24.02.2013   10 kommenttia

Testissä ja vertailussa uusi Pirkka mascarpone


mascarpone2-1

Pirkalta on tullut tuoteuutuutena mascarpone-juusto. Suomalaisesta tuotemerkistä huolimatta valmistusmaa on Italia. Hinta on kuitenkin huomattavasti italialaismerkkejä edullisempi. Vertailun vuoksi ostin kahta muuta mascarponea. Tarkoitus ei siis ollut tehdä laajaa mascarponevertailua vaan keskittyä Pirkkaan, mutta ottaa kuitenkin perspektiiviä parista kilpailijasta. Vertailutulokset löytyvät taulukosta, jonka jälkeen loppupäätelmä.

Merkki Hinta (250 g) Rasvaprosentti Arvio
Galbani 4,25 € 41,5 % Sijoittuu maultaan Pirkan ja Venchiaredon väliin. Tuorejuustomaisempi, hivenen raikkaampi kuin toinen italialaisjuusto, mutta Pirkkaa enemmän tyypillistä mascarponen makua.
Pirkka 1,99 € 38 % Ensivaikutelmaltaan hieman mauton ja persoonaton, kuin paksua kermaa. Tuoteseloste paljastaa, että ainesosana on vain kerma, kun vertailutuotteet sisältävät myös pastöroitua maitoa ja maitohappoa. Makeahko makuvivahde puuttuu. Toisaalta ei niin raskaan oloinen kuin Venchiaredo. Rakenteeltaan kaikkein jäykintä. Halvan oloinen pakkaus.
Venchiaredo 3,35 € 41 % Voimainen, makeahko. Suutuntuman perusteella muita rasvaisemman oloinen, vähän liikaakin. Väri on houkuttelevan kellertävä. Myös pakkaus on näistä houkuttelevin.

Kaikilla näillä juustoilla on paikkansa. Venchiaredo oli hyvin täyteläinen – jopa niin, että sen maistelu sellaisenaan tuotti vaikeuksia. Kuitenkin käytettynä keveämpien ainesosien joukossa siitä saisi eniten makua ja täyteläisyyttä. Pirkkaa voisi verrata paksuun kermaan tai maustamattoman tuorejuuston rasvaisempaan ja mauttomampaan versioon. Jos täyte sisältää kuohukermaa, jää mietityttämään, tuoko mascarpone siihen merkittävästi lisäarvoa. Sen sijaan kevytvispien kumppanina varmasti toimiva ja makeissa täytteissä paikallaan, kun ei haluta tuorejuuston juustomaista makuvivahdetta.

Näiden kahden merkin väliin sijoittaisin Galbanin. Se sopii aika monipuolisesti kaikkeen. Ylellinen, täyteläinen ja makea vaihtoehto tavalliselle tuorejuustolle. Yli kaksi kertaa Pirkkaa kalliimpi hinta pistää kuitenkin harkitsemaan, milloin kalliimman mascarponen käyttö on todella hintansa väärti.

mascarpone3-1 mascarpone-2