
Valmis vaniljakastikejauhe on näppärä kiireisen leipurin apu ja on blogin leivonnaisissa esiintynytkin milloin piirakoissa, milloin kakuntäytteissä ja nyt myös muffinsseissa. Muffinssit voi toki tehdä ilman vaniljasydäntä tai -kuorrutusta, mutta oikea vaniljaunelma syntyy yhdistämällä nämä kummatkin aidolla vaniljalla maustettuun muffaritaikinaan.
Vaniljakastikejauheesta tehdyn täytteen/kuorrutteen tilalla voisi käyttää myös vaniljakreemijauheesta tehtyä kreemiä. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että tuosta Blå Bandin jauheesta tulee paljon paremman makuista.
Vaniljakastikkeesta tehty kuorrute on kauniin keltainen ja sopii loistavasti vaikka pääsiäisen kahvipöytään!
Vinkki 1: Saat taikinaan lisämakua lisäämällä siihen 2 tl kardemummaa.
Vinkki 2: Vaniljasydän sopii myös suklaamuffinsseihin. Lisää taikinaan 2 ½ rkl kaakaojauhetta.
12 isoa muffissia
Ystävänpäivämuffinssit
Vaniljatäyte:
1 ps (63 g) Blå Band -vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
1 ½ dl maitoa
Taikina:
150 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
¼ tl vaniljajauhetta
200 g vaniljarahkaa
½ dl maitoa tai kermaa
Kuorrutus:
1 ps Blå Band -vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
1 ½ - 2 dl maitoa
nonparelleja
Valmista ensin vaniljatäyte. Mittaa maito kulhoon ja sekoita vispilällä joukkoon vaniljakastikejauhe. Nosta jääkaappiin jähmettymään n. 30 minuutin ajaksi.
Vaahdota voi/margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vaniljarahkan ja maidon/kerman kanssa.
Lusikoi muffinssivuokiin nokareet taikinaa. Painele taikinaan kolot jauhotetulla sormella. Lusikoi koloihin vaniljatäytettä. Peitä taikinalla.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Peitä pinta foliolla, kun muffinssit ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä.
Valmista kuorrutus mittaamalla kulhoon 1 ½ dl maitoa ja sekoittamalla vispilällä joukkoon vaniljakastikejauhe. Levitä välittömästi muffissien päälle. Sekoita kuorrutteeseen hieman lisää maitoa, kun se on alkanut paksuuntua, jotta saat levitettyä sen tasaisesti.
Laita kuorrutteen päälle muotti ja ripottele sen sisäpuoli täyteen nonparelleja. Nosta muotti varovasti paikoiltaan. Tarjoile pian koristelemisen jälkeen.
Kiiva: Ymmärrän, että jäit kaipaamaan vaniljaisempaa makua muffinsseihin, kun kerroit jättäneesi vaniljajauheen pois. Se juuri sen maun antaa! Jauhe on hyvin aromikasta ja maku irtoaa jo pienestä määrästä. Jos klikkaat yllä punaisella tekstillä näkyvää vaniljajauhe-linkkiä, niin siellä on tietoa, että jauhetta voi käyttää monissakin resepteissä vaniljan maun aikaansaamiseksi.
Näitä kokeiltu, mutta jäin kaipaamaan vielä voimakkaampaa vaniljan makua. Ohjeessa mainittu vaniljajauhe jäi pois, ehkä niillä olisi saatu kaivattu vaniljamaisempi maku…? Mutta kysymys siis kuuluu, että onko jotain millä tuon jauheen voisi korvata? En viitsisi ostaa sitä kun sitä ei tuon enempää tarvitse 😀
Eilen leivoin,uskomattoman hyviä.
Kinuskikissa Kiitos reseptista!
Tänään tein, juuri äsken maisteltiin ja voi että kun oli hyvää! 🙂 En laittanut ollenkaan päälle vaniljakuorrutusta, se oli niin makeaa, että pelkkä sydän riitti.
Kiitos reseptistä! 🙂
SVERKER:
Laktoositonta maitoa voi kyllä käyttää. Kannattaa tutkia Blå band –pakkausta, ettei aineluettelossa ole noita ”kiellettyjä” aineita.
Näitä tehdään viikonloppuna :). Osaako muuten joku sanoa, että voiko vaniljakastikkeen maidon korvata jollain laktoosittomalla tuotteella? Pitäisi viedä juhliin, mutta puolet vieraista on laktoosi-intolerantikkoja…
Kakkuherttuatar
Marlekiini, hyvä tietää että olet saanut eri tuloksia! Täytyy tutkia, onko Kinuskikissalla jo testaa-osiossa leivinjauheet; jos ei ole, voisin ehdottaa testausta sillä se näyttää olevan monen ohjeen alla keskustelun aiheena ja hämmennyksenä 🙂
Nitu kiitos kommentista, olet varmaankin oikeassa 🙂 Olen myös leiponut eri leivinjauheella nyt muutaman kerran (eri muffinsseja) ja on kohonneet paremmin kuin aiemmin, eli kyllä leivinjauheissakin on eroja. Gluteenittomuus tuo omat haasteensa leivontaan, ikävä tosiasia:/
Kakkuherttuatar
Hei! Tein näitä muffinseja ja minulla myös eivät kohonneet ”tavallisten” muffinsien lailla. Yleensä taikina täytetään 2/3 vuoasta ja tuosta ylhäältä päin otetusta kuvasta on vaikea arvioida, mahtoiko taikinaa olla reunaan saakka tai jopa hieman yli? Täytin siis noin 2/3 ja kohosivat uunissa hieman reunan yli, jäähtyessä keskeltä painuivat hieman alaspäin. Kinuskikissan kuvassakin näkee, että pinta on laskenut keskeltä eikä ole yhtä pyöreän muotoinen, kuten täytteettömässä muffinsissa on. Joten olisiko summa summarum, että näihin kannattaa laittaa taikinaa enemmän kuin normaalisti ja niiden muoto jää aina kuitenkin vähän epätasaiseksi? Kuorrutetta kun laittaa, pinnan epätasaisuushan ei kuitenkaan haittaa. Mutta se maku! Itse myös karmemumman suurena ystävänä pistin vinkin mukaan 2tl joukkoon ja oli niin maukasta ja mehevää että! Piti saada päälle ruskea kuorrute, sillä niistä tuli Haisuli-muffinseja Muumisynttäreille niin korvasin kuorrutteen pähkinäsuklaapursotuksella ja sopivat hyvin yhteen! En halunnut Nutellasta liian voimakasta makua peittämään ihanaa vaniljaa makua, joten pursotuksen muokkasin niin että laitoin siihen vielä yhden prk vispikermaa ja 1rkl vaniljakreemijauhetta sekaan. Hyvää oli!
MARLEKIINI:
Minäkin olen kuullut samaa leivinjauhoista, vaikken itse ole kiinnittänyt asiaan huomiota. Toivottavasti lopulta kaikki ongelmat hoksaavat poistua onnistumisen tieltä! 🙂
Uskon, että kostea täyte vaikutti osaltaan lässähtämiseen. Vaahdotin voin ja sokerin tosi hyvin, ja lisäsin munat yksi kerrallaan. Luinpa myös jostain (ja ystäväni tämän vielä vahvisti), että leivinjauhe-merkeissä voi olla eroja, joten jatkoa ajatellen ostin eri merkkistä leivinjauhetta! 🙂
MARLEKIINI:
Käyttämästäsi jauhosta jotkut ovat kommentoineet, että leivonnaisen rakenteesta tulee hiukan höttöisempi kuin tavallisia jauhoja käytettäessä. Olisiko pehmeämpi rakenne ja tuo kosteutta tuova täyte sitten syynä lytistymiseen? Myös voin ja sokerin vaahdotus saattaa vaikuttaa. Kunnon vaahto ja munien vaahdotus mukaan yksi kerrallaan.
Parasta tietysti olisi valmistaa muffinssit alusta loppuun tarjoilupäivänä, kuten leivonnaiset useimmiten. Uskoisin niiden kuitenkin säilyvän huoneenlämmössä seuraavaan päivään, senjälkeen jääkaapissa. Kuorruttamisen voisi jättää myös tarjoilupäivälle.
Katsoin säilyvyys-osion, mutta silti en ole juuri tästä reseptistä ja säilyvyydestä aivan varma..jääkaappiin?
Tein näitä ekan kerran tänään, ja wau, nyt löytyi ne Mun muffinssit!:) Aivan ihania! Mutta, muffarit kohos ensin ihan normaalisti, ja jäähtyessään lässähti niin että menee sisäänpäin 🙁 Mietin johtuuko siitä että täyte on ”kosteaa” ja sitä on niin paljon vai onko ne raakoja? Paistoin 2 muffinssia vähän pidempään ja neki on menneet nyt lyttyyn vaikkakaan ei yhtä paljoa.. Muutin ohjetta ainoastaan niin, että korvasin vehhnäjauhot Semperin gluteenittomilla.
Lisäksi, säilyykö nämä(kin) huoneenlämmössä vai pitääkö laittaa jääkaappiin?
jauhopussi
Näitäkin tein tässä ennen joulua kun tuli vieraita. Sen verran kiire tuli etten ehtiny koristella, mut hyvin maistu ilman kuorrutustaki! Nams
Näyttävätpä ihanilta! Näitä herkkuja ajattelin tehdä poikani synttäreille. Oletko sinä tai onko joku blogin lukijoista pakastanut näitä? Mietin lähinnä tuota vaniljakastiketta… Tai jos pakastaisi ilman kuorrutetta ja tekisi sen vasta juuri ennen tarjoilua?
Menni
Olin suunnitellu tekeväni näitä vaikka miten pitkään, ja äsken viimein sain hyvän syyn leipoa. 😀 Tein taikinasta suklaaversion ja käytin blå bandin sijaan vaniljakreemijauhetta ja hyvin toimi. 🙂 Muffineista tuli aivan älyttömän hyviä! Suklaa-vaniljayhdistelmä on suorastaan loistava. Kiitos paljon ohjeesta!
Moi! Useamman vuoden ajan olen käynyt jo resepti ”varkaissa” täällä maailman ihanimmasta ihanimmalla sivustolla 😀 näillä ohjeilla tumpelokaan ei voi kuin onnistua 😀 Tänään pääsiäistä odotellessa tuli leivottua näitä muffineja, tosin taikina tuli maustettua sitruunankuori raasteella ja lorauksella mehua…nomnomnom…
Hei! Tein näitä ja oli tosi hyvä ohje! MUTTA vaniljakastike muuttui limaiseksi seuraavana päivänä! Mikä vialla?
lumi: anteeksi, että vastaan näin myöhässä! Kuorrute säilyy varmasti hyvänä seuraavaankin päivään.
Näitä tänään leivottu mummon synttäreille, vielä ei ole maistettu kuitenkaan vaan ovat tuolla jäähtymässä. Huomenna tarkoitus vasta pistää tarjolle.. Pitäisiköhän vasta huomenna tehdä kuorrute,vai säilyyköhän jos tekee jo tänään..
Minäkin laitoin vaniljasokeria sekä lisäsin kaardemumman. Tavallisia muffinivuokia myös minulla, muutama vähän lässähti muttei pahasti.
Ellu: suoraan ei voi vaniljasokerilla korvata, lähimmäksi pääsisi laittamalla vaniljatangon siemeniä sen sijaan. Mutta vaniljasokeria voisi laittaa pari teelusikallista (voit vähentää tavallisen sokerin määrää samassa suhteessa).
Kiitos palautteesta Kiltsi!
Tein näitä tänään, hieman muunnellusti, mutta olivat tajuttoman HYVIÄ =)
Väliin laitoin vaniljakreemiä, vaniljajauheen tilalla vaniljasokeria sekä rahkana ihan tavallinen rahka. Paistoaika oli minunkin uunissa pidempi (reilut 20min) ja muffinssit lässähti hieman jäähtyessään. Mutta eipä tuo haitannut makuun mitenkään. Ai niin, ja laitoin vielä sen 2tl kaardemummaa taikinaan. Näitä leivotaan useamminkin. Ja ohje on helposti muunneltavissa täytteen mukaan =)
Vesi kielellä jo odottelen, että pääsen muffinsseja vääntämään pojan nimipäiville. Tuo vaniljajauhe vielä hämää; joudun korvaamaan sen vaniljasokerilla – kannattaako vähentää sokerin määrää, ja jos kannattaa paljonko?
Suklaapilvi: mun vanhempien uunissa oli sama juttu, heillä kävi korjaaja säätämässä vastukset kuntoon.
Ihana ohje, kiitos!
Mikähän lie ero, kun tein 12 muffinssia ja uudehkolla uunillani paistoaika oli piiitkä, eli 25 minuutin jälkeen alkoi vasta ekassa muffinssissa näkymään hieman väriä. Laitoin sitten folion ja paistoin vielä 10 minuuttia. Vielä ei olla maistettu että menikö liian kuiviksi vai liian raaoiksi vai sopiviksi.
SuperPingviini: suklaamuffinssiohjeita on kyllä muffinssit-osio pullollaan! 😀
tekotodellinen: ok, kiitti kommentista!
Jeps, näitä kokeiltiin tänään kaverin kanssa. Hyviä tuli mutta ihan tajuttoman makeita! Ja näyttää hyvältä 😉
Kiitokset hienosta reseptistä!
Hyviä oli juu, kaipaisin kyllä ihan normaali suklaamuffineiden reseptiä : ))
Ajattelin tuonne reissuunkin jotain kokeilla!
Janna: lasten suusta kuulee totuuden. Olit siis liian kriittinen! 🙂
=) Ei se haittaa eikä ole vakavaa.. kantapään kautta oppii ja tietää mitä pitää tehdä seuraavalla kerralla erilailla. Mutta sen pellin kyllä hommaan. Maku onneksi oli yhtä ihana kuin ajattelinkin ja sehän on tärkeintä.. ja 3v poika sanoi että ne oli hienoja myös HAHA!
Janna Saren: kuukauden vinkki -osiossa olen tainnut joskus vihjatakin Brunon leivosvuoista. Ne ovat jämäkämpiä kuin muffinssivuoat. Silti muffinssipelti on paras vaihtoehto, jos halua komeasti kohonneita muffinsseja. Katso myös Ninnin vinkki!
Ninni: kiitos palautteesta ja vinkistä!
Hei,
Todella hyviä vaikka hieman muuntelin reseptiä. Mies oli ostanut rahkan sijasta vaniljatuorejuustoa =) Lisäsin siis 1 dl maitoa ja taikinasta tuli hyvä.
Vuokina käytin Amerikan muffinivuokia, ovat tukevia ja pysyvät kasassa vaikka taikina olisi minkälainen.
Seuraan blogiasi todella tiiviisti, täältä saan loistavia ideoita leipomiseen tai muuten vaan pieneen herkutteluun =) KIITOS!!!
Tehty on tänään ja tuli hyviä… MUTTA RUMIA LÄTTYJÄ =/ Rumuus ei kyllä ollut ohjeiden vikaa, vaan sen että Brunon kertismuffarivuokia käytin ja se yksi oli liian lörppä ja reunukset lässähti uunissa taikinan painosta. (olisi varmaan pitänyt laittaa tuplapaperivuoka!) Tuloksena lättymuffareita vuuistaan ulos pursuneina/valuneina, mutta koristelin silti ja onneksi ei lättymalli makuun vaikuttanut eikä muutenkaan haitannut, kun ihan oman perheen kesken maisteltiin. Taidan kyllä hankkia muffinssipellin tms vastaisuuden muffaripaistoja silmälläpitäen…
Kiitos herkullisesta ohjeesta!
Iina, Kliivia ja muut, joiden ohjeet eivät ole ilmestyneet näkyviin heti kommentin lähetyksen jälkeen: automaattinen roskapostien suodatus on ollut todella herkillä viime aikoina, parissa viikossa oli 60 kommenttia hujahtanut roskapostilaatikkoon. Kävin sieltä julkaisemassa kaikki ja vastasin kysymyksiin aiempiin kommentteihini. Pahoittelen häiriötä ja käyn jatkossa kurkkimassa roskapostilaatikkoa useammin!
Kiitos kaikille kommenteista!
Kiitos ohjeesta! Herkkua tuli gluteenittomilla jauhoilla ja vaniljasokerillakin. 🙂
Iso kiitos neuvoista! Koitan vaniljasokerilla korvaamista, katsotaan mitä siitä tulee… Sokeria voi varmasti hiukkasen vähentää, niin ei tule sitten lisämakeuttakaan.
Käyn säännöllisesti katsomassa täällä, mitä uutta olet tehnyt. Monen ohjeen olen kokeillut ja kaikki ovat olleet hyviä. Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista. Meidän perheen nuoretkin osaavat leipoa sinun ohjeillasi. Vaniljamuffinsit on parhaillaan uunissa. Niistä tulee varmati hyviä. Meidän perheen lemppareita on juuri sinun ohjeillasi tehtyjä muffinseja eri täyte vaihtoehdoilla.
Näyttävätpä herkuilta!
Näyttävätpä herkuilta! Hyvää Ystävänpäivää!
nnika: kiva! 🙂
Susu: kiitos hyvästä palautteesta! Yritän jatkossa muistaa mainita grammamäärät. Muistuta, jos se sattuu unohtumaan! Tätä vaniljarahkaa myytiin 200 gramman purkissa.
Kiitos Iina ja Liisa! 🙂
Kiitos ihanasta ohjeesta, oli pakko kokeilla jo eilen ja olivat todella hyviä. Näitä tehdään toistekkin 🙂
Tein näitä tänään, kuva löytyy blogistani. 🙂
Kiitos ihanasta ohjeesta, hyviä tuli!
Hei!
Ihan ensiksi haluan kiittaa loistavasta blogistasi, josta kayn useasti katselemassa kivoja resepteja. Kuitenkin asustelen ulkomailla ja valilla purkit ovat aika eri kokoisia mita Suomessa eli olisiko mahdollista, jos kirjoittaisit myos purkin koon mita kaytit. Tassa kyseisessa reseptissa oli 1 prk vaniljarahkaa ja nyt tuli sormi suuhun, kun mietin paljonkos sita pitaisi laittaa (kaupasta loytyy vain jatti purkkeja 500g). Sama ongelma taisi olla alkuviikosta, kun tein kakkua ystavani synttareille.
Olen vaihtarina Hollannissa ja voin sanoa, etta reseptejasi on ylistetty tietysti eurooppalaisten, mutta myos kiinalaisten, korealaisten ja japanilaisten kesken. Kiitos siis naista!
Oi nämä ovat niin herkullisen näköisiä että kirjoitin ohjeen heti muistiin 🙂 toivottavasti pääsee pian kokeilemaan kun lähikaupastakin yllätyksekseni löytyi vanilja kastike jauhetta 🙂
Niina: ihan sellaista valmista Valion vaniljarahkaa tarkoitin.
Kirsi: sorry! 🙂 Täysin korvaavaa tuotetta ei tässä tapauksessa ole, mutta vaniljasokeri osunnee lähimmäksi (laita 2 tl). Ero on siinä, että vaniljasokerissa on huomattavasti vähemmän itse vanilja-aromia kuin vaniljajauheessa ja kaupan päälle tulee hieman lisämakeutta.
Nyt taisi tulla väärinymmärrys. Puhut ilmeisesti tuosta vaniljakastikejauheesta, minä kun kyselin millä tuon maustemitalla mitattavan vaniljajauheen voisi korvata. Sitä kun tuskin koko pakettia menee… 🙂 Voiko sen korvata esim. vaniljasokerilla?
Kokeiluun menee, ilman muuta!
Hiukan ehkä hölmö kysymys, ei vaan, oikeastaan tosi hölmö… mutta millaista vaniljarahkaa tuossa ohjeessa tarkoitetaan? herkullinen ohje, pakko tehdä tänään.