Tämä ihanan raikas sitruunatäyte soveltuu loistavasti myös keventäjälle, koska kaikista aineista löytyy miltei rasvaton vaihtoehto. Tuorejuustona voi käyttää Valion Viola 2 % juustoa ja sokerin voi korvata samalla määrällä makeutusjauhetta. Hyvää ja höyhenenkevyttä!
Kts. ohje täytteiden soveltamisesta. Tämä täyte on mitoitettu täytekakun yhteen väliin.
3 liivatetta
½ sitruunan kuori ja mehu (n. 3 rkl)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl veriappelsiinijugurttia
½ prk (á 250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 valkuaista
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita keskenään tuorejuusto, jugurtti, rahka, sitruunankuori ja sokerit. Vaahdota valkuaiset. Kiehauta sitruunamehu ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita täytteeseen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto nuolijalla varovasti sekoittaen. Kaada vuokaan ja hyydytä jääkaapissa.
Eveliina908: kyllä varmasti sopisi. 🙂 Pastavärejä saattaa saada isoimmista ruokakaupoista joitain sävyjä. Lisäksi oetkerilla on geelivärejä, joilla voi värjätä kermaa, jos ei tavoittele kovin tummia sävyjä. Itse käytän Progel-pastavärejä, joita löytyy kattava värivalikoima Kinuskikissan Toivepuodista. Noita kunnon pastavärejä tarvitaan vain muutama tippa. Geeliväriä sitten vähän enemmän, mutta määrä riippuu halutun sävyn tummuudesta, joten tarkkoja lukuja ei voi antaa.
Sopisikohan tämä täyte vadema-vaniljakreemi täytteen kanssa täytekakkuun? Kakku saisi olla vadelmainen, raikas ja ei liian makea. Kuorrutukseksi tulisi kermavaahtokuorrutus, ehkäpä värjättynä. Koristeeksi mustikoita ja vadelmia. Voiko väriä ostaa päivittäistavarakaupasta? Kuinka paljon sitä tarvitsee? Teen kakun n 20 hlölle.
maris
Tiina: hmmm…oliskohan 1/2 dl vaniljakreemijauhetta semmoinen määrä, jolla lähteä ainakin aluksi liikenteeseen. Tarpeen mukaan sitten lisää. Ja varsinaisen sokerin määrää kannattaa maun mukaan vähentää. Tuota sitruunamehuahan ei välttämättä tarvitse laittaa noin paljon, jos ei liivatetta käytä. Ehkä hieman suurempi sitruunankuoriraasteen määrä korvaisi sen.
Vaniljakreemijauhetta sisältävät täytteet jonkin verran jääkaapissa ollessaan jämäköityvät lisää, joten se kannattaa ottaa tehdessä huomioon.
Jos korvaan liivatteen vaniljakreemijauheella, mikä on käytettävä määrä?
Kaisa: tavoitteena on saada tilavuudeeltaan sama määrä vaahtoa. Osuisiko pari desitlitra lähelle… 🙂
Meilläkin perheessä muna-allergiaa. Mistä määrästä kermaa vaahto tehdään?
Kiitos!
nalamuru
Marski : sitruuna tai appelsiini täyte sopii ainakin minun mielestä hyvin suklaa täytteen kanssa.
Anita Kaya: Valkuaiset voi korvata kermavaahdolla.
Onnistuuko tämä täyte ilman munanvalkuaisia? Millä ne voi korvata? Perheessä muna-allergikko.
Moikka! Pähkäilen miehen 30v kakkuun täytteitä. Ajattelin jotain raikasta suklaan kanssa. Passaisikohan tämä sitruuna tai appelsiinitäyte yhteen tummasuklaatäytteen kanssa :O Kakun kuorrutteeksi tulee jonkinsortin suklaakerma, kun pitäisi Haisulin piikit saada sillä muotoiltua 😀
Veera: ihana kommentti, kiitos! 🙂
Ylivoimaisesti paras kakuntäyte. Saa joka kerta syöjiltä hyvää palautetta! 🙂 Tästä tykkää myös ne, jotka ei yleensä tykkää täytekakuista 🙂
mari-johanna
mjsavola: Herkullisen täytteen olet valinnut! 🙂 Ei hätää jatka tuorejuustolla tarvittava määrä, ja onnistut varmasti. 🙂
Apua….paniikki…voiko tuon maitorahkan korvata millään? Kermaviilillä? Tuorejuustolla? Unohdin ostaa kaupasta enkä tähän hätään pääse hakemaan, tyttären synttärikakusta kyse….:/
mari-johanna
En ole ennen tätä täytettä kokeillut mutta tänään tekemääni kakkuun tein tätä mansikkatäytteen kanssa.Oli tosi hyvää ja raikasta ja sopi mansikan kanssa yhteen! Varmasti teen toistekin! 🙂
vilja0: hieno juttu! 🙂
Pomelopotku
En vastausta ehtinyt odotella, mutta kuudella liivatteella onnistui hyvin ( tein siis tupla määrän) . Halusin kirpeämpää joten laitoin sokeria vähän vähemmän. Täyte oli hyvää.
vilja0: voit korvata rahkan jugurtilla. Ehkä puolikkaan liivatteen voi varmuuden vuoksi lisätä. Sokerin määrän voi arvioida maistamalla, mutta en usko vaihdoksen vaikuttavan merkittävästi makeuteen.
Pomelopotku
Hei! Voisiko maitorahkan korvata laittamalla lisää jugurttia? Ei kai tule liian löysää? Sokeria varmaan vähän vähemmän kun jugurtti on makeampaa…
Mielenkiintoinen keskustelu tosiaan! Paljon itsekin törmään tilanteeseen, jossa tuttavapiirissä vältellään tuorejuustoa sisältäviä leivonnaisia. Ilmeisesti neuvolassa ohjeistetaan näin. Itsekin raskausaikana söin tuorejuustoa ja silloin korostettiin, että olennaista on välttää pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja. Ehkä neuvolat ovat tulkinneet tuota suositusta varmuuden vuoksi tiukasti. Toki tärkeää olla varovainen, mutta itse kyllä pyytäisin neuvolasta perustelut. 🙂
Nyt täytyy ihan kätilönä kommentoida, että nuo marketeissa myytävät tuorejuustot (viola, creme bonjour) on täysin sallittuja raskausaikana. Kuten tuossa alempi kommenttikin jo tuo esiin, kuumentamattomasta maidosta tehdyt juustot on pannassa listeriavaaran vuoksi. Suomessa tuota listeriatilannetta seurataan muutenkin neuroottisen tarkasti. Esimerkiksi myös Valion aurajuusto on pästoroitu joten sitäkin voi syödä. Tarkkuus on hyvä tietyissä asioissa mutta liiallinen hysteerisyys pois.
sojan kotikeittiö
maksamakkaraa saa nykyisin onneksi syödä, oliko se 200g/vko maksimi? =D thl:n sivuilta katsoin tätä pastöroimaton maito asiaa juuri, ja taisi olla 14.10.2014 päivätty tieto. ja siellä oli näin:
”Listeriavaaran takia vältettäviä ovat tyhjiö- ja suojakaasupakatut, graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet, pateet ja mäti;
pastöroimaton maito (esim. tilamaito) ja siitä valmistetut juustot; pehmeät juustot (home-, kitti- ja tuorejuustot, kuten brie, gorgonzola ja chévre). Kuplivan kuumiksi kuumennettuina juustot ovat turvallisia. Kovissa juustoissa, kuten edamissa, emmentalissa ja oltermannissa listeriabakteeri ei pysty lisääntymään.
Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa.”
että tosta nyt varmaan joutuu jokainen vielä pähkäilemään, miten tekee näiden tuorejuustojen kanssa, jotka on tehty pastöroidusta maidosta. Minä käytin, ja näin ymmärsin kyllä meidän neuvolantätin ohjeen….
mari-johanna
Mielenkiinnolla olen seurannut teidän keskusteluanne tuorejuuston ja raskauden yhteensovittamisesta.Meillä oli viime kesänä esikoisen rippijuhlat ja eräs vieras oli tuolloin raskaana.Mun viimeisestä raskaudesta on jo 11 vuotta joten enhän tiennyt asiasta mitään ja niin jäi voileipäkakut tuolta vieraalta syömättä. Onko se ehkä vähän niinkin, että koulukuntia on monia ja kuka neuvoo ehdottomasti kieltäytymään ja toinen taas ei ole niin tarkka.Itse en aikoinaan saanut syödä maksamakkaraa….se oli kamalaa kun sitä rakastan! 🙂
sojan kotikeittiö
no mie olin kyllä raskaana viimeksi vuosi sitten? no, mutta vastaus kysymykseen =) että arvelen että tässä ohjeessa laittaa vaan sen koko purkin rahkaa, niin sillä hoituu =) (kannattaa varmaan käyttää jotain ”tavallista” kovaa rahkaa, eikä niitä ns. pehmeitä?)
Nykyään kuulema suositus, että ei lainkaan mitään pehmeitä juustoja. Vielä oman odotuksen aikana kolmisen vuotta sitten oli kuten Soja kirjoittaa. Siksi kyselen neuvoja, kun uusi juttu itselleni 🙂
Soja: Samaa mulle sano neuvolantäti muutama vuos sitte 🙂
sojan kotikeittiö
sori, mutta miun on pakko tähän kommentoida, että eikös (kotimaisia) pastöroidusta maidosta tehtyjä tuorejuustoja voi käyttää raskaanakin?
Hei! Milläköhän tuorejuuston voisi hyvin korvata? Toimisiko, jos laittaa rahkaa enemmän? Juhlavieraista muutama on raskaana, joten tuorejuusto on siksi poissa laskuista 🙂
Helle: kuulostaa ihanalta kokonaisuudelta! Pääsisipä maistamaan!
Mitä arvelet tälläisestä makuyhdistelmästä: kinuskikuorrute päälle, toiseen väliin tätä ja toiseen mansikkatäytettä?:) ajattelin että täytteet olisi raikkaita ja päällä makea kinuski:)
Misal83: voit käyttää liivatetta sisältävää täytettä, jos sinulla on reunallinen vuoka, jossa hyydytät kakun täytteineen. Täytehän on heti valmistamisen jälkeen löysää eli huomioi, että se jähmettyy vasta muutaman tunnin kuluessa jääkaapissa. Joo, 3 x tuo sinun vuokasi vastaa suunnilleen sitä vuokaa, jota minä käytin.
Käviskö tämä legokakun täytteeksi, jos käytän pohjassa tummaa suklaataa pätkiksen sijaan? Mietin myös lemon curdia ja jotain marjatäytettä.. mullon 3 kpl 24x11cm vuokaa, varmaan kävis se muffinssitaikinan määrä noihin?
DBakery
Mietin tässä kakkua uudeksi vuodeksi ja kun on nyt tullut aika paljon herkuteltua, halusin jotain kevyttä. Mietin voisiko höyhenenkevyen sitruunajuustokakun täytettä soveltaa täytekakkuun ja sitten löysinkin tämän! Kiiiiiiitos!!! 😀 Ja hyvää uutta vuotta Kinuskiperheelle!
Apina: voisit kokeilla vaihtaa jugurtin ja maitorahkan sitruunarahkapurkilliseen ja valkuaiset kevytvispiin. Jämäkkyyden ja sitruunaisen makulisän saisit sekoittamalla joukkoon Blå Band -sitruunakiisselijauhetta. Aika eri reseptiksi menee kuin alkuperäinen, mutta noin itse soveltaisin… Tavallinen sokeri käy, sen määrä sitten maistelun kautta.
Hei,
haluaisin tehdä vastaavanlaisen täytteen ilman liivatetta. Miten muuttaisin reseptiä? Kokeilin jo vaihtamalla valkuaiset kermavaahtoon (1,5 dl) ja sokerin multi-hyytelösokeriin, jonka keitin kerman (1 dl) kanssa mutta rakenteesta tuli aika tömäkkä ja se lötkistyi aika nopeasti. Haluaisin että täyte olisi aika kuohkeaa, moussemaista.
TELMA:
Hyvä huomio. Kinuskissa on näköjään oikaissut ja säästänyt yhden rivin ;-). Siis puolesta sitruunasta kuori ja sen lisäksi puolikkaasta mehu, n. 3 rkl.
Ehkä tyhmä tarkennus, mutta tarkoittaako ohje sitä, että sitruunan kuorta JA mehua on oltava yhteensä 3 rkl? Vai pelkkää mehua 3 rkl ja sitruunan kuorta puolesta sitruunasta?
SUKLAAHOLISTI:
Mutakakkujahan ei oikeastaan ole tarkoitettu käytettäväksi täytekakkujen pohjien tapaan, vaan ne kyllä jo itsessään käyvät mainiosti täytekakusta. Mutta aina voi soveltaa ja kokeilla eri tavoin. Varsinkin, kun on erityistilanne, ja varsinkin, kun on kyseessä erityishenkilö! 🙂
Mutakakun on tarkoitus jäädä keskeltä pehmeäksi, joten sen pinta ei valmiina ole samalla tavoin tasainen kuin yleensä täytekakun pohja. Se jää keskeltä vähän kuopalle. Mutta senhän sinä pystyt täyttämään valitsemallasi täytteellä siellä kakkujen välissä, ja päällisen taas kuorrutteella. Täytteeksi sopii sitruunainen täyte, mutta myös jokin raikas marjatäyte. Jos ei vadelma, niin mansikka tai jokin muu marja. Kruunuksi tuolle komeudelle sopisi esim. muhkea kermapursotus. Se olisi paitsi herkullinen, myös upean näköinen, valkoinen ruskeaa mutakakkupintaa vasten. Muita hyviä vaihtoehtoja toki on.
CAYSA:
Yleisohje täytteen hyydyttämiseen jääkaapissa on 3 tuntia. Juustokakkuohjeissa on yleensä maininta ajasta.
Heipsan! Vuosipäivän kunniaksi ajattelin väsätä urokselleni yltiösuklaisen pläjäyksen, miehenalku kun kykenee syömään vaikka kokonaisen mutakakun ilman tuskastelun häivääkään 🙂 Suunnitelma on siis tämä: kaksi mutakakkua, joiden väliin raikas täyte, ja kuorrutteeksi jotain, mitä en ole vielä keksinyt (saa ehdottaa!) Kävisikö tämä sitruunatäyte suklaapläjäykseeni? 🙂 itse haluaisin laittaa vadelmatäytteen, mutta herra kun ei vadelmasta pidä 🙁
Kuinka paljon pitää varata aikaa yhden kerroksen hyytymiseen? Tämä on jostain syystä jäänyt minulle epäselväksi ja siksi olen jotenkin epävarma käyttämään näitä aivan ihanan tuntuisia ”mousse-tyyppisiä” täytteitä…
ALMARIINI:
Kun alempi täytekerros on valmiiksi hyytynyt, niin Kinuskikissa uskoisi sen kyllä jaksavan ilman liivatteen lisäystä kantaa läsähtämättä tuon seuraavan kerroksen.
Hei! Ajattelin kokeilla tyttären syntymäpäiville kahden eri maun kerroshyydyke-kakkua. Alimmaksi haluaisin laittaa tätä jo hyväksi todettua sitruunatäytettä ja päälle mansikkaa.
Mietin vain, että olisiko hyvä lisätä ohjeeseen 1 liivate, jotta saan täytteestä tarpeeksi jämäkkää ettei läsähdä päälle tulevan täytteen painosta? Kiitos vielä ihanista ohjeista ja sivuista!
CHOCOMOUSE:
Hyvin sopivat olemaan kimpassa nuo täytteet. Maukasta vuosipäivää! 🙂
Tulevan vuosipäivän kunniaksi ajattelin leipoa mehevällä suklaakakupohjalla täytekakun ja tunkea väliin tätä sekä mansikkatäytettä. Päälle kaakaomarsipaania, mutta kysymykseni on, sopiiko nuo kaksi täytettä samaan kakkuun, vai onko liian voimakkaan makuisia ollakseen siellä? 😀
Omaan makuuni liikaa liivatetta, olisi 4-5 liivatetta riittänyt kun tein kaksinkertaisena ohjeen:)
SHINY:
Kinuskikissa kehottaa sinua valitsemaan jonkin laktoosittoman jugurtin. Se olisi helpointa, niin ei tarvitsisi kovinkaan muutella reseptiä :-).
Moi 🙂 Kiitos TODELLA HIENOSTA blogistasi !:) mietin tässä, että voiko täytteessä olevan jogurtin korvata kermalla? haluaisin käyttää tätä täytettä kakussani, mutta ongelmana on se että sen tulisi olla laktoositon.
AKSULI:
Sinulla kyllä riittää siellä soveltamista, kun kaikkea ei näköjään ole saatavilla, niin Amerikassa kuin oletkin. 🙂 Hyvällä otteella ja asenteella olet kuitenkin ymmärtääkseni matkassa. Mielikuvitusta ja onnekkaita sovelluksia jatkoonkin! 🙂