Oletko miettinyt, että terveellisen välipalan syöminen voisi tuntua hauskemmalta, kun se on leivottu kakuksi? Tällainen ajatus johdatteli minut tällä kertaa leivontapuuhiin. Ja kyllähän tuo erilaiselta maistui, kokeilapa sinäkin! 🙂 Reseptiä voi suositella keventäjille, kuntoilijoille ja seikkailunhaluisille leipureille, jotka haluavat kokeilla kakun leipomiseen vähän erilaista lähestymistapaa. Raaka-aineissa olen suosinut hyviä rasvoja ja panostanut ainesten proteiinipitoisuuteen. Tässä yhteydessä on mainittava ja vinkattava myös Vanillacherryn vuosi sitten julkaisemasta sporttikakusta. Siinä oli vastaavanlaista ideaa, joka toimi kipinänä myös minun reseptilleni.
Proteiinipitoinen kevytkakku
Koko kakku: n. 1975 kcal (ilman koristelua)
Yksi pala (12 kpl): 165 kcal
Pohja:
2 dl mantelijauhetta
2 rkl perunajauhoja
2 rkl SteviaSokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 valkuaista
125 g vauvojen hedelmäsosetta
2 rkl rypsiöljyä
Täyte:
5 liivatelehteä
2 kypsää banaania
200 g mustikoita
2 valkuaista
1 ½ prk (à 250 g) rasvatonta maitorahkaa
2 rkl SteviaSokeria
1 dl vaniljan makuista proteiinijuomaa
Kiille:
3 liivatelehteä
4 dl vaniljan makuista proteiinijuomaa
Koristelu:
pensasmustikoita
mantelirouhetta
Lisäksi:
Iloleipurin irtopohjainen juhlavuoka ∅ 22,5 cm
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele reunan alaosaan öljyä.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita vatkaimella joukkoon valkuaiset, hedelmäsose ja öljy. Levitä taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia.
Laita vuoan sisäreunan suojaksi reunakalvo tai sivele siihen öljyä, jotta kakku irtoaa siistimmin.
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Soseuta banaanit ja mustikat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä banaani-mustikkasose, rahka ja SteviaSokeri keskenään. Kuumenna proteiinijuoma kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita liivatejuoma mustikkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi valkuaisvaahto vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Kääntele seosta lopuksi nuolijalla kulhon pohjaa myöten varmistaaksesi ainesten sekoittumisen. Kaada täyte vuokaan.
Anna jähmettyä jääkaapissa kolme tuntia.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna puoli desilitraa proteiinijuomaa kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Yhdistä lopun juoman kanssa. Kaada vuokaan täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele esimerkiksi pensasmustikoilla ja mantelirouheella.
Riikka: voit tehdä pohjan kokonaan välipalakekseistä? Rasvaa tarvittaneen hiukka enemmän. Tai voit korvata rasvan vauvojen hedelmäsoseella.
Millä voisi pohjan mantelijauheen korvata kun ei voi mantelia allergian vuoksi käyttää?
jippis: Laita sama määrä tavallista sokeria. 🙂
Halutessasi voit lukaista asiasta täältä:
http://www.dansukker.fi/fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/steviasokeri-fi.aspx
Millä määrällä korvata Stevia sokeria normaalilla sokerilla?
Niina: hyvä huomio ja todella ikävää, että sokeria lisätään pikkulasten suuhun tarkoitettuihin ruokiin. Ihan turhaa varsinkin hedelmäsoseiden tapauksessa, joissa makeutta riittäisi ilmankin. Tässä on haettu korvaavaa vaihtoehtoa voille, sikäli ratkaisua voi perustella terveellisyydellä. Hedelmä on kuitenkin voita parempi vaihtoehto, vaikka toki hedelmissä itsessäänkin on vitamiinien lisäksi paljon sokeria.
nalamuru
Niina Kahila: hyvä huomio sinulta että vauvan hedelmä soseissa saattaa olla lisättyä sokeria, mutta ei toki kaikissa ole riippuu niin merkistä ja soseesta, mutta tarkkana saa olla. Yksi vaihtoehto on käyttä bonnen hedelmäsosetta, jos ei lastenhedelmäsose hyllyltä löydä sokeroimatonta.
Heippa. Mietin vaan lukiessa reseptiä että siinä korostetaan sen terveyttä, mutta oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että vauvan hedelmäsoseessa on lisättyä sokeria hedelmäsokerin lisäksi. Olisi mukavaa jos keksit siihen jonkun korvaavan vaihtoehdon.
sandraN: banaanin tarkoitus on ennen kaikkea antaa kakulle makeutta. Jokin muu makea hedelmä, esim. mango, voisi ajaa saman asian.
Vielä uusi kysymys 😄 mitenköhän tuo banaani, en itse hirveästi tykkää sen mausta, mutta rakenteeltaan samanlaista on aika hankala löytää. Mutta kakkuunhan tulee liivatetta, joten voisikohan liivatteen määrää nostamalla sen korvata vaikka jollain marjalla tai ehkä jollain maitorahkalla (??) Mietin myös kookosmaitoa, jos siitä ottaisi vain sen paksun osan ja jättäisi nesteen pois… kuulostaako ihan tuhoon tuomitulta vai voisikohan pysyä kasassa 😀
sandraN: juu, miksei! 🙂
Voisikohan proteiinijuoman korvata kookosmaidolla? Tai valmiilla vanilijakastikkeella?
Ainakaan fastin jauhetta ei pystynyt käyttämään, sakkaantui kiehauttaessa. Taitaa toimia vain valmiilla proteiini juomalla.
Onpa kaunis kakunpala ja hauskannäköinen kakkulapio. 🙂
Hanna-täti: kiitos, kiva kuulla! Facebookissa toivottiin erityisesti lapsille suunnattua välipalakakkua, palaan siis asiaan tulevien viikkojen aikana. 🙂
Tein ohjeen mukaan ja valmiilla juomalla. Tuli tosi hyvää! Tällaisia ”terveellisiä” ohjeita olen kaivannut. Kiitos!
maijuri: minä käytin valmista juomaa, jota myydään 2,5 dl:n purkeissa.
chokohockey
Kuulostaa todella hyvälle. Pakko laittaa testiin! Tuli mieleen, myydäänkö vaniljan makuista proteiinijuomaa ihan valmiina juomana vai oletko sekoittanut sen jauheesta?