Havahduin siihen, ettei blogin suolaisten pikkuleipien kategoria ole juurikaan täydentynyt viime vuosina. Kuitenkin tällaiset helppotekoiset suolapalat ovat hyvä lisä juhlien suolaiseen kattaukseen piirakan tai voileipäkakun rinnalle. Toki pienet sormisyötävät maistuvat myös keiton lisukkeena tai pienenä iltasyömisenä. Anna lankkupizzaa muistuttavan ulkonäön ruokkia mielikuvitustasi ja kokeile erilaisia pizzatäytteitä. Taikinalevylle voisi sipaista myös tomaattipyreetä tai pestoa.
noin 40 kappaletta
Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
130 g (1 ps) Mustaleima-juustoraastetta *)
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
200 g voita
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
80 g Mustaleima-juustoraastetta
120 g pepperonisalamia (tai meetvurstia/savukinkkua)
1 dl hienonnettuja yrttejä (esim. ruohosipulia ja oreganoa)
*) Valmis raaste on rakenteeltaan hyvin hienojakoista, mikä on olennaista taikinan rakenteen kannalta. Jos raastat juuston itse, tee siitä yhtä hienoa.
Yhdistä jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää voi ja nypi sekaisin. Sekoita lopuksi joukkoon vesi.
Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile jokaisesta palasta 30 cm pitkä tanko. Kauli tanko jauhoja apuna käyttäen noin 11 cm leveäksi levyksi.
Ripottele päälle täyteainekset. Paista 225 asteessa 8-10 minuuttia. Leikkaa heti uunista ottamisen jälkeen kapeiksi annospaloiksi. Anna jäähtyä pellin päällä ennen siirtelyä, sillä rakenne on lämpimänä hieman hajoava.
mari-johanna: 👍
mari-johanna
Eilen tehty ja tänään maisteltu,meinasi kuvan ottokin unohtua! 🙂
Mukava pikkusuolainen kahvipöytään!
Allergiaystävällinen versio syntyi gluteenittomasta jauhosta ruisjauho tattarilla korvaten, sunnuntain maidottomasta margariinista ja vegaanisesta juustomurusta.
Kiitos! 😍
Irzu
On kyllä tosi herkullisen näköinen <3
Marja: vau, siltä kuulostaakin! 🙂 Kiva, että tulit jättämään tassunjäljen tänne!
Laitoin peperonin asemasta aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna ja osalle ripottelin Sisiliasta ostettua pastamausteseosta. Todella hyvää.
Varpu: onnistuisi varmasti käyttäen valmista gluteenitonta jauhoseosta, jossa on muutakin kuin vaaleaa jauhoa. Tai sitten lisäisi ruisjauhojen tilalle vaikka pellavansiemenrouhetta tai vastaavaa antamaan vähän makua ja rakennetta. Ehkä psylliumkuitujauhetta varmuuden vuoksi pari teelusikallista?
Lähinnä tuon ruisjauhon takia mietin, että mitenköhän onnistuisivat gluteenittomina? Voisiko kaikki jauhot korvata gluteenittomalla jauhoseoksella? Tämä tuli täydelliseen saumaan, kun vielä yhtä suolaista makupalaa etsiskelin tapaslautaselle 🙂
Suski: tuorejuustokin sopii, miksei! Ja lohi on varmasti tosi bueno! 🙂
nalamuru: kyllä minä nämä kekseiksi ajattelin eli tarvitse olla lämpimiä. Ja suositus onkin, että saisivat rauhassa jäähtyä, koska rakenne muuttuu keksimäiseksi vasta jäähtymisen myötä. Itse laitoin nämä pakastimeen ja aion tarjota kylminä lauantaina vieraille.
maris: kiva, että alkoi ajatus rullata! Uskon, että keksit näistä jotain tosi ihanaa. 🙂
Oooo..nämä menee testiin tänään!! Täytteitä tässä kahvitauollani mietin🤔..pohjallehan vois sipaista tuorejuustoakin..mitenhän esim graavilohi toimis?
nalamuru
Onko nämä parhaimmillaan lämpimänä vai toimiiko hyvin myös kylminä? Pohdin jos tekisi näitä suolaiseksi poikien synttäreille viikonlopulle niin olisiko järkevin tehdä vasta tarjoilu päivänä.
maris
Oi, tämähän on kiva idea – suolaisia viipalepikkuleipiä! Heti innostuin. 😊 Päässä alkoi jo hirmuinen surina, että millähän täytteillä kokeilisi. 😄