Asetin itselleni tänä keväänä tavoitteeksi voileipäkakkureseptin, joka sopisi useimpiin erityisruokavalioihin. Kun kakku on vegaaninen, täyttyykin jo aika moni kriteeri – kasvisruokavalio, maidottomuus ja munattomuus – jotka voivat olla myös allergioiden vuoksi haasteita. Lisäksi halusin kakusta gluteenittoman. Useiden eri ruokarajoitteiden kombinaatiot tulevat eteen erityisesti juhlia järjestettäessä, kun saman pöydän äärelle kokoontuu paljon ihmisiä. Samaan aikaan halutaan leipoa perinteisiä näyttäviä juhlaherkkuja, joista voileipäkakku on yksi klassisimmista esimerkeistä. Ja kun juhla on tärkeä, maustakaan ei haluta tinkiä.

Ensi alkuun tehtävä tuntui epätoivoiselta ja törmäsin ajatuksissani jatkuvasti erilaisiin rajoitteisiin. Lopulta kuitenkin pääsin eteenpäin, kun keskityin pohtimaan omia suosikkejani kasvisruokien saralla. Muistin raikkaat ja maukkaat bruschetta-leivät sekä voimakkaan makuisen tzatzikin. Näiden makujen yhdistämisen kautta otin harppauksen eteenpäin. Tofuttilla korvasin tuorejuuston. Voimakkaiden yrttien ja mausteiden keskellä se menee täysin tavallisesta tuorejuustosta.

Koska leipä on olennainen osa voileipäkakkua, en halunnut jättää sen suhteen mitään arvailuiden varaan. Tein testin gluteenittomista viipaleleivistä, minkä jälkeen osasin tehdä oikeita valintoja.