Alkusyksystä sain tehtäväksi järjestää makeat tarjoilut isolle, noin 70 hengen, juhlaväelle. Yhdeksi teemaksi valitsin Suomi 100 -hankkeen, koska virallista juhlavuoden leivosta en ole vielä julkaissut. Tämä oli hyvä tilaisuus testata reseptin ”monistettavuus”, sillä identtisiä leivoksia piti taikoa iso määrä. Liian aikaavievään kikkailuun ei siis ollut mahdollisuutta. Mietin, kuinka saisin Suomen lipun ujutettua juustokakkumaiseen täytteeseen ja lopputuloksena oli pursotustyyli, joka aukenee parhaiten alempana esitetyistä vaihekuvista.
Suomalaista makumaailmaa minulle edustaa oma metsämustikkamme. Mustikkapiirakka on ikuinen klassikko, joka iskee minulla vahvasti tunteisiin. Siksi halusin täytteelle mustikkapiirakan makuisen pohjan. Kaikkein helpoin tapa oli paistaa pohja erikseen ja ripotella se maljojen pohjalle murusina. Mustikat on keitetty kattilassa hillokkeeksi, joka painuu murusten lomaan.
Sopivaksi tarjoiluastiaksi löytyy kotioloista jalallisia juomalaseja tai pieniä lasikippoja. Nämä kuvassa näkyvät astiat ovat kertakäyttöisiä konjakkilaseja johtuen isosta vierasmäärästä. Myös kokonsa ja muotonsa puolesta nämä olivat aivan passeleita.
Vinkki gluteenittomaan versioon: Käytä tarvittaessa pohjassa gluteenitonta jauhoseosta tai korvaa pohjataikina valmiilla gluteenittomilla kekseillä. Huomioi myös nonparellien gluteenittomuus. Jos tarvitset apua muiden erityisruokavalioiden kanssa, jätä kommentti ja pohditaan yhdessä.
22 kappaletta
Pohja:
100 g voita
¾ dl sokeria
1 pieni keltuainen
1 tl kardemummaa
2 ¼ dl vehnäjauhoja
Mustikkahilloke:
350 g mustikoita
¾ dl hillo- tai hillo-marmeladisokeria
Sinivalkoinen täyte:
7 ½ dl kuohukermaa
1 ½ rkl sokeria
500 g paksua vaniljakastiketta (Valio Vanilla)
¾ dl vaniljakreemijauhetta
sinistä pastaväriä
shark mix -nonparelleja
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen. Sekoita joukkoon kardemumma ja lopuksi jauhot muutamassa erässä. Levitä taikina kevyesti painellen pellille leivinpaperin päälle noin 0,5 cm:n paksuiseksi levyksi.
Paista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä. Vahdi kuitenkin reunojen palamista. (Jos teet isomman annoksen, pohjat kannattaa paistaa erikseen, koska jättimäinen levy kypsyy hitaasti keskeltä ja nopeasti reunoilta.) Jäähdytä.
Laita mustikat kattilaan yhdessä hillosokerin kanssa. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes seos muuttuu hieman paksummaksi. Anna jäähtyä.
Murenna kippoihin pohjalevyn paloja. Murusia voi säästää hieman koristelua varten. Annostele päälle mustikkahilloketta.
Vatkaa kuohukerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakastike ja lopuksi vaniljakreemijauhe. Erota pieni määrä vaahtoa ja värjää se siniseksi pastavärillä. Laita molemmat vaahdot pursotuspusseihin, joissa on pyöreät tyllat. Siniselle riittää pienempikin pussi ja tylla, koko noin 6 mm. Valkoisen täytteen tylla voi olla isompi, esimerkiksi 14 mm.
Pursota ensin sininen pystysuora viiva kipon reunaa vasten. Pursota sitten valkoiset pallurat viivan alaosaan kummallekin puolelle. Tämä auttaa viivaa pysymään suorassa. Täytä kipot viivan puoliväliin saakka valkoisella täytteellä (suuntaa tylla pursotettaessa astian reunaa vasten, niin täyte näyttää tasaisemmalta).
Pursota sininen rinkula kipon reunaa vasten. Osoita tyllan kärki pursotettaessa kohti kipon reunaa. Rinkulaa ei tarvitse pursottaa yhdellä liikkeellä – katkeamiskohdan voi kohdistaa taakse. Täytä kipot valkoisella täytteellä pystysuoran viivan yläreunaan saakka.
Ripottele leivosten pinnalle jäljelle jäänyttä pohjaa hieman ennen tarjoilua. Koristele nonparelleilla.
Llidyn: juu värin leviämisen kanssa ei mitään ongelmaa. Lisään vielä mariksen vastaukseen, että myös näiden pakastus onnistuu hyvin. Eli silläkin tavalla voi ennakoida (vaikka sinun tapauksessasi vinkki toki tulee liian myöhään). Ihanaa ristiäisjuhlaa teille!
maris
Llidyn: minä kyllä uskon, että aivan hyvin voit tehdä nämä jo edellisenä iltana. Itse varmasti tekisin vastaavassa tilanteessa samoin. 😊
Heippa! Teen näitä meille ristiäisiin keskiviikoksi ja mietin seuraavaa: pysyyköhän sininen ja valkoinen väri erillään toisistaan ilman että sekoittuvat toisiinsa, jos teen annokset edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin? Keksi saattaa kyllä pehmentyä pohjalla myös.. Mutta tämä ennakointi säästäisi vähän keskiviikkoaamun panikointia muiden järjestelyjen osalta 🙂 Värinä on käytössä ProGel -geeliväri.
Kiitos maris! ♥
maris
Ovat nämä kyllä upeita ja juhlavia! Mahtavasti ideoitu kaikinpuolin. Tekisi ihan hirmuisesti mieli upottaa lusikka kippoon. 😊