Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Superfoodista ja raakaleivonnasta

14.8.2013

raakaleivonta

Kävin pari vuotta sitten raakasuklaakurssilla ja siitä lähtien on mielessäni on ollut käsitellä ”raakaleivontaa” ja superfoodia myös blogissani. Tein hiljattain ensimmäisen raakasuklaakakkuni ja sen myötä katsoin aiheelliseksi kirjoittaa hieman aiheesta.

Superfood – superia ruokaa luonnosta

Superfood tarkoittaa luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joissa on poikkeuksellisen korkea ravinnetiheys. Toisin sanoen kysymys on erityisen terveellisistä ruoista. Mitään tieteellistä määritelmää superruoalle ei ole, joten tulkinnalle jää tilaa. ”Supereille” raaka-aineille on tyypillistä niiden kulttuurihistoriallinen merkitys: samoja raaka-aineita on käytetty eri kulttuureissa kautta aikain. Monilla ruoka-aineilla on ollut myös lääkinnällisiä funktioita. Tyypilliset superfoodiksi luokiteltavat raaka-aineet sisältävät runsaasti proteiinia, aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja.

Superfoodiin tutustuttaessa untuvikko joutuu väistämättä eksoottisten nimien viidakkoon, mikä johtuu monien raaka-aineiden kaukaisesta alkuperästä. On goji-, inca- ja acai-marjoja, maca-juurta, hampunsiemeniä, himalajansuolaa, raakakaakaojauhetta, lucumaa jne. Vaikka raaka-aineilla on juuret kaukana ihmisen ravintohistoriassa, meidän lakeuksillemme ne ovat saapuneet vasta viime vuosituhannen lopulla, kun superfoodista tuli trendi-ilmiö. Vaikka trendi onkin saapunut meille eksoottisten raaka-aineiden siivittämänä, superfood ei ole täälläkään mikään uusi asia. Esimerkiksi omista metsistämme löytyvien ravinnerikkaiden marjojen terveysvaikutuksista on tiedetty jo kauan ennen superruoan käsitteen syntymistä.

Superfoodia meiltä ja muualta

Ruokavalionsa ekologisuutta pohtiva superruokien kuluttaja joutuu laittamaan yhteen vaakakuppiin suuhunpantavansa alkuperämaan, sillä raaka-aineita tuodaan planeettamme eri kolkista. Esimerkiksi goji-marjat tuodaan Kiinasta, maca-jauhe Perusta ja hampunsiemenet Romaniasta. Lähiruokaa suosivan kannattaakin hakea superfoodinsa suoraan omista metsistämme ja noukkia talteen niiden tarjoamat puolukat, mustikat, mustaherukat ja vaikkapa tyrnimarjat. Toki kotimaisiakin luonnonantimia on tuotteistettu, erikoisuuksina mainittakoon koivunmahla sekä pakurinkääpä- ja nokkosjauhe.

Ekologisuus ei ole ainoa syy suosia suomalaista superruokaa. Tuontielintarvikkeena saatava superfood ei ole superedullista ja tavallisten ruokakauppojen valikoimiin se ei juuri kuulu. Toinen argumentti on suomalaisen ruoan puhtaus. Joistakin kaukaisista maista tulleista raaka-aineista on löytynyt haitallisiakin aineita, kuten korkeita torjunta-ainepitoisuuksia. Optimaalinen cocktail syntynee, kun suosii suomalaista, täydentää harkiten tuontielintarvikkeilla, syö mahdollisimman monipuolisesti ja on ylipäätään valveutunut sen suhteen, mitä suuhunsa pistää.

Raakaleivonnan äärellä

Superfoodin ympärillä vallitsee omanlaisensa ruoanlaittokulttuuri, johon olen itse tutustunut vain pintaraapaukselta omista kiinnostuksenkohteistani käsin. Yksi ilmiö on raakaleivonta, jossa leivonnaiset valmistetaan ilman kypsentämistä. Valmistamisen aikana lämpötilaa ei nosteta yli 45 asteeseen. Kuumennuksen sanotaan tuhoavan raaka-aineiden hyödyllisiä entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita. Raakaleivonnassa arvokkaista ”super-aineista” otetaan kaikki hyöty irti.

Raakaruoalla on paljon sanansaattajia, jotka puhuvat kypsentämättömän ruoan mullistavistakin vaikutuksista terveyteen ja psyykeeseen. Raakaravinnossa, kuten harvassa muussakaan asiassa, ehdottomuus on kuitenkaan erityisen kannatettava asia. On myös ruoka-aineita, joissa kuumentaminen on jopa hyväksi. Jos ihminen elää pelkällä raakaravinnolla, mistä hän jää samalla paitsi? Erilaisten uusien dieettien ja ruokavillitysten tullessa (ja mennessä) totean yleensä itselleni: kuulostaa hyvältä (epäilyttävän hyvältä!), mutta olenko riittävän perehtynyt asiaan tunnistaakseni mahdolliset riskit? Useimmiten käykin niin, että päädyn jatkamaan suunnilleen kuten ennenkin, mutta saatan poimia joitain vaikutteita monipuolistamaan tottumuksiani.

Case superi suklaakakkuni

Ajatus terveellisestä herkuttelusta on kiehtova ja se oli myös asia, jonka halusin poimia omaan koekeittiööni. Asian voi ajatella niin, että oikein valittujen raaka-aineiden kautta herkuista tulee nautintoaineen lisäksi eräänlaista terveysruokaa – toki kohtuuden rajoissa! Lisäbonuksena on, että raakaleivonnalle tyypilliset kasviperäiset ja gluteenittomat raaka-aineet auttavat erikoisruokavalioiden kanssa toimimista.

Koska raakasuklaan valmistaminen osoittautui äärimmäisen helpoksi ja nopeaksi, päättelin saman todennäköisesti pätevän leivontaan. Näistä lähtökohdista syntyi ensimmäinen raakasuklaakakkuni. Kolme olennaista raaka-ainetta niin suklaan kuin tässä tapauksessa suklaakakun valmistuksessa ovat raakakaakaojauhe, kaakaovoi ja neitsytkookosöljy. Ne näkyvät alla olevassa kuvassa. Kaakaovoi on käytännöllistä ostaa raasteena, jolloin sulaminen tapahtuu nopeammin.

raakasuklaan_aineksia

Leivontabloggarina tuskin hurahtaisin raakaleivontaan tämän enempää sen rajoittuneisuuden vuoksi. Liian monia asia jäisi tekemättä ja moni elämys kokematta. Mikä on sinun suhtautumisesi asiaan? Käytätkö superfoodeja ja oletko kokeillut raakaleivontaa?

Kommentit (9)

kiituri
Kinuskileipomo kiituri
19.2.2014 10:26

Raakasuklaata kerran maistaneena voinen todeta, ettei ole mun juttu. Maku jotenkin raskas, kitkerä, ja jäi suuhun pitkäksi aikaa suorastaan paha maku :(. Ei siis mun juttu. Voisin toki maistaa, jos joku tekisi raakakakkua, mutta itse jätän väliin. Jo ainekset on niin kalliita, että hirvittää.
Tosin, Malmin citymarketista ostin männä viikolla pussin gojimarjoja ja se pussi maksoi euron; oisko siinä ehkä 50 g marjoja(arvio).

Missnestigen
20.8.2013 11:45

Raakasuklaa ja raakaleivonta eivät oikein ole mun juttu 🙁 kävin vuosi sitten raakasuklaan tekokurssilla ja mieleen jäi oikeastaan vain se, että raaka-aineet on kiskurihintaisia ja suklaan maku ja koostumus vähän niin ja näin. Tai siis maku on kitkerä tai liian makea, täyteläisyys puuttui. Ja raakasuklaa sulaa nopeasti sormissa. Mutta jos joku leipoo ja tarjoaa raakaleivonnaisia, niin en tietysti missään nimessä kieltäydy 😉

ilopilleri
Kinuskileipomo ilopilleri
20.8.2013 09:26

Me kokeiltiin mun miehen kanssa tota raakasuklaan tekoa, ei oikeen ollu meijän juttu. Koitettiin laittaa sinne sekaan vaikka mitä, että maistuisi erilaiselta. Eli, ei me ei ainakaan tätä superfoodia käytetä, jos haluan suklaata, ostan ihan fazerin sinisen 😉

maissu
16.8.2013 09:09

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Itsekin ajattelen ruuanlaittoa yleensä terveysvaikutteisesti, että hyvän maun lisäksi siinä olisi myös jotain terveydelle suotuisaa. Tässä raakaleivonnassa alkoi kiinnostaa kaakaovoin ja kookosöljyn rasvojen koostumus, kuinka paljon sisältävät ns kovaa rasvaa? Muutoin kyllä kuulostaa ihan järkeenkäyvältä asialta, ainahan on niin, että kun jotain ruoka-ainetta jalostetaan pitkälle syötävään muotoon, kaikki tärkeät ravintoaineet tippuvat valmistusprosessin aikana pois yksi kerrallaan. Pitänee kokeilla tehdä ko. raakasuklaakakku ja maistaa, näyttää kyllä todella hyvältä 🙂

sarakata
15.8.2013 14:50

Minä käytän raakasuklaata lisänä mokkapalojen suklaakuorrutteessa ja siitä tulee silloin taivaallista!

Nina
15.8.2013 12:42

Neitsytkookosöljy on ihan vakkariasioita meillä käytössä. Usein korvaan leivonnassakin voin/margariinin sillä. Muuten näitä superfoodeja, esim. nokkosta laitan aamupalasmoothien mukaan.

Minna
14.8.2013 19:33

Jessjess, nyt päästiin asiaan. Olen käyttänyt raakakaakaojauhetta jo parin vuoden ajan, myös maca ja lucuma ovat tuttuja, mutta raakaleivontaan en vielä tätä ennen ole tutustunut. Raakasuklaa sen sijaan on tuttu juttu. Neitsytkookosöljyä löytyy myös kaapista, joten tuota raakasuklaakakkua pääsen kokeilemaan milloin vain. Olen innoissani tästä Kinuskikissan uudesta aluevaltauksesta. Toivottavasti tähänkin kategoriaan tulee vielä lisää luomuksia! 🙂

Kinuskikissa
14.8.2013 18:53

Vanillacherry: nyt on päivitetty kakun ohje ja linkki löytyy tämän artikkelin alusta. 🙂

Vanillacherry
Kinuskileipomo Vanillacherry
14.8.2013 17:23

Olisi tosi kiva nähdä tuo raakasuklaakakkusi ohje ihan kokonaisuudessaan! 🙂 itseäni kiinnostavat raakaruoka-asiat lisänä hyviä elämäntapoja, mutta en ole uskaltautunut vielä kokeilemaan esim. raakasuklaan tmv.n tekoa pelkän purkkiohjeen perusteella 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa