Puolukkapiirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
125 g voita tai margariinia
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
6 dl puolukoita
¾ dl perunajauhoja
2 rkl sokeria
Sokerihuurre:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina ohueksi pinnaksi voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja 1 cm matkalta reunoille.
Sekoita puolukat, perunajauhot ja sokeri keskenään. Levitä marjat pohjan päälle. Paista 250 asteessa 20 - 25 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen sokerihuurruttamista.
Mittaa voi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes seos karamellisoituu eli sokerista ja voista muodostuu vaihekuvan kaltainen tasaisena kupliva seos. Älä keitä niin kauan, että voi alkaa muuttua vaaleanruskeaksi. Anna lämmön tasaantua ja lusikoi sitten piiraan päälle.
Hienoa, kiitos palautteestasi neurotic! 🙂
Äsken tuli piirakka valmiiksi ja on kyllä hyvää! Sokerihuurre kompensoi kyllä hyvin tuota puolukan kirpeyttä 🙂 Huurrekkin onnistui ensimmäisellä kerralla oikein hyvin!
Olga: hyvä huomio! Voi myös olla, että aidolla voilla onnistuu varmemmin kuin tavallisella margariinilla.
Tein piirakan viikonloppuna ja sellaisen huomion tein, ettei sokerikuorrute onnistunut maidottomasta margariinista (keiju) jota yleensä käytän. Rasva erottui pohjalle ja päälle tuli ainoastaan kerros sellaista sakeampaa ainetta. Vaatii ilmeisesti siis jonkun maidon ainesosan kíehuakseen oikein kokoon, olisikohan juoksevassa margariinissa sama ongelma? Tein sitten voista ja sillä onnistui hyvin.
Kiva, kiitos vinkistä Rva70s!
Hipsun äiti: kiitos sinulle! Hauskaa, että löysit tänne ja onnea tuleviin reseptikokeiluihin! 🙂
Voi mahoton, löysin nämä sivut puolivahingossa vasta nyt ja kylläpä on ihania reseptejä.! Nyt on tämä puolukkapiiras uunissa ja jo tässä ”jonoa” teen, mitä kokeilen seuraavaksi. Kiitos jo nyt ihanista sivuista ja tosi hyvistä ohjeista!
Se unohtui sanoman, että laitoin lesettä pohjaan. Pohjasta tuli vähän jämäkämpi ja ihan hyvä 🙂
Noniin, nyt on tehty toinen piirakka 🙂 Huurre onnistui viime kertaa paremmin, mut en varmaan vieläkään malttanu tarpeeksi kauan kiehuttaa…mut maku oli hyvä ja sehän riittää ;D Jos sit kolmas kerta toden sanoisi…
risusydän: vau, kuulostaa todellakin siltä, että tämä se etsitty resepti voisi olla! Täytyypä kokeilla tätäkin, kiitos kovasti!
Eliisa: kiitos ehdotuksesta, olen siitä otettu. 🙂
pursutin: kauniisti muotoiltu kommentti poikaystävältä. 🙂
Lilli: voi käyttää survostakin. En osaa varmasti sanoa tuosta esipaistamisesta, mutta itse menisin ihan ohjeen mukaan.
Hyvännäköinen, namskis 🙂 Mitä luulet, voiko tuohon käyttää puolukkasurvosta? Kannattaisko esipaistaa pohjaa, jottei puolukan mehu valu pohjan läpi? Sain anopilta survosta aika läjän…
Oli kyllä helppo ja nopea piiras! 🙂 Tein tuota mun poikkiksen tupareihin ja tarjosin kauravaniljakastikkeen kanssa. Olin laiska ja tein pohjan sunnuntain murotaikinaan. 😀 Maistui kyllä. Harmi vaan, että poikaystäväni ei näköjään tykännytkään puolukoista. Oli hän kyllä diplomaattinen ja sanoi, että ”tämä on varmaan parasta, mitä puolukoista voi saada!” 😀
Olet voinut tähän kysymykseen vastatakin jo, mutta eikö sinulta voisi tulla kirjaa, jossa olisi kaikki nuo hyvät vinkit ja opetukset kovien kansien välissä! Olen aina täällä sivuilta katsomassa niitä, mutta olisi tosiaan hienoa, että olisi yksi tukeva kirja kotona, joka olisi täynnä pursotusmalleja yms. näitä sinun hyviä vinkkejä.
Heippa ! Käyn täällä blogissasi huokailemassa näitä ihanuuksia.
Tein puolukkaspiraalia viikonloppuna ja se saavutti kyllä suuren suosion !
Etsin viikonloppuna myös ideoita karpalon käytölle, minulla on Margit Heikkilän kirja ”kesän kaunein sato”. Sieltä löytyi myös tällainen puolukkapiirakan ohje, olisiko tämä se, jonka perään kyselit puolukkaspiraalipostauksessasi ?
HURMAAVA PUOLUKKAPIIRAS
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjahetta
2 tl kardemummaa
100 gr voita
1 kananmuna
1 dl ranskankermaa
täyte
100 gr vaniljatuorejuustoa
1,5 dl ranskankermaa
2 munaa
1.5 dl puolukkasurvosta
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa
Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi, kananmuna ja ranskankerma. sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Sekoita täytteen aineet ja kaada piirakkapohjalle. Paista 180-asteisessa uunissa n. 30 min.
Pirteää syksyn jatkoa (: Risusydän
Karamellisointi on näköjään tuottanut vähän päänvaivaa. Omista kokemuksista viisastuneena tiedän, että jos voita ja sokeria keittää liian kauan, ne jotenkin erkaantuvat toisistaan uudelleen ja lopputuloksena on vaan se, että voi alkaa vähitellen tummua. Eli liedeltä kannattaa ottaa, kun seos on vaihekuvien kaltainen ”tasaisena kupliva mössö”. Pientä määrää voi kokeilla puolukoiden päälle: huurre ei ole valmis, jos sokeri ei jää paksun näköiseksi vaan muodostuu vain kiiltävä pinta. Muistaakseni itsellänikin jäi osa rasvasta kattilan pohjalle, se ei haittaa jos näin käy jossain määrin. Sekoittelin seosta vielä lusikoidessani sitä piiraan päälle, siitä saattaa olla apua. En usko, että kattilan pinnoitteella on vaikutusta.
Olen tätä piirakkaa tehnyt kaksi kertaa ja se on kyllä tosi ihanaa! Minäkään en tosin ole saanut huurretta onnistumaan. Ekalla kerralla taisin keittää sitä liian vähän aikaa, siitä tuli juuri sellainen ”kiille”, jota joku ylempänä kuvaili. Toisella kertaa sokeri-voiseoksesta tuli paksumpaa, mutta rasva jotenkin erottui ja kun lusikoin piirakan päälle vain sen paksun osion se kovettui nekkumaiseksi, mikä oli kyllä hyvää, mutta hieman haasteellinen leikata :-). Olisko kattilalla vaikutusta asiaan, itse olen käyttänyt suht pientä ja teflonpinnotteista…
Leivon piiraan eilen ja oli todella hyvää. Ihanasti maistui puolukat ja huurre taittoi kirpeyttä juuri sopivasti. Tosin minäkään en saanut huurteesta tuollaista valkoista vaikka keitin seoksesta aika paksua..keitinköhän sitten liiankin pitkään? Hyvää oli siitä huolimatta ja teen varmasti toistekkin. 🙂
Aivan, seos ei ollut siis karamellisoitunut. Se oli melkoisen luirua…olin siis turhan hätänen 😀
Iso kiitos taas kommentin jättäneille! 🙂
hennas: juu, on kyllä juuri tuollainen kuin kuvailit. Uunista otettaessa, reunoista kiinni pidettäessä silikoni venyy jonkin verran ja välillä hirvittääkin, pysyykö lautanen paikoillaan. Mitään ongelmia ei ole kuitenkaan ollut. Juustokakkuja en tuossa valmistaisi, kyllä tuo on enemminkin irtopohjainen piirakkavuoka (tai sitten tarkoitat kuitenkin jotain toista tuotetta).
Kati4: katsopas hennasin kommentti ja minun vastaukseni.
daalia: voi pakastaa, mutta tekisin sen ilman huurretta. Eli huurre vasta pakkasen jälkeen.
Rva70s: seos ei tainnut olla vielä karamellisoitunut. Karamellisoituessaan voi-sokeriseoksesta tulee paksua. Tai sitten tosiaan syynä oli juokseva margariini, mene ja tiedä.
Erittäin herkullinen 🙂 Huurteesta ei tullut tuollaista vaaleaa, ainoastaa kiiltävä pinta. Johtuskohan siitä, että käytin juoksevaa margariinia…en tiedä.. Hyvää kuintekin oli!!! Kiitos 😀
Voiko tuon komeuden pakastaa, tulevia vieraita ajatellen?.
Pitkästä aikaa täällä taas ja hyvältä näyttää!Niin ihania juttuja tänne jälleen ilmestynyt!!!
Mikäs vuoka tuo on johon tän ihanuuden leipasit?
Aikas syksyisen näköinen…siis tarkoitan,että sokerihuurre on puolukoilla kuin aamupakkanen 🙂 kerrassaan upea!
Hei pakko kysyä. Onko tuo vuoka, jota käytät, sellainen silikoninen, jossa pohja on keraaminen? Olen nimittäin usein harkinnut sellaisen hankkimista, mutta aina on epäilyttänyt reunan kestävyys eli valuvatko esim. juustokakkujen kiilteet joustavien reunojen kautta pois… Voi olla ihan turha pelko, mutta yleensä olen joutunut silikonisten kanssa aina pettymään. 🙁
Kokeilin viime viikolla samanlaista huurretta omenpiirakkaan, omenakuutioiden päälle tätä ja mantelilastuja. Hyvää oli, tosin minun ohjeella täytettä oli aivan liian vähän ;D
Mistä ihmeestä sinä oikein keksit nämä kaikki ihanat ideat, nyt tiedän mitä leivon viikonloppuna.
Sokerihuurre näyttää sen verran mielenkiintoiselta, että taidan tehdä terassilla odottavista mustikoista piirakan ja testata huurretta siihen.
Kiitti!
Noora: ei maistunut mielestäni toffeelta, vaikka olisikin ollut ihana niin. Lähinnä idea, että sokeri on vähän eri muodossa kuin tavallisesti ja marjat suhteellisen happamina erillään.
Pikkasen hyvän näköstä! Tuleeko tuosta karamellista vähän niinku toffeen makusta vai millasta? 🙂
Kerrassaan houkuttelevan viettelevä ohje. Täytyy kokeilla.