20.02.2018   8 kommenttia Kategoria: Kevyet herkut,  Konvehdit ja makeiset,  Muuta makeaa,  Raakaleivonnaiset
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Terveellisemmät energiapatukat


Tämä resepti on kytenyt mielessäni pitkään, sillä terveellisten välipalapatukoiden löytäminen on aiheuttanut pientä päänvaivaa. Nykyään toki valmiina löytyy jos jonkinlaista energia-, proteiini- ja raakasuklaapatukkaa, mutta kyllä se mietityttää, miten terveellisiä ne lopulta ovat. Itse tehdessä tietää varmasti, mitä patukka on syönyt. Meillä herkut ovat herkkuja ja sen vastapainoksi arkena syödään mahdollisimman terveellistä, monipuolista ja vähän prosessoitua ruokaa. Arkisissa välipaloissa pyrin välttämään piilosokereita.

Tavoitteenani oli kehitellä ennen kaikkea lapsille maistuva välipalapatukka. Sain ajatuksen käyttää patukoissa popcorneja, koska ne herättävät positiivisen mielikuvan hyvästä herkusta. Lisäksi ne antavat patukoille rapsahtavan rakenteen. Popcorneja ei voi pitää epäterveellisinä, kunhan niitä suolaa korkeintaan kevyesti.

Nämä energiapatukat eivät ole kaupan suklaan tapaan makeita, koska halusin makeutta vain tarpeellisen määrän, enkä yhtään yli. Jos reseptiä haluaisi viedä enemmän konvehtien suuntaan, voisi makeutuksen (kuivatut hedelmät, hunaja tai siirappi) määrää lisätä. Tällaisinaan ne kuitenkin ”menivät läpi”. Siemeniä ja pähkinöitä on nuorisoa vaikea saada muutoin syömään, mutta energiapatukoissa niitä tulee nautittua huomaamatta.

Testasin reseptiä armottomalla kolmihenkisellä makuraadilla (11-vuotiaita tyttöjä). Ensimmäinen ja toinenkaan versio ei mennyt jatkoon. Kun kaikki nostivat peukut ylös, uskalsin luottaa siihen, että resepti on valmis. Ulkonäön ja maun yhdistelmä on sellainen, että nämä olivat lapsille enemmän kuin välipala – kutsuisin hyvän mielen arkiseksi herkkupalaksi.

Vinkkejä:

  • Kaakaovoita ei voi pitää varsinaisena terveysruokana, mutta se on voita parempi vaihtoehto. Kaakaovoilla on tärkeä rooli patukoiden rakenteen sitojana. Se säilyy hyvin huoneenlämmössä ja on siten retkikäytössä parempi vaihtoehto kuin neitsytkookosöljy. Viimeksi mainittuakin voi käyttää (esimerkiksi fifty-fifty), jos pidät kookoksen mausta. Sopiva määrä koko reseptiin on 1,5 dl.
  • Kaakaovoita myydään isoissa ruokakaupoissa, kookosöljyä saa nykyään pienistäkin kaupoista.
  • Aikuiseen makuun patukat maistuvat ilman poppareitakin. Suosittelen niiden tilalla entistä suurempaa pähkinöiden määrää. Maun ja rakenteen kannalta paahtaminen toimii hyvin. Myös kuivatut marjat – esimerkiksi karpalot – ovat ihana vaihtoehto.
  • Voit jättää siemenet osittain tai kokonaan hienontamatta. Pikkuväki saattaa kuitenkin vierastaa siemeniä, joten katsoin itse viisaammaksi ”piilottaa” ne suklaamassaan.
  • Kookoshiutaleet antavat makeaa vivahdetta. Meillä nuoriso ei lämmennyt kookokselle, joten jätin hiutaleet ohjeesta pois.
  • Patukoiden ravintoarvoa voi halutessaan rikastaa erilaisilla ”super-jauheilla”.

Välipalapatukat

Ainekset:
150 g pähkinöitä ja manteleita *)
½ rkl rypsiöljyä
¼ dl maissinjyviä (-> n. 0,5 litraa valmiita popcorneja)
120 g kaakaovoita
100 g kuivattuja taateleita (maun mukaan enemmän)
1 dl siemeniä **)
½ dl (raaka)kaakaojauhetta
(½ dl kookoshiutaleita)
1 rkl hunajaa
1 rkl chia-siemeniä
1 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteenittomia)

*) Laitoin ”mitä kaapista löytyy” -periaatteella manteleita, saksanpähkinöitä, cashewpähkinöitä ja hasselpähkinöitä
**) Tein ”cocktailin” kurpitsan-, auringonkukan-, seesamin- ja pellavansiemenistä


Levitä pähkinät/mantelit pellille leivinpaperin päälle ja paahda 175 asteisen uunin keskitasolla 10-13 minuuttia, kunnes pinta on saanut kevyesti väriä. Varo polttamasta, jotta maku ei muutu kitkeräksi. Anna jäähtyä.

Mittaa kattilan pohjalle rypsiöljy. Laita kattilaan kaksi maissinjyvää, sulje kattila kannella ja säädä lieden lämpötila lähelle täyttä tehoa. Odota, kunnes jyvät ovat poksahtaneet. Lisää sitten loput maissinjyvät, säädä liettä alhaisemmalle teholle ja odota, kunnes jyvät ovat poksahtaneet.

Sulata kaakaovoi liedellä miedolla lämmöllä tai kuumassa vesihauteessa. Jos et halua vaarantaa kaakaovoin sisältämiä vitamiineja ja mineraaleja, älä kuumenna sitä yli 42-asteiseksi. Laita kaikki ainekset popcorneja ja kaurahiutaleita lukuun ottamatta kapeaan astiaan ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi massaksi.

Sekoita lopuksi joukkoon kaurahiutaleet. Jätä ne kokonaiksi, jolloin ne pilkuttavat hauskasti leikkauspinnan. Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun neliskanttiseen astiaan (16 x 16 cm). Säästä pieni määrä pintaa varten. Painele popcorneja massan joukkoon vieri viereen. Peitä pinta lopulla suklaamassalla.

Anna massalle ”shokkihoito” jähmettämällä se nopeasti pakastimessa noin 30 minuutin ajan. Näin popcornit eivät ehdi pehmentyä, vaan säilyttävät paremmin rapeutensa. Säilytä tämän jälkeen jääkaapissa tai leikkaa samantien paloiksi.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
34 tassutusta

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin kesäarvonta



Kesäarvonnassa esitetään ajankohtainen leivontakysymys ja arvotaan vastanneiden kesken Toivepuodin tuotepaketti, joka sisältää päivänvarjo-coktailtikkuja, hopeisia tähtikoristeita, leveää reunakalvoa ja Haganolin salmiakkimixeriä.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit