mustikka-vaniljapulla-2

mustikka-vaniljapulla

Kinuskiemo pyysi minua leipomaan pullapohjaista mustikkapiirakkaa näiden viimekesäisten mustikkapullien tapaan. Toteutin toiveen puoliksi, sillä halusin täydentää mustikkatäytettä vaniljakreemillä. Pullista tuli eräänlaisia pullaviinereitä. Mökillä kun ollaan, kaiken on hoiduttava helposti. Nopea vaniljatäyte syntyi valmiista jauheesta. Piirakassa täytettä on enemmän ja pohja ohuempi, joten se on helpointa syödä lusikalla. Nyt herkuttelemaan!

 

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
¾ tl suolaa
1 pieni muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Vaniljatäyte:
2 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 ps (63 g) vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band)

Mustikkatäyte:

1 ½ rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 dl mustikoita

Pinnalle:
1 muna


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.

Valmista vaniljatäyte sekoittamalla käsivispilällä maidon joukkoon vaniljakastikejauhe. Nosta jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi. Laita sitten pursotus- tai pakastuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Yhdistä mustikkatäytteen sokeri ja perunajauhot keskenään ja sekoita mustikoiden joukkoon.

mustikka-vaniljapullat-vaihe

Jos teet yhden piirakan ja loput pikkupulliksi, jaa taikina kahteen osaan. Leivo toisesta taikinapalasta jauhoja apuna käyttäen pitkä tanko ja jaa se 9 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Kasta juomalasin pohja jauhoissa ja paina pullien keskelle reilun kokoiset kuopat (halkaisija 6 cm). Voitele reunat munalla. Pursota kuopan reunalle vaniljatäytettä. Täytä keskiosa mustikkaseoksella. Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia.

mustikka-vaniljapullat-vaihe-2 mustikka-vaniljapulla-vaihe-2
mustikka-vaniljapullat-vaihe-3 mustikka-vaniljapullat-vaihe-4

Erota jälkimmäisestä taikinapalasta kolmasosa ja kauli se leivinpaperin päälle ohueksi soikion muotoiseksi levyksi. Kauli loput taikinasta levyksi ja leikkaa pari senttiä leveiksi suikaleiksi. Laita kaksi suikaletta päällekkäin ja kieritä ne yhdessä korkkiruuville. Asettele ”kiehkuraa” taikinalevyn reunoille ja viistosti sen keskelle niin, että väliin jää rakoja. Voitele munalla. Täytä raot mustikkaseoksella ja vaniljapursotuksella. Anna kohota liinalla peitettynä ainakin 20 minuuttia.

mustikka-vaniljapiirakka-vaihe mustikka-vaniljapiirakka-vaihe-2

Paista pullia/piirakkaa 200 asteessa 12-15 minuuttia.