Maailman parhaan mutakakun resepti herätti Kinuskikissan seuraajissa toiveen valkosuklaisesta versiosta. Ajatus tuntui kutkuttavalta ja tartuin heti haasteeseen. Yhden raaka-aineen vaihdos ei ollutkaan niin simppeliä kuin ennalta kuvittelin. Seurasi ketjureaktio, jonka myötä resepti on lopulta aika erilainen kuin esikuvansa. Pidin kuitenkin ehdottoman tärkeänä, että mutamainen rakenne säilyy vaaleassakin versiossa ja että valkosuklaan maku on tunnistettava. Lopuksi oli vielä hiottava kypsennysmenetelmää, sillä en halunnut kakulle tummaa pintaa. Keino löytyi mutakakun paistamisesta uunipellin alla.
Tämä on täydellinen leivonnainen valkosuklaan ystävälle! Jos tumma mutakakku tarjoillaan jäätelön kera, niin tämän kanssa marjat sopivat mielestäni paremmin. Makean ja raikkaan yhdistelmä on verraton.
- Ainekset:
- 150 g voita
- 1 ½ dl kuohukermaa
- 300 g valkosuklaata
- 1 tl vaniljatahnaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 mm (maustemitta) suolaa
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 muna
- Päälle:
- tuoreita marjoja, esimerkiksi mansikoita ja pensasmustikoita
- Lisäksi:
- koristetikkuja
- Mittaa voi, kerma ja paloiteltu valkosuklaa kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes valkosuklaa on sulanut. Ota kattila liedeltä. Lisää vaniljatahna, leivinjauhe ja suola. Sekoita tämän jälkeen joukkoon vehnäjauhot ja muna käsivispilällä hyvin sekoittaen.
- Kaada taikina reunalliseen uunivuokaan (20 x 20 cm) tai pyöreään kakkuvuokaan (n. 22 cm).
- Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita vuoka uunin keskitasolle ja aseta ylemmälle tasolle uunipelti suojaksi. Tämä estää pinnan tummumisen. Paista noin 20 minuuttia.
- Tarjoile lämpimänä tuoreiden marjojen kera.
Kinuskikissa; kiitos 🙂
Namnanna: vaniljatahna on paljon ”vaniljapitoisempaa”, kun taas vaniljasokeri on enimmäkseen sokeria. Minä korvaisin mieluummin vaniljatangolla, mutta kyllä tuo vaniljasokerikin käy. Gluteenitonta laittaisin yks yhteen vehnäjauhojen kanssa.
pellavapaita: no nyt on täydellisen näköinen kakku! Sitruuna ihana lisä siinä! Hyvä sinä!
Hei! Vaniljatahnan voi varmaankin korvata vaniljasokerilla? Olisiko sopiva määrä vaniljasokeria 1 rkl? Onkohan kukaan kokeillut tätä gluteenittomana? Menisikö myös gluteenittomia jauhoja sama määrä?
Kinuskikissa; ei ole tosiaankaan irtopohjavuoka passeli rasvaa sisältävälle kakulle. Nyt tein tavallisessa uunivuoassa, ja tuli kyllä aivan toisenlainen kakku 🙂
Raastoin ihan vähän sitruunankuorta taikinaan, kun tykkään sitruunasta niin paljon. Hyvin se sopii tähän.
Paistoin 20 minuuttia siten, että tyhjä pelti oli ihan kuin kantena vuoan päällä. Sitten pidin kakkua uunissa virrat pois kytkettynä ja luukku auki ehkä rapiat 5 minuuttia, että vähän hytinä lakkasi. Ihanaa kakkua, vadelmien kanssa makeus kohdillaan 🙂
Kuvat onnistumisesta galleriassa 🙂
NamNam: mutakakun ideana on, että se jää keskeltä lähes raa’aksi. Sitä ei ole siis tarkoitettu kumottavaksi. Vuokaa ei tarvitse voidella, koska taikinassa on rasvaa.
mari-johanna
NamNam: Tämän herkun kohtalo riippuu paljon varmasti siitä, kuinka kypsäksi tapaat mutakakun tehdä. Joku tykkää paistaa kakun lähes kypsäksi, jolloin mutaisuus ei niin häiritse kumoamista kun taas toinen jättää kakun mutaiseksi eli enemmän raa aksi jolloin luonnollisesti komoaminenkaan ei onnistu.
Jos sinulla kaunis tarjoiluun soveltuva vuoka, niin voithan tarjoilla suoraan siitä mutta mikäli vuokasi ei sovi tarjoiluun, niin kuka kieltää laittamasta vaikka leivinpaperia vuoan pohjalle jolloin voit paperin avulla nostaa kakun vuoasta. Tai todella voidella vuoan.
Itse en tätä herkkua edes vielä ole kokeillut, eli tämä viesti pohjautuu pelkästään järkeilyyn, ja arvailuun.
Joten en osaa siis varmaksi sanoa, käyttäytyykö valkosuklaasta tehty herkku tismalleen samoin kuin tummasta suklaasta tehty.
Onnistuuko tämän kakun kumoaminen tarjoilulautaselle vai syödäänkö suoraan vuokasta/lusikoidaan lautaselle? Ohjeessa ei ollut mainintaa vuoan voitelemisesta ja/tai jauhottamisesta.
pellavapaita: kiva, että kokeilit reseptiä! 👍 Irtopohjavuoka ei ole tämän tapaisen rasvaisen taikinan kanssa paras valinta… kokeile seuraavan kerran umpinaisella vuoalla. Ja pellin voi laittaa lähemmäs, jos noin herkästi otti väriä. 😊
Päätin kokeilla, miten valkosuklaa istuu mutakakkuun, ja hyvinhän se istuu 🙂 Oikein herkullisen, ihanan, makoisan hyvin 🙂
Laitoin uuniin tyhjän uunipellin seuraaville kannakkeille, kakun yläpuolelle, mutta silti 20 minuutin paistoajassa tuli ruskea pinta kakkuun. Ja keskusta on alempana kuin reunat.
Epäilen tuon johtuvan siitä, että irtopohjavuokani päästi voita valumaan rakosesta, onneksi oli leivinpaperi vuokan alla varalta.
Taikina oli ihan hyvännäköistä vuokaan kaataessani, ei ollut voi mitenkään erottuneena, mutta silti se teki irtioton taikinasta ja tihhuutti ittensä vuokasta ulos 🙁
Kakku maistuu ihanalle, vaikkei ole kaunis 🙂
-Ehkä olisi pitänytkin laittaa se tyhjä pelti suoraan vuokan päälle? Ei olisi päässyt vissiinkään kuumuus paistamaan pintaa?
Jäiset pensasmustikat heitin pinnalle, kun ei sulana ollut mitään marjoja. Varmasti hyvin juuri marjat raikastavat ihanan herkkupalan makua.
Tätä kannattaa tehdä pieniin juhliinkin erikoisuudeksi; nyt vain miehen kanssa nautimme kaksin 🙂
sojan kotikeittiö
Valkosuklaa jo ostettu, kokeiluun menee 🙂