Tämä resepti on kytenyt mielessäni pitkään, sillä terveellisten välipalapatukoiden löytäminen on aiheuttanut pientä päänvaivaa. Nykyään toki valmiina löytyy jos jonkinlaista energia-, proteiini- ja raakasuklaapatukkaa, mutta kyllä se mietityttää, miten terveellisiä ne lopulta ovat. Itse tehdessä tietää varmasti, mitä patukka on syönyt. Meillä herkut ovat herkkuja ja sen vastapainoksi arkena syödään mahdollisimman terveellistä, monipuolista ja vähän prosessoitua ruokaa. Arkisissa välipaloissa pyrin välttämään piilosokereita.

Tavoitteenani oli kehitellä ennen kaikkea lapsille maistuva välipalapatukka. Sain ajatuksen käyttää patukoissa popcorneja, koska ne herättävät positiivisen mielikuvan hyvästä herkusta. Lisäksi ne antavat patukoille rapsahtavan rakenteen. Popcorneja ei voi pitää epäterveellisinä, kunhan niitä suolaa korkeintaan kevyesti.

Nämä energiapatukat eivät ole kaupan suklaan tapaan makeita, koska halusin makeutta vain tarpeellisen määrän, enkä yhtään yli. Jos reseptiä haluaisi viedä enemmän konvehtien suuntaan, voisi makeutuksen (kuivatut hedelmät, hunaja tai siirappi) määrää lisätä. Tällaisinaan ne kuitenkin ”menivät läpi”. Siemeniä ja pähkinöitä on nuorisoa vaikea saada muutoin syömään, mutta energiapatukoissa niitä tulee nautittua huomaamatta.

Testasin reseptiä armottomalla kolmihenkisellä makuraadilla (11-vuotiaita tyttöjä). Ensimmäinen ja toinenkaan versio ei mennyt jatkoon. Kun kaikki nostivat peukut ylös, uskalsin luottaa siihen, että resepti on valmis. Ulkonäön ja maun yhdistelmä on sellainen, että nämä olivat lapsille enemmän kuin välipala – kutsuisin hyvän mielen arkiseksi herkkupalaksi.