pyorrekakku-2

pyorrekakku

pyorrekakku-3

pyorrekakku-4

Pyörrekakussa kakun osaset on laitettu päälaelleen: pohjasta on tehty kakulle kuori ja täyte piileskelee sen alla. Näin muodostuu unelmaisen pyöreä pinta. Pinnan voi koristella pursotuksilla tai massalla. Itse käytin omaa ylpeydenaihettani, vaniljamassaa, joka natsaa makunsa puolesta kakun vaniljaiseen täytteeseen. Vaniljan makeutta täydentää raikas mansikka, jonka voit korvata millä tahansa lempimarjallasi.

Lukuisista seeprakakuistani tuttu tekniikka toimii tässäkin. Kakun rakenne on seeprakakkujen tapaan hieman vanukasmainen. Toki kakun voi tehdä yksivärisenä mistä tahansa hyydykekakkutäytteestä. Koska kakun kova osa on pinnalla ja pehmeä alla, saattaa kuori lohkeilla jonkin verran leikattaessa.

Koristelussa tarvittava väline löytyy melko varmasti jokaiselta kotileipurilta. Perinteinen taikinapyörä on oivallinen koristelukäytössä, sillä sen avulla saa massasta leikattua kaunista kuvionauhaa. Kakun värit voi sitten valita tilaisuuteen sopiviksi, jolloin samoista ”aineksista” syntyy hyvinkin erinäköisiä versioita. Vaniljamassaa saa myös keltaisena, mustana ja valkoisena. Päivitäthän oman kakkusi kuvan Kinuskigalleria-välilehden kautta, niin päästään näkemään, miten idea elää teidän käsissänne. 🙂

Reseptin lopusta löydät videon kakun koristelusta.

Vinkki: Kakusta saa gluteenittoman ja munattoman vaihtamalla keksit sopivaan vaihtoehtoon. Kakusta voi tehdä myös maidottoman käyttämällä jogurtin ja vaniljakastikkeen tilalla vastaavia soija- tai kauravalmisteita. Huomioi, että kuvion onnistumisessa on tärkeää valita koostumukseltaan vastaavat tuotteet. Täältä löydät lisää vinkkejä erityisruokavalioista.

Vaniljainen mansikkakakku

Keksikuori:
300 g digestivekeksejä
50 g voita tai margariinia
4 rkl kermaa

Mansikkatäyte:
5 liivatelehteä
500 g mansikoita (tuoreita tai pakastemansikoita)
1 rkl sokeria

Vaniljatäyte:
8 liivatelehteä
650 g täyteläistä vaniljajogurttia (esim. Valio Eila)
700 g paksua vaniljakastiketta (Valio Vanilla)
1 vaniljatanko
4 rkl sokeria
¾ dl vettä

Kuorrutus ja koristelu:
1 ½ pkt (à 250 g) hempeän vaaleanpunaista Kinuskikissan vaniljamassaa
½ pkt (à 250 g) ruohonvihreää Kinuskikissan vaniljamassaaa


Murskaa digestivet tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi muruksi. Sulata voi ja lisää joukkoon keksimurska ja kerma.

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho (tilavuus 2 l) tuorekelmulla. Peitä keksiseoksella kulhon sisäpinta. Nosta kulho jääkaappiin täytteiden valmistamisen ajaksi.

pyorrekakku-vaihe pyorrekakku-vaihe-11

Laita täytteiden liivatelehdet (5 + 8) likoamaan kylmään veteen.

Soseuta mansikat. Erota soseesta noin desilitran verran ja kuumenna se kiehuvaksi. Sulata siihen sokeri ja mansikkatäytteen liivatteet. Yhdistä huolellisesti lopun mansikkasoseen kanssa (sekoittamisessa voi hyödyntää soseuttamisessa käytettyä sauvasekoitinta).

Yhdistä vaniljajogurtti ja -kastike vatkaimella. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet. Sekoita vaniljansiemenet ja sokeri jogurttiseoksen joukkoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita huolellisesti vaniljatäytteen joukkoon.

Täytteiden paksuuden tulisi parhaimmillaan olla suunnilleen paksun jogurtin kaltaista. Jos mansikkatäyte on jähmettynyt liikaa, voit varovasti lämmittää sitä uudelleen. Jos vaniljatäyte on liian juoksevaa, odota hetki.

Kaada kulhon keskelle vuorotellen vanilja- ja mansikkatäytettä. Vaniljatäytettä on hieman enemmän, joten sitä voi kaataa reilumpina annoksina. Syvään kulhoon kannattaa kaataa täytteitä reiluina kerta-annoksina, jolloin saat harvoja mutta selkeitä raitoja. Sopiva lukumäärä on noin viisi raitaa. Jos täyte painuu kaadettaessa pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Vaniljatäytettä jää 2 litran kulhosta hieman yli.

pyorrekakku-vaihe-12 pyorrekakku-vaihe-13
pyorrekakku-vaihe-14 pyorrekakku-vaihe-15

Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä 4 tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään.

Kumoa tarjoilulautaselle ja poista kelmu.

pyorrekakku-vaihe-2

Kauli vaaleanpunainen vaniljamassa ohueksi levyksi. Vaniljamassan kanssa ei tarvita tomusokeria ja kauliminen onnistuu vaikka leivinpaperin päällä.

pyorrekakku-vaihe-3

Nosta levy kakun päälle ja muotoile sen ympärille. Leikkaa ylimääräinen massa alareunasta.

pyorrekakku-vaihe-4 pyorrekakku-vaihe-5

Kauli vihreä vaniljamassa mahdollisimman ohueksi ja pitkäksi levyksi. Leikkaa levystä taikinapyörällä noin 1 cm leveitä suikaleita.

pyorrekakku-vaihe-6 pyorrekakku-vaihe-7

Kostuta suikaleen pinta kevyesti vedellä, jotta se tarttuu paremmin kiinni.

pyorrekakku-vaihe-8

Liimaa suikale kierteelle kakun päälle. Jatka seuraavalla suikaleella, kun edellinen loppuu. Painele saumakohta umpeen sormenpäällä.

pyorrekakku-vaihe-9 pyorrekakku-vaihe-10

Video kakun kuorruttamisesta: