Juustoinen kasvispiirakka puhkeaa kukkaan, kun pinnan koristelee porkkanasta ja kesäkurpitsasta kieputetuilla suikaleilla. Näyttävä spiraali täydentää ihanasti vaikkapa sadonkorjuujuhlien pitopöytää. Vastaavia piirakoita on näkynyt ulkomaisilla ruokasaiteilla ja nyt sadonkorjuuteeman tultua ajankohtaiseksi oli hyvä hetki testata spiraalitekniikkaa. Ensimmäinen ajatus ainakin itselleni tuli vastaavan piirakan nähtyäni, onko tätä kovin vaikeaa leikata. Mutta ei ollut. Kannattaa kuitenkin ottaa sahareunainen kakkulapio, jos porkkanat ovat jääneet sopivasti ”al dente”.

Spiraalimainen kasvispiirakka

Pohja:
50 g Valio luomu goudajuustoa
4 ½ dl vehnäjauhoja
150 g Valio luomu voita
½ dl kylmää vettä

Täyte:
150 g Valio luomu goudajuustoa
1 prk (180 g) Valio luomu kermaviiliä
2 munaa
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria

Spiraali:
4 isoa porkkanaa
1 iso kesäkurpitsa
oliiviöljyä
suolaa


Raasta pohjaan ja täytteeseen tuleva juusto. Yhdistä pohjan juustoraaste ja vehnäjauhot ja nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi.

Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.

Yhdistä täyteainekset keskenään. Kaada pohjan päälle.

Kuori porkkanat ja pese kesäkurpitsa. Veistä juustohöylällä porkkanoista ja kesäkurpitsasta ohuita suikaleita. Kesäkurpitsan paksuimman osan voi leikata pituussuunnassa kahtia, jolloin suikaleet ovat noin 3 cm leveitä. Jos porkkanasuikaleet jäävät liian paksuiksi ja niitä on hankala taivuttaa, pehmitä suikaleita hetken aikaa mikrossa. Näin ne myös kypsyvät nopeammin.

Aloita kierittämällä yksi suikale rullalle. Laita ympärille vuorotellen kurpitsa- ja porkkanasuikaleita, jotta ruusuke kasvaa isommaksi. Kun ruusuke on noin kämmenen kokoinen, siirrä se vuokaan täytteen keskelle. Jatka lisäämällä ympärille suikaleita, kunnes ne täyttävät koko pinnan. Sivele sudilla pintaan oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa.


Paista 200 asteessa noin tunti tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla estääksesi tummuminen.

Yhteistyössä Valio

VALIO_logo_RGB53mm_12997_16