pullatahti

Kanelipulla on yksi parhaimpia leivonnaisia, mitä on olemassa. Siksi pullaa on ihanaa saada joulunakin, se kuului traditioon jo lapsuudessani. Äiti teki usein perinteisiä pullaukkoja ja -akkoja rusinasilmineen. Itse pidän kuitenkin vaihtelusta ja tykkään leipoa aina erinäköisen joulupullan. Viime vuonna se oli kuusi ja loppiaiskranssi, joskus olen tehnyt myös pienistä rullista muodostuvan pullarinkilän. Bostonkakku on myös hyvä vaihtoehto. Tämänvuotisessa pullassa maistuu kanelin ohella piparkakkumauste ja hasselpähkinä.

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl täys- tai kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
2 tl Meira kardemummaa
½ tl suolaa
½ munaa
n. 8 dl vehnäjauhoja

Täyte:
75 g huoneenlämpöistä voita
¾ dl sokeria
1 rkl Meira piparkakkumaustetta
2 tl Meira vaniljasokeria
1 ½ tl Meira kanelia
1 tl Meira jauhettua kardemummaa
1 dl Meira hasselpähkinäjauhetta

Pinnalle:
1 muna
Meira hasselpähkinärouhetta


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja puolikas muna (munan saa puolitettua, kun sekoitat rakenteen rikki mitta-astiassa). Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä tai yleiskoneella vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä tai yleiskoneen taikinakoukusta.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Sekoita pehmeän voin joukkoon sokeri, mausteet ja hasselpähkinäjauhe.

pullatahti-vaihe pullatahti-vaihe-2

Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Käsittele yksi osa kerrallaan. Kauli taikinasta leivinpaperin päälle ympyrä (halkaisija noin 29 cm). Levitä päälle kolmasosa täytteestä. Kauli seuraava taikinapala saman kokoiseksi ympyräksi ja kumoa leivinpaperin avulla täytteen päälle. Levitä taas täytettä ja tee seuraavat kerrokset samaan tapaan, kunnes viimeinenkin taikinapala on laitettu päälle.

pullatahti-vaihe-3 pullatahti-vaihe-4
pullatahti-vaihe-5 pullatahti-vaihe-6

Aseta päällimmäisen ympyrän keskelle ympyrämuotti keskustan merkiksi (älä paina muottia alas). Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja, jotka ulottuvat taikinan ulkoreunasta muottiin asti. Tee viillot aina vastakkaisille puolille, jotta saat jaettua taikinan tasaisesti. Viiltoja tulee yhteensä 16 kappaletta.

pullatahti-vaihe-8 pullatahti-vaihe-9

Ota kaksi sakaraa kerrallaan ja kieritä ne toisiinsa nähden ulospäin kierteille (noin kolme kierrosta). Nipistä päät yhteen. Ota kaksi vierekkäistä sakaraa ja toimi samoin. Jatka näin koko taikinan ympäri.

pullatahti-vaihe-10 pullatahti-vaihe-11

Anna tähtipullan kohota pellin päällä liinalla peitettynä 20–30 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele tähden keskelle ja sakaroiden päihin hasselpähkinärouhetta.

pullatahti-vaihe-12 pullatahti-vaihe-13

Paista 200 asteessa 12-15 minuuttia.

Yhteistyössä Meira

meira-logo