Suklaamassan kehittelin ensimmäistä kirjaa tehdessäni, koska halusin suklaisen kuorrutteen vaihtoehdoksi sokerimassalle ja marsipaanille. Suklaakuorrute on herkullinen, joskin myös melko makea massa, jonka työstäminen ei juuri eroa muista kaulittavista kuorrutteista. Se on hieman sokerimassaa tahmaisempaa, joten tomusokeria kannattaa käyttää reilusti. Näin massa ei tartu alustaan, kaulimeen tai käsiin.
Sama resepti toimii kaikilla suklaalaaduilla. Myös maustettuja suklaita, kuten sitruunan makuista valkosuklaata, voi käyttää. Tummasta suklaasta tehty massa on hieman muita jäykempää, joten sen voi antaa seistä hetken aikaa huoneenlämmössä ennen kaulimista. Yksi annos riittää vähän reilummankin kokoiseen kakkuun.
Ainekset:
200 g valkoista, tummaa tai maitosuklaata
2 dl vaaleaa siirappia
4 dl tomusokeria
Valmista suklaamassa mielellään edellisenä päivänä, jotta se ehtii jähmettyä.
Paloittele suklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (noin 250 W). Mittaa siirappi kattilaan. Lämmitä liedellä sen verran, että siirappi muuttuu juoksevammaksi. Älä kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä.
Lisää suklaasula ja tomusokeri kattilaan. Nosta kattila takaisin liedelle miedolle lämmölle ja sekoittele, kunnes seos on tasaista.
Vuoraa pieni kulho leivinpaperilla ja kaada suklaamassa siihen. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. Käytä kakun kuorrutteena sokerimassan ja marsipaanin tapaan.
Suklaakisu: tosi kiva kuulla, että kuorruttaminen suklaamassalla onnistui noin hyvin. Oli kyllä hyvät maut kakussasi! Minä luulen, että lopun massan voisi ihan hyvin pakastaa, mikäli sillä ei ole hetkeen aikaan käyttöä. Jääkaappisäilytys, jos tulee viikon, parin sisään tarvetta.
Tein suklaamassan maitosuklaasta ja yllätyin kuinka helposti kauliminenkin sujui. Muutamaan kertaan piti vaan lisätä tomusokeria alle. Enkä ole mikään mestari kaulittavien massojen kanssa.
Massa tuli kakkuun, jossa gluteeniton kaakaosokerikakkupohja ja täytteinä mansikka-vadelmatäyte sekä maitosuklaatäyte. Herkkua oli! Suklaamassan jäi kuitenkin aika reilusti yli, ja nyt mietinkin, missä massan voisi parhaiten hyödyntää? Ideoita?
Anne: kuten soja sanoi, jotain näiden massojen alle on hyvä laittaa jo pinnan tasaisuuden vuoksi, mutta ei tarvitse olla kreemiä.
sojan kotikeittiö
hei, minä kyllä ymmärtäisin ohjeen ”käytä marsipaanin tai sokerimassan tavoin” että kannataa vähän jotain alle laittaa pintaa tasoittamaan. Niin ainakin itse tekisin.
Hei. Massa ollut yön jääkaapissa. Kakku pitää tehdä tänään valmiiksi, mutta pöytään pääsee vasta huomenna. Varmistelen vielä.. massan alle ei tarvitse laittaa voikreemiä?
Samuli: en ole kokeillut Candy meltseistä. Saattaa tulla vähän kovempi…? Valmiin massan määrää en ole punninnut, mutta koska sen sanotaan riittävän reilunkin kokoisen kakun kuorruttamiseen, veikkaisin noin 600 g. Valkoisesta suklaasta tehtyä massaa voi sävyttää. Sävyt taittuvat kellertävään, mutta sitä voi taittaa lisäämällä valkoista väriä, tässä linkki:
https://toivepuoti.kinuskikissa.fi/epages/kk.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Kinuskikissa/Products/03-640
Kakkukunkku
Voiko massan tehdä candymelts napeista? Ja kuinka paljon massaa tulee tuolla ohjeella?
Ja voiko massaa värjätä?
mari-johanna
Aliisaalpo: Suklaa massa säilyy jääkaapissa kyllä joitakin päiviä. Tuossa alempana Soja on kertonut 6.4.17 että heillä oli unohtunut suklaamassa jääkaappiin viikoksi ja hyvää oli ollut vielä silloinkin.
Koristeiden tekoon puolestaan neuvoisin tekemään toisen suklaamassan. Tämä ei ehkä koristeluun ole hyvä mutta käy katsomassa seuraavalta sivulta siihen tarkoitettu massa
http://kinuskikissa.fi/muovailtava-suklaamassa/?hakusivu=1
Suklaa massa koristeet voi kiinnittää esimerkiksi pienellä tipalla sulaa suklaata. 🙂
Iloa suklaaleipurin päivään toivotellen! 🙂
Tein maitosuklaasta ja onnistui hyvin, pitää vaan todella nopeasti käsitellä kun ns ”sulaa” muuten käsiin.kysyisin vaan että pystyykö massasta tehdä koristeita? Miten säilyvät? Ja miten kiinnitetään? Sokerimassa pysyy vedellä kiinni tai elintarvike värillä.
Katja: kyllä toimii! 😊 Suklaa kuitenkin kovettaa kuorrutetta sen verran.
Mahtaisko tämä kuorrute toimia kakun päällä myös kesähelteillä?siis sukujuhlissa kakku joutuu jonkin verran seisomaan tarjolla,joten esim kermaa ei voi ajatella.
sojan kotikeittiö
no joo, eihän tähän kermaa tullutkaan, ”hyvä” minä =D
Mutta säilyy tosiaan aika hyvin =)
Kiitos kinuskikissa vastauksesta. Niin arvelinkin että säilyisi ihan hyvin. Pitää aina vaan varmistella kun on uudesta tuttavuudesta kyse. 😀
Ja kyllä, koristeet onnistui mainiosti! Ihana massa ja hyvän makuinen. Tein valkosuklaasta. Alunperin oli tosiaan tarkoitus tehdä kovat laatat keksien päälle mutta jälkikäteen huomasin että tämä massa tuskin kovettuu, kun muovailtavaan suklaamassaan on oma ohjeensa? Mutta taisi olla onni onnettomuudessa, tämä massa kävi todella hyvin keksien kuorrutteeksi, sekä kakun nimikoristelaataksi. 🙂 Kuvia hieman myöhemmin kun on saatu nimi virallisesti pojalle. 😉
Nallakarhu: veikkaan, että säilyvyys on tällä massalla hyvä. Pakastaminenkin onnistuu, jos ei ole heti tarvetta. Koristeiden tekeminen keksien päälle onnistunee siinä missä siitä muotoiltavasta suklaamassastakin?
Okei, kiitos soja. Mietiin vain että eihän tähän tullut kermaa…? 😅 Tai muita pilaantuvia aineksia… mutta niinhän se on ettei mikään säilömällä parane. Tein tätä unenpöpperössä tarkoituksenani tehdä koristelaattoja keksien päälle, kunnes tajusin etteihän tämä ollutkaan se kovettuvan suklaamassan ohje. 😅 Eli nyt mietin että minne tämän upottaisin. Pakkasessa ainakin luulisi kestävän jos kuorrutan keksit ja pakastan?
sojan kotikeittiö
meillä joskus jäi kakusta yli, ja pötkö unohtui jääkaappiin. Hyvin maistui karkkipäivän herkkuna reilun viikon päästä. En tosin mikään elintarvikehygieenikko ole, mutta meillä siis säilyi syömäkelpoisena tosiaan reilun viikon =) ja kuvittelisin että hyvin säilöttynä voi säilyä vähän kauemminkin? Mutta ehkä sitä ei varastoon kannata valmistaa, kerma kuitenkin pilaantuva aineosa.
Kuinkahan kauan tämä säilyy jääkaapissa hyvänä? 🙂
mari-johanna
Kiitos myös pullamaakari ja Kinuskikissa tsempistä! 🙂 Niinhän se on, ettei tämä este ole hidasta vain! Täytyypä siis Pullamaakari ehdottomasti kokeilla tuota sinun oatlyn tuorejuusto korviketta ja myös muita vinkkejä. Kiitos niistä! Nyt minulle myytiin jokin uutuus tuorejuusto korvike,creemy sheese originaali 255g ja meinasin pyörä kun hinta oli karvan alle 5e. Kokeilen meinaan viikonloppuna vihdoin sen kanttarellipiirakan!
Mutta jälleen täytyy todeta että tässä tämä on tämän yhteisön voima, vähän vihjaa että nyt on ongelma niin apua saa sylikaupalla! Kiitos siitä teille ihan jokaiselle! 🙂
Tsemppihalit täältäkin mari-johannalle! Jonkin verran olen blogireseptien kautta maidottomia leivonnaisia tehnyt ja onneksi tosiaan valikoima on kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Täältä onneksi saa tukea, kuten pullamaakari ja maris tuossa ihanasti osoittivat. Laita vaan resepteihin rohkeasti kysymyksiä, niin pohditaan sitten yhdessä korvaavia vaihtoehtoja.
Voi Mari-Johanna!Sait muistot palaamaan mieleeni! Muistan hyvin, kuinka stressasin lapsellani ilmennyttä maitoallergiaa reilusti yli 10 vuotta sitten. Jep, aluksi on ’ihan pihalla’, mutta kyllä se siitä iloksi muuttuu vähitellen. Nyt on jo valikoimaa ja hyvä, että olet tutkaillut Cittarin hyllyjä. Sieltä löytyy aika paljon kaikenlaista sopivaa, etenkin jos soija, kaura, riisi ym. sopivat ruokavalioon. Itse pidän Oatlyn tuotteista aika paljon. esim. uusi tuorejuuston tapainen på mackan on hyvä lisä piirakoihin ym. ja Oatlyn maustamaton ’jogurtti’ sopii piimän korvikkeeksi leivonnassa. Jos ohjeeseen tulee soodaa, kannattaa lisätä hiukan sitruunan mehua tms. happoa soodan pariksi.Kiitos myös suklaan tietojen päivityksestä minunkin puolestani. Iloisia, rohkeita kokeiluja teille ja jaathan onnistumiset meille muillekin!
mari-johanna
Kiitos Maris tsemppi postista! Nyt varmasti jotakin maidotonta valiota jo pitkään käyttänyt hymyilyttää, 🙂 mutta alkuun kieltämättä hikikarpalot tuli otsalle kun ajattelin ettei elämästä tule mitään, vähitellen tämä kuitenkin muuttuu arjeksi ja juuri eilen olin seikkailu/ oppimis matkalla city marketin maidottomiin hyllyihin. Kyllä on tuotteita moneen lähtöön…… 🙂
maris
mari-johanna: Haluaisin tässä yhteydessä sanoa sinulle muutaman sanan, jos sallitaan. 🙂
Tosi harmi juttu tuo perheessäsi ilmennyt maitoallergia. 🙁 Mutta toisaalta, jos on kovasti kärsinyt erinäisistä oireista, niin varmasti on myös helpotus kun syy löytyy.
Ymmärrän, että varmasti nyt aluksi tuntuu vaikealta. Mutta sinähän olet niin osaava, kokenut ja luova leipoja, että varmasti koko perhe pääsee jatkossakin herkuttelemaan! Ja niin kuin nalamuru tuolla toisaalla jo kirjoittikin, että nykyään onneksi on jo paljon tarjolla maidottomia vaihtoehtoja ja varmasti tarjonta vaan lisääntyy.
Ja kiva, kun jaoit tuosta suklaasta päivitettyä tietoa. Oli hyvä tieto itselle ja varmasti monelle muullekin. 🙂
mari-johanna
Meidän perheessä opetellaan kovaa tahtia maidotonta elämää pojallani ilmenneen maito allergian vuoksi, ehkä tässä henkiin jäädään vaikka nyt tuntuukin kovin vaikealta. Täällä sivustollakin on joskus jonkun suklaa leivonnaisen kohdalla pohdittu, onko Brunbergin tumma suklaa maidotonta ja se on kovin jakanut mielipiteitä.
Nyt otin itse yhteyttä Brunbergille ja kysyin asiaa ja ajattelin, että jaan tuon vastauksen tänne teille, jospa siitä vaikka jollekin joskus olisi hyötyä. 🙂
Kyse on siis nimenomaan Brunbergin tummasta 53% suklaasta.Vastaus kuului näin:
Maitoa ei käytetä raaka-aineena mutta 1. Kone on sama laktoosittomalle maito suklaalle joten maito jäämiä voi olla, tosin ne ovat hyvin vähäisiä, maitopitoisuus on alle 10 miljoonasosa.
Allekirjoitus oli tuotekehittely päällikkö Mauri Niemelän.
Eli tästä voidaan varmasti vetää se johto päätös, että koska tumma suklaa kulkee samaa linjaa laktoosittoman kanssa he eivät saa merkata sanaa maidoton mutta käytännössä suklaa sitä on.
Toki todella ekstra herkät ihmiset saattavat varmasti saada oireita.
Täytyy siis testata! 🙂
Näin siinä varmaan kävi. Täytynee kokeilla vielä uudestaan 🙂
Kaisa: noudatitko ohjetta tarkasti myös tämän vaiheen osalta:
”Lämmitä liedellä sen verran, että siirappi muuttuu juoksevammaksi. Älä kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä.”
Kuulostaa nimittäin siltä, että sokeri kiteytyi liiasta keittelystä.
nalamuru
Kaisa Rintala: Oliskohan siirappi kuumennut liikaa? Ainakin itse olen onnistunut suklaamassan teossa tuolla laktoosittomalla suklaalla. Tein tosin eri ohjeella sellaisella mikä tehtiin pelkään glukoosisiirappiin ja suklaaseen. Tuota massaa ei laitettu jääkaappiin ja oli nopeasti käyttövalmista eli siinä mielessä oli kyllä kovin erilainen ohje niin toki tämän kinuskikissan ohjeen kohdalla saattoi vika olla tuossa suklaassakin mutta epäilen.
Kokeilin suklaamassan tekoa jokin aika sitten ja käytin siihen Brumbergin laktoositonta tummaa suklaata. Tomusokerin sulaminen siirapin joukkoon kesti ikuisuuden ja jättäessäni valmiin massan jäähtymään kulhoon, se oli jo muutaman tunnin kuluttua aivan kivikovaa. Puhumattakaan seuraavana päivänä, jolloin sitä ei saanut edes veitsellä leikattua. Olikohan vika suklaassa vai olisiko siirappi saattanut kuumeta liikaa?
Heimilia: suklaamassa on siitä kiva kuorrute, että se kestää erilaisia koristeita hyvin, koska suklaa saa sen jähmettymään jääkaapissa. Sen vuoksi uskon, ettei appelsiinien kanssa tule mitään ongelmaa, voi varmasti aiemminkin koristella.
Hei! En ole kovin kokenut massojen käsittelijä, mutta tämä kuullostaa niin herkulliselta, että pakko kokeilla! Mitenkä tämä massa reagoi, jos muutamaa tuntia ennen tarjoiluhetkeä laittaa tuoreita appelsiinipaloja koristeeksi? Lähinnä siis tekeekö niistä lähtevä neste hallaa pinnalle. Vai olisiko järkevämpää käyttää kuivattuja appelsiineja?
Kiitoksia mari-johanna! Täytteet-osiota on tarkoitus pikku hiljaa laajentaa, jotta entistä monipuolisemmin voisi rakennella mieleisiään yhdistelmiä. 🙂
mari-johanna
Tätä on leivontablogi parhaimmillaan! totesin tänään tehdessäni tätä massaa valmiiksi huomiselle. Sain siis idean poikani synttärikakkuun netin syövereitä selatessa. Sen jälkeen vaan tänne ja pohjat osiosta pohja, täytteet osiosta täytteet ja kuorrutteet osiosta valitsin siis tämän massan, jota en koskaan aiemmin ole tehnyt…. nähtäväksi jää onnistunko huomenna. Kermaa on varalla jos jotenkin munaan. 🙂
No, kakussa toki löytyy vielä muitakin kompastuskiviä mutta halusin siis jälleen antaa kiitosta sinulle Kinuskikissa ihanista sivuista, täältä löytyy apu hulluimpaankin ideaan! 🙂
Jensku: tuo on kyllä harmittavaa! Suosittelisin kuitenkin antamaan massalle uuden mahdollisuuden. En ole täysin perillä, minkälaiseen versioon päädyit. Vaikea siis sanoa, oliko syynä ohjeiden risteytys vai glukoosisiirappi. Itse aion seuraavan kerran testata glukoosisiirapilla, mutta kunnes toisin todistetaan, suosittelen teitä muita pitäytymään vaaleassa siirapissa.
nalamuru
Voi harmi jensku ettei onnistunut. Ilmeisesti tämä kinuskikissan valmistustapa ei sovellu glugoosisiirapilla massan tekoon. Minulla onnistui hyvin suklaamassa laktoosittomasta maitosuklaasta, mutta tein tosiaan täysin suklaapossun ohjeella, joka teko tavaltaan eroaa tästä kinuskikissan ohjeesta ja siihenhän ei tule tomusokeria lainkaan vain glugoosisiirappi ja suklaa. suklaapossun sivuilla kävin katsomassa tuon ohjeen ja hän ohjeisti näin Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Lisää sulaan suklaa joukkoon siirappi. Sekoita kunnolla sekaisin. Laita kulhon päälle kelmun pala ja anna massan seistä huoneenlämmössä muutama tunti tai yön yli.
Jensku
Päädyin käyttämään nalamurun vinkkaaman Suklaapossun suklaamassaohjeen ainesmääriä vähemmän sokerin takia. Massan valmistin kuitenkin Kinuskikissan ohjeen mukaan. En tiedä, millaista tämä vaaleasta siirapista tehtynä on, mutta en varmaan tee enää ikinä kyseistä kuorrutetta kakkuun. Siihen jäi jotain pieniä kökkäreitä, tomusokeria varmaankin, vaikka mielestäni seos näytti tasaiselta kattilassa. Ja kyllä pidin valmista massaa huoneenlämmössä muutaman tunninkin ennen kaulimista, mutta silti se oli kivikovaa ja piti käyttää mikrossa (ja sitten suklaan rasva taas lähti liikkeelle…). Lisäksi kuorrute kovettui niin kovaksi kakun päällä, ettei siistejä paloja kakusta saanut leikattua ei sitten millään! Oli siis tosi sitkeän ja kovan oloista leikattaessa, vaikka syödessä massa oli ihan ok koostumukseltaan. Ei ole kiva katsoa vierestä, kun vieras yrittää tuskanhiki otsallaan saada kakusta palasen niin, että kakku näyttäisi leikkausoperaation jälkeenkin kakulta eikä epämääräiseltä kasalta :/
Jensku
Kiitos paljon Kinuskikissa ja nalamuru nopeista vastauksistanne! 🙂 Kävinkin tutkailemassa heti tuota vinkkaamaasi ohjetta. Hmm, täytyy katsoa, mihin päädyn huomenna…
nalamuru
Jensku kinuskikissa jo sinulle vastasi, mutta halusin tulla kertomaan oman kokemukseni kun kaapissa oli glugoosisiirappia vaalean siirapin sijaan niin löysin suklaapossun blogista ohjeen johon tuli 100g suklaata kohti 0,5 dl glugoosisiirappia ei muuta ja sillä ohjeella tuli ainakin hyvä massa.
Jensku: massareseptin kehittelyn aikaan glukoosisiirappia ei ollut myynnissä, joten tämä oli hyvä oivallus ja mahdollinen päivittämisen paikka reseptille. Kannattaa siis kokeilla ehdottomasti. Sitähän suositellaan muutoinkin makeisiin. Kerro sitten miten kävi.
Jensku
Voiko vaalean siirapin korvata glukoosisiirapilla? Se kun olisi vähän vähemmän makeaa… 🙂
sojan kotikeittiö
SOFIK: riittää oikein hyvin!
kiitos vinkistä.Riittäkö massa 24-25cm kakun kuorruttamiseen?
SOFIK: Vielä yksi lisävinkki. Kupua voi käyttää myös ”käänteisesti”. Eli kakku ilman kupua, mutta sen sijaan mahdolliset voimakastuoksuiset ruoka-aineet kuvun alle (tai tiiviiseen muovipussiin). 🙂
SOFIK: kupu saattaa kerätä kosteutta, siksi itse välttelen sitä. Jos jääkaapissa on voimakkaan tuoksuisia ruoka-aineita (esim. raakaa sipulia tai vastaavaa), niin lienee pienempi paha käyttää kupua.
Ok, kiitos vastauksesta. Voiko pistää jääkaappiin kuvun alle?
sojan kotikeittiö
SOFIK:voit tehdä kummin vain se sinun aikatauluun sopii paremmin? Tämä massa kyllä kestää oikein hyvin seuraavaan päivään, joten aivan huoletta voit tehdä jo edellispäivänä
Heips. Tarkoitus olisi tehdä valkosuklaaversio, kuorrutanko kakun tarjoilupäivänä vai päivää ennen?
Hanksu: kyllä riittää yksinkertaisena. Tämä on kaulittava massa, se toinen on kaadettava kuorrute. Tuossa käytössä jälkimmäinenkin toimii hyvin. Suklaamassan näkisin vaihtoehtona sokerimassalle.
Ja miten tämä ja suklaakuorrute eroavat toisistaan? Onko eroa siis maussa vai käsiteltävyydessä? Ja kumpaa suosittelisit tuollaiseen levykakkupohjista tehdyn kakun päälle?
Riittääkö tämä tuollaiseen pikku myy-kakun kokoiseen kakkuun yksinkertaisena, jos laittaa vain päälle ei reunoille vai pitäisiko tehdä isompi?
aniblo: pinta voi olla tahmainen, joten valitsisin piirtämiseen mieluummin sokerimassaa.
aniblo
Pystyisikö suklaamassan päälle piirtämään elintarviketussilla?