Vuosi 2017 on merkittävä juhlavuosi meille suomalaisille, kun saamme juhlia 100-vuotiasta Suomenmaata. Tunnelmaan virittäydytään Kinuskikissa-blogissa koko vuoden ajan. Juhlavuosi tulee resepteissäni esiin kahdella tavalla:
- Teemaan sopivat tarjoiluideat, joissa olennaisessa osassa ovat Suomen lipun värit sekä suomalaiset maut ja raaka-aineet. Toivon, että näiden reseptien kautta juhlavuosi on helppo ottaa osaksi arkea ja juhlaa läpi koko vuoden. Suomi-leivonnaisia ei tarvitse säästää vain itsenäisyyspäivään! 🙂
- Paneudun vuoden aikana Suomen 100-vuotiseen leivontaperinteeseen. Etsin ja saatan uudelleen valokeilaan unohdettuja reseptejä, tarvittaessa päivitettyinä tähän päivään. Samalla tutustutaan siihen, mitä Suomessa on leivottu menneinä vuosikymmeninä – jo itsenäisyyden alkuvuosina. Tätä silmällä pitäen katson teidän suuntaanne: mikäli arkistoistanne löytyy kiinnostavia, wanhoja reseptejä viime vuosisadan alkupuoliskolta, ettehän epäröi lähestyä minua sähköpostitse
.

Kerään kaikki nämä vuoden mittaan syntyvät reseptit Suomi 100 -kategoriaan, johon löydät linkin kaikilta sivuilta Kumppanit-otsikon alta sekä kohdasta Reseptit -> Teemat. Valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt Kinuskikissan osaksi virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Tästä merkkinä kaikki juhlavuoden kunniaksi laaditut reseptit merkitään Suomi Finland 100 -tunnuksella.
10 kappaletta (täytteen tilavuus 1 ¼ dl per lasi)
Vaniljavaahto:
4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
500 g paksua Valio Vanilla -vaniljakastiketta
Valkosuklaatäyte:
½ vaniljavaahdosta
2 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
½ dl vettä
Mustikkatäyte:
½ vaniljavaahdosta
3 liivatelehteä
200 g mustikoita (pakastettuja tai tuoreita)
1 ½ tl sokeria
(sinistä pastaväriä)
Laita valkosuklaatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kerma ja vaniljasokeri kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakastike. Jaa vaahto kahteen yhtä suureen osaan. Laita toinen osa odottamaan jääkaappiin mustikkatäytteen valmistamista.
Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Sekoita valkosuklaasula puolikkaan vaniljavaahdon joukkoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi valkosuklaavaahtoon. Kalteva täyte on helpointa annostella kertakäyttöisen pursotuspussin avulla.
Aseta kuohuviinilasit vinoon esimerkiksi leipävuokaan. Valuta täytettä pursotuspussin sisältä lasin reunaa pitkin. Täytä noin puolet lasin tilavuudesta. Nosta vuoka laseineen jääkaappiin ja anna täytteen hyytyä pari tuntia.
Laita mustikkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Soseuta mustikat (pakastemustikoita ei tarvitse valuttaa). Erota noin desilitra mustikkasoseesta ja kuumenna se kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita jälkimmäisen vaahtopuolikkaan joukkoon liivate-mustikkasose, loput mustikkasoseesta ja sokeri. Halutessasi voit sävyttää täytettä sinisemmäksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä.
Lusikoi mustikkatäyte laseihin ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia. Koristele Suomi-cocktailtikuilla.
Henna: onpa kiva ajatus! Voi laitathan kuvan tuosta galleria-välilehden kautta, jos onnistuu! Uskaltaisin luvata, että pärjäät tällä liivatemäärällä, jos käytät Meiraa. Oetkeria käytettäessä laittaisin puolikkaan enemmän per täyte.
Onnistuisikohan tällä ohjeella, jos tekisi vuokaan ja kippaisi hyytymisen jälkeen? Kestääkö kasassa vai pitäisikö livatteen määrää lisätä?
Kiitos mari-johanna! 🥂❤️
mari-johanna
Meillä juhlistettiin Suomea näiden upeiden maljojen muodossa ja täytyy sanoa että kyllä oli hyvää. 🙂
Itse en uskaltanut laseja ruveta kallistamaan, yritystä kyllä oli, mutten löytänyt leipävuoka kokoelmastani sopivaa koska meidän kuohuvalasit ovat ilm. pidempi jalallisia kuin Kinuskikissalla. 🙂
No, ulkonäköseikka, mutta herkkua oli, suosittelen! 🙂
maris
minna: ajattelisin, että mustikat on parasta sulattaa, jotta liivate pääsee toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. 🙂
Ohjeessa on, että pakastemustikoita ei tarvitse valuttaa. Miten on sulatuksen laita?
Verasan: lisäisin molempiin täytteisiin yhdet liivatteet. 20-senttiseen kakkuun varmasti aika passeli määrä.
mari-johanna
Jessica: Varmasti voit tehdä maljat jo maanantaina. Säilyvät jääkaapin viileydessä varmasti mainiosti.
Tässähän on periaatteena hyydytettävän juustokakun idea ja juustokakutkin säilyvät hyvin sen pari päivää joten miksei nämäkin! 🙂
mari-johanna
Verasan: Kyllä tästä varmasti pienen hyydykekakun saa kivasti aikaiseksi.Hyvä idea! 🙂
Se että tarvitseeko tehdä muutoksia, siihen saa itse Kinuskikissa ottaa kantaa. 🙂
Ihanan näköiset maljat! 🙂 Voiko näitä tehdä jo maanantaina vaikka niitä syödään vasta keskiviikkona? Miten hyvin ne säilyy?
Voisiko tästä tehdä hyydytettävän kakun? Riittääkö ohjeen määrä 20 cm kakkuun? Pitäisikö liivatteen määrää lisätä?
minna: pastaväriä myydään ainakin Kinuskikissan Toivepuodissa (linkki alla). 😉 Mutta geelimäinen värikin käy – se on vaan teholtaan huomattavasti heikompaa. En ole varma myydäänkö ruokakaupoissa vielä nestemäisiä värejä, kun en itse niitä käytä. Ne ovat vähän epäkäytännöllisiä, heikkoja värjäämään ja vaikuttavat täytteen rakenteeseen. Onhan täyte toki kaunis hennon violettinakin, ilman väriä!
https://toivepuoti.kinuskikissa.fi/epages/kk.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Kinuskikissa/Products/rdc-pg-baby
Käykö näihin sininen elintarvikeväri? pastaväriä sinisenä en ole löytänyt.
Hannan koekeittiö
Kiitos Mari-Johanna ja Kinuskikissa neuvoista. Varmasti rahkoista löytyy sopiva tuote korvaamaan valkosuklaan. Ja lisään liivatelehden rahkatäytteeseen 🙂
Hannuli: voit tosiaan korvata rahkalla, löytyisikö maustetuista rahkoista jokin sopiva maku? Huomioi, että valkosuklaa makeuttaa, joten lisää tarvittaessa sokeria. Suklaa myös jähmettää, joten laita puolikas tai yksi liivatelehti lisää.
mari-johanna
Hannuli: Varmasti onnistut juurikin rahkalla tai tuorejuustolla oikein mainiosti. 🙂
Hannan koekeittiö
Onpa ihanan näköiset! Millä valkosuklaan voi korvata? Käykö vaniljatuorejuusto tai vaniljarahka? Olen valitettavasti allerginen kaakaolle, ja kaakaovoi on yksi valkosuklaan raaka-aineista.
Kiitos Pia! 🙂
sininen: juu, kyllä nykypäivän leipuri pääsee helpolla! 🙂
Mielettömän hienoja nää maljat! Teen viimeistään itsenäisyyspäivänä!
sininen
Kinuskikissalle onnittelut, että saat olla mukana virallisessa Suomi 100 -ohjelmassa!
Täytyy olla onnellinen sähkövatkaimesta ja muista keittiön sähkölaitteista :). Ilmeisesti entisaikaan saattoi mennä lähemmäs tunti, jos en ihan väärässä ole, että muna-sokerivaahdon sai käsin vatkattua siihen pisteeseen, että siitä saattoi tehdä täytekakun pohjan.
Kiitos kommenteistanne ja Lairelle lukuvinkistä! Voi olla, että soveltamiseksi väistämättä menee noiden vanhojen reseptien kanssa. Ei ainakaan minusta olisi puoli tuntia taikinaa vatkaamaan, vaan kyllä alkaisin 10 min kohdalla miettiä joko voin lopettaa. 😊 Kaikki kunnioitus entisaikojen leipureille. 👍
mari-johanna
Wau, onpas kerrassaan upeat maljat! 🙂 Nämä täytyy ehdottomasti tehdä jossain vaiheessa vuotta!
Ja onnittelut toki Kinuskikissalle, suoraan Ankkalinnasta Suomen valtioneuvoston kansliaan! 🙂 Ei ole turha leipuri tuo meidän Kinuskikissa! Jatkoa tälle odotellessa…..
Ihanan näköiset maljat! Tekee mieli maistaa jo heti. 🙂
Mitä tulee vanhoihin resepteihin, viime vuosina julkaistiin näköispainos vuoden 1910 keittokirjasta (mukana myös vanhoja mainoksia!). Ohjeet ovat mielenkiintoisia, kun yhteen kakkuun pitää puoli tuntia vatkata munia ja sokeria, ja monessa ohjeessa on vain viitteellinen lämpötila, sähköuuneja kun ei välttämättä ollut. 🙂
http://www.salakirjat.net/product/2/hyva-ruoka—keittokirja-vaatimattomille-kodeille-1910
Fasuliina90
Upean näköistä, ja taideteos on tässä kyllä. Täytyypä ottaa vinkistä vaari heti. 🙂