Tästä kakusta julkaisinkin jo pari kuvaa ennen blogitaukoa, mutta siinä vaiheessa en ehtinyt laittaa tarkempia työvaihekuvia enkä reseptiä. Koristelun oli määrä viritellä juhannustunnelmaan koivunlehtineen.

Tämä oli ensimmäinen varsinainen maalaukseni. Lähdin uuden haasteen kanssa varovaisesti liikkeelle ja tein nyt maalaten vain taustan. Maalattujen kakkujen etu on se, että koristelun voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Maalaushan säilyy viikkojakin. Toisaalta kannattaa huomioida, että aivan edellisiltaankaan hommaa ei ole syytä jättää. Maalausta tehdessä voi tulla eteen tilanne, että kuivahtaminen on välttämätöntä ennen kuin voi jatkaa eteenpäin.

Tein pohjan ensin veteen laimentamillani pastaväreillä. Sekoittelin keltaista ja vihreää pastaväriä ja vettä lautasella siten, että lisäsin taivasta kohti mentäessä koko ajan enemmän keltaista väriä mukaan. Lopputulos ei kuitenkaan ollut mielestäni kyllin tasainen, joten annoin maalauksen kuivahtaa yön yli ja tupsuttelin sitten päälle tomuvärejä (sekoitellen valkoista, keltaista ja vihreää alle maalatun pohjan mukaisesti).

Koivun rungon ja oksat leikkasin ohueksi kaulitusta ja vitivalkoiseksi värjätystä marsipaanista. Rungon pinta on viimeistelty mustalla ja persikan värisellä pastavärillä. Lehdet on otettu minikokoisella lehtimuotilla vihreäksi värjätystä, ohuen ohueksi kaulitusta marsipaanista.

Reunapursotuksiin käytin pientä lehtityllaa. Etenin kakun päällisosan reuna-alueista kohti kakun sivureunojen alaosaa, jotta lehdet tulivat osin päällekkäin. Homma oli sen verran aikaa vievää, että kermavaahto oli koetuksella ja kreemijauheesta huolimatta tuppasi sulamaan pursotuspussissa. Kermaa pitikin lusikoida pussiin vain pieni määrä kerrallaan.

Kakun sisään tein moussen Lemon curd -tahnasta. Jotenkin se ei vastannut kuitenkaan odotuksiani. Ihan hyvää oli, mutta ei mitään mieleenpainuvaa. Laitan ohjeen tähän, mutta täyteosioon en sitä kelpuuta. Jos joku tätä innostuu kokeilemaan, otan kyllä mielelläni kokemuksia vastaan.

Vaihekuvissa näkyy, miten täytän kakun reunakalvoa hyödyntämällä. Paistoin pohjan tavallisessa vuoassa, joka olikin odotusteni vastaisesti hieman irtopohjavuokaani pienempi. En halunnut käyttää irtopohjavuokaa, koska täytettä olisi valunut liikaa reunoille. Kiersin reunakalvon tiiviisti alimmaisen pohjan ympärille, liitin päät yhteen teipillä ja täytin kakun siihen. Ainoastaan silloin tämä ei onnistu, jos täyte on äärimmäisen löysää, koska se voi valua kalvon reunan alta pois. Mutta 95 prosentissa täytteistä tämä toimii hyvin.