkkuudella ja oli vanha pyyhe kehissä. Tämä The Blogi on niin kiva, turvallinen, äidillinen ja vastaa vajaassa tunnissa polttaviin kysymyksiin. Leivon nyt hääkäkkuja omiin häihini ja Kinuskikissa on minun turvanani, kun haluan tehdä kakkupöydän yhden kakun sijaan, paitsi kukkaosastolle en vielä uskalla siirtyä muovailemaan. I love you Kisuli!
Hei! Tein tämän kakun ja hyvin onnistui. Tosin leivinjauhetta laitoin noin 1tl, sokeria 3dl ja margariiniakin vähän vähemmän. Pyyhevinkkiä käytin, eikä kakku lässähänyt. Uuniakaan en avannut ennen kuin 40min. kohdalla.
Vähän kauhistutti tehdä noiden kommenttien perusteella, mutta hyvältä ainakin näyttää (tänään maistellaan) 🙂
En tiedä, raaskinko vielä yrittää tätä pohjaa, mutta pienemmällä leivinjauhemäärällä. Toistamiseen kävi niin, että kakku kohosi uunissa todella kauniisti ja noin puolen tunnin paiston jälkeen huomasin uunin luukun läpi, että kakku oli keskeltä lässähtänyt. Menee aika paljon aineksia hukkaan… Lopputuloksena on ihmeellinen ja vähemmän edustava kesän mansikkakakku. 😀
Paras kakkupohja konsanaan! Takuuvarma onnistumaan (sanoo hän jonka seuraava menee taatusti pieleen tämän jälkeen 😀 )
Tein kakkupohjan gluteenittomana (korvasin vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella) ja pohja ei olisi paremmin voinut onnistua. Hieman kyllä jännitti, kun kommenttien perusteella monella pohja on uunista tultuaan lässähtänyt. Itse en käyttänyt pyyhekikkaa, enkä ”viiltänyt” taikinaan ristiviiltoa ennen uuniin laittoa. Huomenna sitten täytetään kakku ja nautitaan perheen kanssa äitienpäivän kunniaksi! 🙂
Voi kyynel =( Kaksi kertaa tein tämän pohjan ja pilkulleen noudatin ohjetta ensimmäisellä kerralla, toisella kerralla vähensin leivinjauheen 2 tl ja taikina näyttikin hyvälle molemmilla kerroilla. Kakkut kohosi kauniisti kunnes n. 40 minuuttia paistettu niin läsähti keskeltä sentin paksuuteen (uunia ei todellakaan raoteltu) ja laidat jäi kauniisti kohonneelle tasolle. En ymmärrä missä meni vikaan!!!