09.08.2018   98 kommenttia Kategoria: Kevät,  Makeat piirakat,  Pääsiäinen
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Sitruunapai


Sitruuna-marenkitorttu on yksi rakkaimmista nostalgiaresepteistä, sillä isosiskoni tapasi tehdä tätä lapsuudessani ja myös minä aloittelin leipurin ”uraani” tällä herkulla. Alkuperäinen resepti on nimetty sympaattisesti pai-päätteellä, joka viittaa tietenkin englannin sanaan pie. Alkuperäinen resepti oli onneksi tallessa äidin aarrearkistossa, joskin olen muokannut ohjetta matkan varrella melko paljon. Viimeisimmmän muutoksen tein pohjaan, kun sain teiltä siitä palautetta. Tämä(kin) resepti on siis tavallaan kollektiivinen aikaansaannos. Päivityksen vuoksi julkaisen reseptin uudelleen – kommenttihistoria säilyy näin mukana.

Tortun kruununa toimiva marenki on parhaimmillaan samana päivänä. Pohja on huoneenlämpöisenä pehmeä, mutta kovettuu jääkaapissa. Jos siis haluaa tehdä jotain esivalmisteluita edellisenä päivänä, kannattaa pysäyttää pohjaan ja säilöä se muovipussilla suojattuna huoneenlämmössä.

Täyte on kirpakka, kuten sitruunatortussa pitää ollakin. Sen tasapainottamiseksi on suositeltavaa käyttää koko ohjeessa mainittu viiden munan marenkivaahto.

Sitruunapiirakka marenkikuorrutteella

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita
1 keltuainen
2 rkl vettä

Täyte:
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunasta)
1 ½ dl vettä
4 keltuaista
50 g voita

Marenki:
5 valkuaista
1 ¼ dl sokeria


Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon keltuainen (säästä valkuainen marenkiin) ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja vesi. Lisää joukkoon keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin) ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
213 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Joulukuun kinuskiarvonta



Joulukuun arvonnassa on palkintona kaksi Meiran tuotesettiä. Käy osallistumassa!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat

Kumppanit