Sitruuna-marenkitorttu on yksi rakkaimmista nostalgiaresepteistä, sillä isosiskoni tapasi tehdä tätä lapsuudessani ja myös minä aloittelin leipurin ”uraani” tällä herkulla. Alkuperäinen resepti on nimetty sympaattisesti pai-päätteellä, joka viittaa tietenkin englannin sanaan pie. Resepti oli onneksi tallessa äidin aarrearkistossa, joskin olen muokannut ohjetta matkan varrella melko paljon. Viimeisimmmän muutoksen tein pohjaan, kun sain teiltä siitä palautetta. Tämä(kin) resepti on siis tavallaan kollektiivinen aikaansaannos. Päivityksen vuoksi julkaisen reseptin uudelleen – kommenttihistoria säilyy näin mukana.

Tortun kruununa toimiva marenki on parhaimmillaan samana päivänä. Pohja on huoneenlämpöisenä pehmeä, mutta kovettuu jääkaapissa. Jos siis haluaa tehdä jotain esivalmisteluita edellisenä päivänä, kannattaa pysäyttää pohjaan ja säilöä se muovipussilla suojattuna huoneenlämmössä.

Täyte on kirpakka, kuten sitruunatortussa pitää ollakin. Sen tasapainottamiseksi on suositeltavaa käyttää koko ohjeessa mainittu viiden munan marenkivaahto.

Sitruunapiirakka marenkikuorrutteella

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita
1 keltuainen
2 rkl vettä

Täyte:
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunasta)
1 ½ dl vettä
4 keltuaista
50 g voita

Marenki:
5 valkuaista
1 ¼ dl sokeria


Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon keltuainen (säästä valkuainen marenkiin) ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja vesi. Lisää joukkoon keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin) ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Jääkaappisäilytys saa marengin pikku hiljaa ”sulamaan”, joten piirakka on suositeltavaa tarjoilla samana päivänä.