Vietnamilaiset kevätrullat ovat mahtava tarjoiluidea, kun kokoonnutaan porukalla saman pöydän ääreen ja halutaan viettää aikaa rauhassa seurustellen ja herkutellen. Tarjolle laitetaan kipoissa erilaisia täyteaineksia, joista jokainen rakentaa omat rullansa. Rullia tehdään yksi kerrallaan, jolloin syömisen tahti pysyy rauhallisena ja erilaisista aineksista saa monipuolisia yhdistelmiä jokaisen oman maun mukaan. Rullailu itsessään on ohjelmanumero ja aineksia on myös helppo koota nyyttäriperiaatteella.

Riisipaperi toimii rullien kääreenä. Täytteissä voi olla kypsennettyjä aineksia, mutta valmiita rullia ei paisteta (toisin kuin filotaikinasta valmistetut kevätkääryleet). Tässä ohjeessa on esimerkkejä erilaisista täytevaihtoehdoista. Niitä kannattaa soveltaa rohkeasti omia makumieltymyksiä ja mielikuvitusta käyttäen – vietnamilaisista kohti suomalaisia perinteitä. Rullien täytteenä saatetaan käyttää myös riisinuudelia, mutta minusta se on turhaa, kun riisi on jo osana käärettä.

Aloittelijan vinkkinä voisin mainita, että yhteen rullaan täytteitä kannattaa laittaa maltilla – usein aluksi niitä tulee laitettua liikaa. Tyypillisesti rullaan tulee muutamaa eri kasvista ja ainakin yksi muu ”pääraaka-aine”, kuten kala- tai lihatuote. Rullat syödään dippaamalla esimerkiksi soijakastikkeeseen tai itse tehtyyn maapähkinädippiin.

Rullat voi syödä puikoilla, mutta koska rullia näperretään joka tapauksessa sormilla, on kaikkein mutkattominta syödä ne kädestä suuhun.