18.11.2012   3 kommenttia

SteviaSokeri


Tänään Kinuskikissan testikeittiöön pääsi SteviaSokeri. Ensikosketukseni steviaan ennen tätä oli pienet kahvin tai teen makeuttamiseen käytettävät stevia-napit. Nämä eivät vakuuttaneet – napit tuntuivat olevan makeuttajina tehottomia ja jos halusi oikein makeaa, stevian ominaismaku puski läpi.

Hienosokerin ja tomusokerin sekoitusta muistuttava SteviaSokeri sisältää sekä sokeria että steviaa. Keveys perustuu siihen, että SteviaSokeri on puolet tavallista sokeria kevyempää, mutta sitä kuitenkin käytetään tilavuusmitaltaan samassa suhteessa kuin tavallista sokeria. Sisältämänsä sokerin ansiosta se toimii myös leivonnassa – mukaan lukien uunissa kypsennettävät paistokset. Ohjeistettu 1:1 tavalliseen sokeriin nähden täsmäsi hyvin. Minä en maistanut valmiista lopputuloksesta steviaa millään lailla.

Laitoin SteviaSokerin tulikokeeseen käyttämällä sitä sekä kakkupohjassa että täytteessä. Kakkupohjan tein kääretorttupohjan tapaisena. Koska SteviaSokeri ei vaahtoudu aivan tavallisen sokerin tapaan, pieniä muutoksia tekovaiheisiin täytyy tehdä. Muna-sokerivaahto tehdään niin, että keltuaiset ja sokeri vaahdotetaan keskenään ja valkuaiset erikseen. Tästä huolimatta taikinan tilavuus jäi pienemmäksi eikä neljän munan taikinasta saanut koko pellillistä. Näin ollen pohjasta tuli myös rakenteeltaan tiiviimpi, mutta kuitenkin ihan kelvollinen. Kannattaa muistaa kostuttaa hyvin. Tarkemmat vinkit ohjeessa levykakkupohja SteviaSokerista.

Kysymyksiä ja vastauksia SteviaSokerista löydät Dansukkerin sivuilta.