22.03.2019   5 kommenttia Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Pääsiäinen,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Spiraalileipä


Kaupallinen yhteistyö SAGAn kanssa.

Tämä vuokaleipä hehkuu kevään odotusta! Taikinan värjäämiseen on käytetty luonnon omia upeita väriaineita: kurkumaa, matcha-teejauhetta ja kaakaojauhetta. Matcha-jauhetta saa mm. ekokaupoista. Kannattaa valita laadukas merkki, sillä värin voimakkuuksissa ja sävyissä on suuria eroja. Tässä oli käytössä Clearspring, myös Moyan ja Rikun olen testannut toimiviksi. Kurkuman, matchan ja kaakaojauheen yhdistelmä saattaa vaikuttaa erikoiselta, mutta maku ei ole häiritsevän voimakas. Ne vaikuttavat siis enemmän ulkonäköön kuin makuun. Leipä maistuu todistetusti myös lapsille.

Valmistin leivän leivinpaperilla vuorattuun paistovuokaan ja johtoajatuksenani oli, että leipä olisi ihana vieminen vaikka illalliskutsujen ruokapöytään tai nyyttäreille. Paistovuoat eivät vie kaapissa paljon tilaa, sillä ne kootaan itse. Myös makeat taikinat paistuvat siinä hyvin. Käytön jälkeen vuoan voi kompostoida.

Kolmivärinen vuokaleipä

Taikina:
560 g (n. 9 ½ dl) vehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa
1 ¼ tl suolaa
3 ¾ dl kevytmaitoa *)
30 g huoneenlämpöistä voita *)

Keltaiseen taikinaan:
1 tl kurkumaa
1 tl kevytmaitoa *)

Vihreään taikinaan:
½ rkl matcha-teejauhetta
½ rkl kevytmaitoa *)

Ruskeaan taikinaan:
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl maitoa *)

Pinnalle:
vettä
mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä

Lisäksi:
SAGA Paistovuoka

*) Voit tehdä leivän myös kasvipohjaiseen maitoon ja margariiniin.


Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää reilusti kädenlämpöinen (42-asteinen) maito. Vaivaa joukkoon pehmeä voi. Jatka vaivaamista noin 20 minuuttia. Yleiskone helpottaa tätä vaihetta huomattavasti!

Jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan. Sekoita väriaineet joukkoon yleiskoneen avulla. Aloita keltaisesta ja värjää viimeiseksi ruskea, niin kulhoa ei tarvitse pestä välillä. Sekoita ensin väriaine ja lisää hetken kuluttua maito, joka tehostaa värin sekoittumista. Peitä taikinat liinalla ja kohota noin tunti.


Kokoa leivinpaperilla vuorattu paistovuoka (10 x 24 cm) pakkauksen ohjeen mukaan.

Kauli keltainen taikina noin 24 x 35 cm kokoiseksi levyksi (taikinalevyn leveys = leipävuoan pituus). Vaalean alustan kanssa kannattaa käyttää leivinpaperia estääksesi pöytäpinnan värjääntymisen. Kauli leivinpaperin päälle vihreä taikina saman kokoiseksi levyksi. Kumoa leivinpaperin avulla keltaisen taikinalevyn päälle. Tee samoin ruskean taikinan kanssa, jotta saat kaikki kolme levyä päällekkäin. Kääri rullalle lyhyemmästä sivusta alkaen. Nipistä saumakohta umpeen ja nosta rulla vuokaan.


Anna kohota tunti lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. Voitele pinta vedellä ja ripottele siihen mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä.

Paista 185 asteessa noin 45 minuuttia. Suojaa tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan liiallinen tummuminen. Vuoan voi kääntää paiston puolivälissä, jolloin leipä paistuu tasaisemmin. Nosta leipä vuoasta ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Yhteistyössä SAGA

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
23 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat