Tanskalaiset smörrebröd-leivät ovat kuuluisia mehevistä ja runsaista täytteistään. Avoin voileipä on katettu kukkuralleen esimerkiksi leikkeleillä tai lohella, kasviksilla ja maukkailla levitteillä. Täyttävät voileivät käyvät ruoan asemasta ja tanskalaiset syövätkin niitä usein lounaaksi.

Minä tein oman smörrebrödini jättikokoisena kahvipöydän suolaiseksi huikopalaksi. Yhdistin kylmäsavuloheen saaristolaisleipää ja yhtä lempisalaatinlisukettani – marinoitua punasipulia. Täyttävyyttä hain avokadosta, myös keitetty kananmuna sopisi mainiosti. Voit koota leivän myös neliskanttisena, jolloin vältät pohjan hukkapalat.

  • Pohja:
  • n. 350 g saaristolaisleipää
  • ½ dl maitoa
  • Täytteet:
  • voita
  • 1 nippu jääsalaattia
  • 1 avokado
  • 300 g kylmäsavulohiviipaleita
  • sitruunamehua
  • mustapippuria
  • marinoitua sipulia
  • rucolaa
  • n. 150 g remouladekastiketta
  • Marinoitu punasipuli:
  • 1 punasipuli
  • ¼ dl punaviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ dl oliiviöljyä

  • Asettele leivät tiiviisti pyöreään irtopohjavuokaan (halkaisija 26 cm) tai suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla ja anna imeytyä kelmulla peitettynä mieluiten yön yli, jotta pohja on helpommin leikkautuva.
  • Valmistele marinoitu punasipuli. Leikkaa sipuli renkaiksi. Mittaa kattilaan punaviinietikka, sokeri ja suola. Kiehauta. Lisää punasipuli, kiehauta uudelleen ja ota sitten liedeltä jäähtymään. Anna sipulirenkaiden maustua etikkaliemessä 5 minuuttia. Lisää sitten öljy. Anna marinoitua vähintään tunti, mieluiten seuraavaan päivään.
  • Levitä pohjan päälle voita ja salaatinlehtiä. Halkaise avokado pituussuunnassa leikkaamalla veitsellä hedelmän ympäri kiveen saakka. Erota puolikkaat ja irrota kivi. Leikkaa hedelmäliha viistosti viipaleiksi ja irrota viipaleet lusikalla kuorenpuolikkaiden sisältä.
  • Kierittele kylmäsavulohesta ruusukkeita. Aseta avokadoviipaleet ja lohiruusukkeet salaatin päälle. Pirskottele pinnalle sitruunamehua ja rouhi mustapippuria. Viimeistele piirakka marinoidulla punasipulilla, rucolanlehdillä ja nokareilla remouladekastiketta.