chocolate-lava-cake

Laavakakku tarkoittaa sisältä taikinaiseksi jätettävää paistosta – useimmiten suklaista sellaista. Kyseessä on yleensä pieni annosleivonnainen, joka sopii esimerkiksi jälkiruoaksi tai muutoin vain makeannälkään. Paistoksen voi tarjoilla suoraan vuoasta, mutta paras laavaefekti syntyy, kun sisus pääsee syötäessä valumaan lautaselle. Sopiva paistoaika on onnistumisen a ja o. Uunien tehoissa on eroja, joten suosittelen paistamaan ensin yhden koekappaleen. Reunuksen täytyy olla paistunut ja myös pinnasta kakkunen näyttää kypsältä. Näin sen saa kumottua ehjänä.

Taikina:
100 g voita (tai tarvittaessa maidotonta margariinia)
100 g tummaa suklaata
1 dl ruokosokeria (tai tavallista sokeria)
½ tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
ripaus suolaa
3 munaa
¾ dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
tomusokeria

Tarjoiluun:
kermavaahtoa, jäätelöä ja/tai tuoreita marjoja


Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä. Jos voi ehti kiehua, jäähdytä noin minuutti. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää sokeri, vaniljauute ja suola. Sekoita munat joukkoon yksitellen hyvin vispilällä vatkaten. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.

Leikkaa pikkuvuokien (tilavuus 1,25 dl) pohjalle leivinpaperi. Jätä leivinpaperiin kieleke, josta voi tarvittaessa auttaa paistoksen irtoamista. Voitele vuoan reunat. Vaihtoehtoisesti voit käyttää paperisia amerikanmuffinssivuokia.

Annostele taikina vuokiin. Nosta vuoat pellin päälle. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

chocolate-lava-cake-vaihe chocolate-lava-cake-vaihe-2
chocolate-lava-cake-vaihe-3 chocolate-lava-cake-vaihe-4

Jos käytit pieniä kakkuvuokia, irrota kakku ensin veitsen avulla varovasti reunoista. Kumoa sen jälkeen lautaselle. Paperiset muffinssivuoat kannattaa irrottaa kääntämällä ensin reunat auki. Tämän jälkeen paistoksen voi kumota tai nostaa tarjolle paistopinta ylöspäin.

Tarjoile kakut lämpiminä. Ripottele ennen tarjoilua pinnalle tomusokeria. Tarjoa esimerkiksi jäätelön ja tuoreiden marjojen kera.