Valloittaako Japanin hullaannuttanut vaahtokakku nyt Suomen? Ainakin minä ihastuin tähän erikoisuuteen ensisuupalasta alkaen. Kakkua on hankala määritellä, sillä se ei ole perinteinen kahvikakku sen enempää kuin meidän tuntemamme juustokakkukaan. Poikkeuksellisen kakusta tekee sen ilmava, superkuohkea ja moussemaisen kevyt rakenne. Minun reseptini on kehitetty tämän japanilaisen juustokakun pohjalta. Katso reseptini lopusta video, jolla näytetään valmistus vaihe vaiheelta samoin kuin lähikuvaa valmiin kakun rakenteesta.
Vaahtomaisuuden salaisuus on reilu kananmunien määrä. Koska kananmunissa on paljon kokoeroja ja niitä tulee tähän reseptiin reilusti, mittasin menekin desilitroissa. Toinen selittävä tekijä on matala paistolämpötila ja kuuma vesihaude, jossa kakku kypsyy hitaasti ja tasaisesti. Huomaathan, että uuneissa on eroja varsinkin matalissa lämpötiloissa, joten optimaalinen paistoaika selviää vain kokeilemalla. Jos kakkua paistaa liian pitkään, se menettää osan mehevyydestään.
Sydämen muotoinen kakku sopii ihanasti vaikka ystävänpäivään. ❤️ Kinuskikissa on ideoinut vuosien saatossa ystävänpäivän ympärille ison määrän reseptejä kakuista pienempiin naposteltaviin ja syötäviin lahjoihin. Löydät parhaat poiminnat ystävänpäiväaiheiselta teemasivulta.
Vinkit:
- Käytä mielellään huoneenlämpöisiä kananmunia. Ota ne ajoissa jääkaapista tai upota kädenlämpöiseen veteen lämpiämään.
- Jos käytät irtopohjavuokaa, suojaa se ulkoapäin kaksinkertaisella alumiinifoliolla. Itselläni kuitenkin kävi niin, että vuoan läpi pääsi siitäkin huolimatta hieman kosteutta kakkupohjaan ja paistotulos oli parempi tavallisella, ”umpinaisella” kakkuvuoalla. Eli onnistuminen riippuu varmasti myös irtopohjavuoan tiiviydestä.
Superkuohkea ystävänpäiväkakku
Ainekset:
¾ dl kevytmaitoa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
65 g voita
½ dl vehnäjauhoja
½ dl maissitärkkelystä
½ dl kaakaojauhetta
1 dl (5-6 kpl) keltuaista
3 dl (8-10 kpl) valkuaista
1 ½ dl sokeria
Kuorrute:
3 dl kuohukermaa
1 ½ tl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
(pinkkiä pastaväriä)
koristerakeita
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoan (halkaisija 24 cm tai tilavuudeltaan vastaava sydänvuoka) pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunoille leivinpaperisuikaleet. Mitoita suikaleet vuoan reunaa korkeammiksi, sillä pohja kohoaa reilusti paistuessaan. Saat suikaleet pysymään paikoillaan, kun sivelet vuoan sisäreunaan hieman margariinia tai öljyä.
Mittaa kattilaan maito, tuorejuusto ja voi. Sekoita miedolla lämmöllä, kunnes seos on tasaista. Yhdistä jauhot, maissitärkkelys ja kaakaojauhe keskenään.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Sekoita käsivispilällä keltuaisten rakenne rikki. Lisää tuorejuustoseos pienissä erissä. Siivilöi joukkoon jauhoseos käsivispilällä sekoittaen.
Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoa ei tarvitse vatkata lohkeilevaksi, vaan jätä notkeaksi. Sekoita vähitellen joukkoon sokeri.
Sekoita valkuaisvaahto keltuais-tuorejuustovaahdon joukkoon noin neljännes kerrallaan. Kaada taikina vuokaan. Aseta kakkuvuoka isompaan reunalliseen uunin kestävään astiaan. Irrota vuoka astian pohjasta laittamalla väliin pieniä litteitä foliosta muotoiltuja tukia, jotta myös kakkuvuoan pohja on kosketuksissa veden kanssa. Täytä astia kuumalla vedellä noin 2,5 cm:n korkeuteen (kaadoin sen verran, että vuoka ei lähtenyt kellumaan, vaan pysyi juuri ja juuri tukien päällä). Älä käytä kiehuvaa vettä, hanasta tuleva kuuma vesi riittää.
Nosta vesihauteessa oleva vuoka uuniin ja paista ensin 25 minuuttia. Laske sitten lämpötila 135 asteeseen ja jatka paistamista 55 minuuttia. Älä availe luukkua välillä.
Irrota kakku vuosta. Jäähdytä huoneenlämmössä ennen kuorruttamista. Itse kuorrutin kakun heti, kun se oli pinnasta jäähtynyt ja tarjoilin samantien, jolloin rakenne oli kuohkeimmillaan.
Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Värjää halutessasi hempeän vaaleanpunaiseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä. Vatkaa sitten vaahdoksi. Peitä kakun pinta kermavaahdolla. Jätä levitysjäljet reilusti näkyviin. Viimeistele koristelu koristerakeilla.
Alisa: kyllä voi!
Hei, miten tämä kakku säilyy? Voiko leipoa jo tarjoilua edellisenä päivänä?
Heidi: asian hahmottaa ehkä parhaiten, kun mallailee 24-senttistä vuokaa ja jakaa sen mielessään osiin: ensin puoliksi, sitten puolikkaat puoliksi jne. Tällä menetelmällä 12 palaa tulee siten, että ovat ihan reiluja kakkupaloja. Pienempiä saa sitten enemmän, 15 vähintään?
Hei! Kuinka monta (pienehköä) palasta tästä kakusta voisi suunnilleen tulla? Tarkoitus on tarjota kakkua pöydässä, jossa on paljon muutakin, joten useimmat vieraat ottavat varmaan aika pienen palan.
Sini: jollei ohjeissani muuta mainita, niin oletus on aina keskitaso. 😊
Paistetaanko kakkua alatasolla vai keskitasolla? 🙂
Hyvää pohdintaa Niinalla ja kotileipurilla. Valkuaisvaahto alkaa lässähtää melko nopeasti, joten vaipanvaihtoreissu voi hyvinkin koitua kakun kohtaloksi. Mahtaako tuo keraamisen pohjan ja silikonireunuksen yhdistelmä olla riittävän tiivis? Kommenttien perusteella vaikuttaa siltä, että varmin valinta on umpinainen vuoka, mutta kerro ihmeessä Sirja kokemukset, jos päätät kokeilla!
Onko kukaan kokeillut tehdà tàtà silikonivuokaan? Mulla on sellainen jossa on siis keraaminen pohja ja silikoniset reunat. Luulisin ettà se on irtopohjavuokaa tiiviimpi niin ettei taatusti livahda vettà mistààn, mutta miten se keraaminen pohja mahtaisi vaikuttaa? Jos kukaan muu ei ole viela testannut, niin tulen sitten raportoimaan kuinka pahasti meni pieleen XD
Kotileipuri, minulla oli umpivuoka ja tuli hyytelökerros. Mutta voisin uskoa että valkuaisvaahto ehkä jäi liian löysäksi. Hyytelö maistui aavistuksen kananmunalle. Eli täytyy kokeilla uudestaan. Muuten hyvä kakku.
Tulenpa itsekin kommentoimaan oman kokemukseni kakusta. Eli minulla tuli myös kakun pohjalle sellainen hyytelömäinen kerrostuma, muuten kakku aivan ihana! 🙂 kaikki tuli syötyä, myös lapset tykkäsi! Epäilen, että hyytelö muodostelma tuli sen takia, kun käytin irtopohjavuokaa. Selvästi näki, että kosteutta oli päässyt pohjaan :/ Pitää siis hankkia seuraavaan kakkuun umpinainen vuoka 🙂 myös toista seikkaa mietin, että oisko valkuaisvaahto jäänyt liian löysäksi tai minulla se joutui hetken seisomaan pöydällä (piti käydä taaperolle vaippa vaihtamassa.. 😀 ) ennenkuin sekoitin sen taikinaan..selvästi kulhon pohjalla oli kertynyt valkuista. mut virheistähän sitä opitaan! seuraavalla kerralla menee jo paremmin 😀
Sokeripulla
Kinuskikissa: se on totta että mascarponea antaa niin samettisen maun kuorruteeseen. Eli kakku vaahtoisa ja samettinen kuorrute 🙂
Jee, Lissy! Minä kiitän näistä terveisistä! Ihanaa, että maistui ja onnistui. Mascarpone antoi varmasti ihanan lisäsäväyksen kuorrutteeseen.
Sokeripulla
Kiitos ihanasta ohjeesta. Kakku syöty, työkavereilta tuli paljon kiitoksia sinulle, Kinuskikissa 🙂 Leivoin kakun tavalisessa sydänvuoassa. Annoin jäähtyä, kumoin ritilälle ja sieltä takaisin tarjoilulautaselle. Kuorruteen kermavaahtoon lisasin loput tuorejuustoa(mascarponea käytin) No olipas sametista kaikki tä juttu 😀 Seuraavan kakun leivon niin että vuoran koko vuoan leivinpaberilla niin on helppo kakkua nostaa vuoasta pois. Sillä ei ole väliä että reunat jää paperista rypppyiseksi , kuorrute peittää rypyt 🙂
Jesalo: ainakin itselläni kävi niin, että irtopohjavuoka falskasi pienesti ja se vaikutti rakenteeseen. Huomasitko, että kosteutta olisi päässyt folion ja vuoan väliin?
Niina: noudatitko tarkkaan ohjetta? Eihän vesi ollut kiehuvaa, kun kaadoit sen astiaan?
Terhi: en ole pakastusta kokeillut, joten en valitettavasti osaa tuohon vastata.
Mulla myös jäi kakun pohjalle ohut kalvo. Ajattelin, että se johtui irtopohjavuoasta, jolla tein. Haluaisin kans tietää mistä se mahtoi johtua. 🙂
Teflon pinnoitettu umpivuoka.
Voikohan tätä kakkua pakastaa tai minkälaiseksi menee pakastuksessa?
Niina: minkälainen vuoka sinulla oli käytössä?
Lissy: perusperiaatteeni on 2 tl sokereita / 2 dl kermaa siten, että puolet sokerista on vaniljasokeria. Eli kyllä tämä ohje on sillä kaavalla laadittu. 🙂
nalamuru 🙂
Mikä meni pieleen? Kakun pohjalle muodostui 3-4 millin hyytelömäinen kalvo?
Sokeripulla
Tuleeko sokeria tosiaan niin vähän kermavaahtoon?:)
nalamuru
Suloinen kakku! sopii kyllä hyvin ystävänpäivään tai japanilaisteema illanviettoihin tai ihan muuten vaan 🙂 Tämä on kyllä ihanan oloinen ohje ehdottomasti menee testiin joskus. Hyvää ystävänpäivää kaikille kinuskeille!
kotileipuri: toivottavasti sinulla on hyvä irtopohjavuoka käytössä!
Lissy: kyllä rakenne on kuohkea seuraavanakin päivänä. 🙂
Kiitos paljon vastauksesta! 🙂 sitäpä itsekin pähkäilin..taidanpa pelata varman päälle ja käytän irtopohjavuokaa + foliota.
Sokeripulla
Tämä vaaleanpunainen justi kiinnosti, kiitos tiedosta. Mutta mulla on justi nyt kakku uunissa 🙂 Ja onko seuraavana päivänä kakun rakenne kuohkea? No toki näen sen itsekin huomenna 😀
kotileipuri: kiitos kauniista sanoistasi. 🙂 Rengasvuoan kanssa näen kaksi haastetta: taikinan tarttumisen (en tiedä miten se lähtisi irti, kun leivinpaperia ei voi käyttää) ja paistoaika. Jälkimmäinen meinaa sitä, että lyhentää pitäisi, mutta en osaa sanoa kuinka paljon.
Lissy: kakkualustaa ei löydy Toivepuodista. Tuo vaaleanpunainen alusta on muovinen ja pestävä, niitä on ainakin joskus myyty Ikeassa. Valkoisen lautasen ostopaikkaa en tällä hetkellä muista, mutta voin palata asiaan, jos se kiinnostaa sinua.
Hei Kinuskikisu! Kiitos tästäkin ohjeesta! Monia ohjeita olen sivuiltasi löytänyt ja todennut hyviksi! Tämä vaikuttaa myös mielenkiintoiselta ja kokeilemisen arvoiselta! Mietin tässä vaan, että onnistuisiko kakun tekeminen rengasvuokaan (siis sellaiseen mihin kuivakakut tehdään)? Vai meneeköhän liian kuivaksi siinä..
Sokeripulla
Onpas yksinkertainen ja kaunis 🙂 Ja ihana kakkualusta. Löytyykö sellainen Toivepuodista?