30.07.2008   28 kommenttia Kategoria: Kesä,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Juhannuskoivun havina


Tästä kakusta julkaisinkin jo pari kuvaa ennen blogitaukoa, mutta siinä vaiheessa en ehtinyt laittaa tarkempia työvaihekuvia enkä reseptiä. Koristelun oli määrä viritellä juhannustunnelmaan koivunlehtineen.

Tämä oli ensimmäinen varsinainen maalaukseni. Lähdin uuden haasteen kanssa varovaisesti liikkeelle ja tein nyt maalaten vain taustan. Maalattujen kakkujen etu on se, että koristelun voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Maalaushan säilyy viikkojakin. Toisaalta kannattaa huomioida, että aivan edellisiltaankaan hommaa ei ole syytä jättää. Maalausta tehdessä voi tulla eteen tilanne, että kuivahtaminen on välttämätöntä ennen kuin voi jatkaa eteenpäin.

Tein pohjan ensin veteen laimentamillani pastaväreillä. Sekoittelin keltaista ja vihreää pastaväriä ja vettä lautasella siten, että lisäsin taivasta kohti mentäessä koko ajan enemmän keltaista väriä mukaan. Lopputulos ei kuitenkaan ollut mielestäni kyllin tasainen, joten annoin maalauksen kuivahtaa yön yli ja tupsuttelin sitten päälle tomuvärejä (sekoitellen valkoista, keltaista ja vihreää alle maalatun pohjan mukaisesti).

Koivun rungon ja oksat leikkasin ohueksi kaulitusta ja vitivalkoiseksi värjätystä marsipaanista. Rungon pinta on viimeistelty mustalla ja persikan värisellä pastavärillä. Lehdet on otettu minikokoisella lehtimuotilla vihreäksi värjätystä, ohuen ohueksi kaulitusta marsipaanista.

Reunapursotuksiin käytin pientä lehtityllaa. Etenin kakun päällisosan reuna-alueista kohti kakun sivureunojen alaosaa, jotta lehdet tulivat osin päällekkäin. Homma oli sen verran aikaa vievää, että kermavaahto oli koetuksella ja kreemijauheesta huolimatta tuppasi sulamaan pursotuspussissa. Kermaa pitikin lusikoida pussiin vain pieni määrä kerrallaan.

Kakun sisään tein moussen Lemon curd -tahnasta. Jotenkin se ei vastannut kuitenkaan odotuksiani. Ihan hyvää oli, mutta ei mitään mieleenpainuvaa. Laitan ohjeen tähän, mutta täyteosioon en sitä kelpuuta. Jos joku tätä innostuu kokeilemaan, otan kyllä mielelläni kokemuksia vastaan.

Vaihekuvissa näkyy, miten täytän kakun reunakalvoa hyödyntämällä. Paistoin pohjan tavallisessa vuoassa, joka olikin odotusteni vastaisesti hieman irtopohjavuokaani pienempi. En halunnut käyttää irtopohjavuokaa, koska täytettä olisi valunut liikaa reunoille. Kiersin reunakalvon tiiviisti alimmaisen pohjan ympärille, liitin päät yhteen teipillä ja täytin kakun siihen. Ainoastaan silloin tämä ei onnistu, jos täyte on äärimmäisen löysää, koska se voi valua kalvon reunan alta pois. Mutta 95 prosentissa täytteistä tämä toimii hyvin.

Sitruunamoussekakku

Pohja:
5 munan tumma sokerikakkupohja

Täyte:
6 liivatetta
5 dl kermaa
200 g sitruunarahkavalmistetta
1 ½ dl (= 150-200 g) Lemon curd -tahnaa
1 sitruunan kuoriraaste
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunamehua
2 tl vettä

230  g mansikkamarmeladia

Kostuke:
¾ dl sitruunamehua
1 ½ dl vettä
2 rkl sokeria

Koristelu:
marsipaani (alla sokerikreemi)
kermavaahto


Valmista sokerikakkupohja linkistä löytävän ohjeen mukaisesti halkaisijaltaan n. 24 cm vuoassa. Jaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjan kokoinen ympyrä ja laita se vuoan pohjalle. Nosta ensimmäinen pohjalevy vuokaan ja kostuta sokeroidulla sitruunavedellä. Sivele pinnalle puolet mansikkamarmeladista.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunarahkavalmiste, Lemon curd -tahna, raastettu sitruunankuori, sokeri ja vaniljasokeri. Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vesi. Kiehauta ja sulata liivatteet sitruunaveteen. Sekoita täytteen joukkoon.

Kaada puolet täytteestä vuokaan. Nosta päälle pohjalevy. Kostuta se ja sivele lopulla mansikkamarmeladilla. Kaada päälle toinen puolikas täytteestä. Nosta kanneksi viimeinen pohjalevy ja kostuta sitruuna-sokerivedellä. Laita jääkaappiin hyytymään mieluusti seuraavaan päivään.

koivukakku_vaihe1.jpg

koivukakku_vaihe2.jpg

koivukakku_vaihe4.jpg

koivukakku_vaihe5.jpg

koivukakku_vaihe6.jpg

koivukakku_vaihe7.jpg

koivukakku_vaihe8.jpg

koivukakku_vaihe9.jpg

koivukakku_vaihe10.jpg

koivukakku_vaihe11.jpg

koivukakku_vaihe12.jpg

koivukakku_vaihe14.jpg

koivukakku_vaihe15.jpg

koivukakku_vaihe16.jpg

koivukakku_vaihe17.jpg

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan jouluarvontaVuoden viimeisessä arvonnassa saat valita palkinnon itse Kinuskikissan Toivepuodin uutuuksista! Palkintotuotteiden yhteenlaskettu arvo on 30 €. Lue tarkemmat ohjeet arvontasivulta.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat