Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Sitruunapai

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Sitruunapai

9.8.2018

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/sitruunapai-1.jpg

Sitruuna-marenkitorttu on yksi rakkaimmista nostalgiaresepteistä, sillä isosiskoni tapasi tehdä tätä lapsuudessani ja myös minä aloittelin leipurin ”uraani” tällä herkulla. Alkuperäinen resepti on nimetty sympaattisesti pai-päätteellä, joka viittaa tietenkin englannin sanaan pie. Resepti oli onneksi tallessa äidin aarrearkistossa, joskin olen muokannut ohjetta matkan varrella melko paljon. Viimeisimmmän muutoksen tein pohjaan, kun sain teiltä siitä palautetta. Tämä(kin) resepti on siis tavallaan kollektiivinen aikaansaannos. Päivityksen vuoksi julkaisen reseptin uudelleen – kommenttihistoria säilyy näin mukana.

Tortun kruununa toimiva marenki on parhaimmillaan samana päivänä. Pohja on huoneenlämpöisenä pehmeä, mutta kovettuu jääkaapissa. Jos siis haluaa tehdä jotain esivalmisteluita edellisenä päivänä, kannattaa pysäyttää pohjaan ja säilöä se muovipussilla suojattuna huoneenlämmössä.

Täyte on kirpakka, kuten sitruunatortussa pitää ollakin. Sen tasapainottamiseksi on suositeltavaa käyttää koko ohjeessa mainittu viiden munan marenkivaahto.

75 min Keskitaso 12 henkilölle 115

Avainsanat

Amerikkalainen piiras - Pie

Ainesosat

MarenkiSitruuna/appelsiini/lime

Kategoriat

KevätMakeat piirakatPääsiäinen

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(144)

Lisää suosikkeihin

Kauppalista

Muistiinpano

Tulosta

Sitruunapiirakka marenkikuorrutteella

Muunna reseptiämukaan.
12
HENKILÖLLE

Pohja

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

175 g voita

1 keltuainen

2 rkl vettä

Täyte

2 dl sokeria

1/2 dl perunajauhoja

1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunasta)

1 1/2 dl vettä

4 keltuaista

50 g voita

Marenki

5 valkuaista

1 1/4 dl sokeria

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg

Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon keltuainen (säästä valkuainen marenkiin) ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja vesi. Lisää joukkoon keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin) ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Jääkaappisäilytys saa marengin pikku hiljaa ”sulamaan”, joten piirakka on suositeltavaa tarjoilla samana päivänä.

Kokeile myös näitä

 
 

Kommentit (115)

Kinuskikissa8.4.2020 15:34

En tainnut ehtiä ihan ajoissa vastaamaan, jos uunikin oli jo päällä, mutta laittaisin maizenaa. Täältä muuten löytyy testikin:

http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-perunajauhojen-ja-maissitarkkelyksen-kaytannon-erot

G Karin Linden8.4.2020 11:44

Nonii pohja tehty, uuni päällä ja apua ei ollutkaan perunajauhoja, voiko käyttää maizenaa? Harvoin leivoin enkä ihmettele 😀

Kinuskikissa12.3.2020 22:26

Heidi: näin tapahtuu tällaiselle pikamarengille, jota ei ole vaahdotuksen aikana kuumennettu. Lisään reseptin loppuun varoituksen tästä asiasta. 🙂

Heidi Johanna Anniina Rantanen11.3.2020 16:43

Tosi hyvän makuinen ja helppo resepti:)

En tiedä mitä tapahtui mutta seuraavana päivänä marenki oli aivan löllöä ja koko piirakka maistui ihan raa’alta munalta 🙁

Mummi31.1.2020 22:56

Kiva, kiitos 🙂 Huomenna teen piirakan lapsenlapsen 2-vuotissymttäreille 🙂 Näyttää niiiiiin herkulliselle!

Kinuskikissa31.1.2020 19:37

Mummi: ei valu, minunkaan piirakassani ei ole reunoja. 🙂

Mummi31.1.2020 15:50

Valuukohan täyte, jos en muotoile pohjaan reunoja?

Kinuskikissa20.1.2020 08:25

leivontaintoilija: uskon, että onnistuu oikein hyvin!

leivontaintoilija19.1.2020 10:19

Voikohan pohjan ja sitruunatäytteen tehdä valmiiksi ja pakastaa? Juhlapäivänä sitten sulattaisi ja tekisi marengin päälle

Kinuskikissa9.7.2019 15:12

Karoliina: kannattaa testata! Marenkia olen tehnyt karppisokerista ja kyllä se onnistuu.

Kinuskigalleria (4)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Sitruunapai

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Sitruunapai

9.8.2018

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/sitruunapai-1.jpg

Sitruuna-marenkitorttu on yksi rakkaimmista nostalgiaresepteistä, sillä isosiskoni tapasi tehdä tätä lapsuudessani ja myös minä aloittelin leipurin ”uraani” tällä herkulla. Alkuperäinen resepti on nimetty sympaattisesti pai-päätteellä, joka viittaa tietenkin englannin sanaan pie. Resepti oli onneksi tallessa äidin aarrearkistossa, joskin olen muokannut ohjetta matkan varrella melko paljon. Viimeisimmmän muutoksen tein pohjaan, kun sain teiltä siitä palautetta. Tämä(kin) resepti on siis tavallaan kollektiivinen aikaansaannos. Päivityksen vuoksi julkaisen reseptin uudelleen – kommenttihistoria säilyy näin mukana.

Tortun kruununa toimiva marenki on parhaimmillaan samana päivänä. Pohja on huoneenlämpöisenä pehmeä, mutta kovettuu jääkaapissa. Jos siis haluaa tehdä jotain esivalmisteluita edellisenä päivänä, kannattaa pysäyttää pohjaan ja säilöä se muovipussilla suojattuna huoneenlämmössä.

Täyte on kirpakka, kuten sitruunatortussa pitää ollakin. Sen tasapainottamiseksi on suositeltavaa käyttää koko ohjeessa mainittu viiden munan marenkivaahto.

75 min Keskitaso 12 henkilölle 115

Avainsanat

Amerikkalainen piiras - Pie

Ainesosat

MarenkiSitruuna/appelsiini/lime

Kategoriat

KevätMakeat piirakatPääsiäinen

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(144)

Lisää suosikkeihin

Kauppalista

Muistiinpano

Tulosta

Sitruunapiirakka marenkikuorrutteella

Muunna reseptiämukaan.
12
HENKILÖLLE

Pohja

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

175 g voita

1 keltuainen

2 rkl vettä

Täyte

2 dl sokeria

1/2 dl perunajauhoja

1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunasta)

1 1/2 dl vettä

4 keltuaista

50 g voita

Marenki

5 valkuaista

1 1/4 dl sokeria

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg

Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon keltuainen (säästä valkuainen marenkiin) ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja vesi. Lisää joukkoon keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin) ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Jääkaappisäilytys saa marengin pikku hiljaa ”sulamaan”, joten piirakka on suositeltavaa tarjoilla samana päivänä.

Kokeile myös näitä

 
 

Kommentit (115)

Kinuskikissa8.4.2020 15:34

En tainnut ehtiä ihan ajoissa vastaamaan, jos uunikin oli jo päällä, mutta laittaisin maizenaa. Täältä muuten löytyy testikin:

http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-perunajauhojen-ja-maissitarkkelyksen-kaytannon-erot

G Karin Linden8.4.2020 11:44

Nonii pohja tehty, uuni päällä ja apua ei ollutkaan perunajauhoja, voiko käyttää maizenaa? Harvoin leivoin enkä ihmettele 😀

Kinuskikissa12.3.2020 22:26

Heidi: näin tapahtuu tällaiselle pikamarengille, jota ei ole vaahdotuksen aikana kuumennettu. Lisään reseptin loppuun varoituksen tästä asiasta. 🙂

Heidi Johanna Anniina Rantanen11.3.2020 16:43

Tosi hyvän makuinen ja helppo resepti:)

En tiedä mitä tapahtui mutta seuraavana päivänä marenki oli aivan löllöä ja koko piirakka maistui ihan raa’alta munalta 🙁

Mummi31.1.2020 22:56

Kiva, kiitos 🙂 Huomenna teen piirakan lapsenlapsen 2-vuotissymttäreille 🙂 Näyttää niiiiiin herkulliselle!

Kinuskikissa31.1.2020 19:37

Mummi: ei valu, minunkaan piirakassani ei ole reunoja. 🙂

Mummi31.1.2020 15:50

Valuukohan täyte, jos en muotoile pohjaan reunoja?

Kinuskikissa20.1.2020 08:25

leivontaintoilija: uskon, että onnistuu oikein hyvin!

leivontaintoilija19.1.2020 10:19

Voikohan pohjan ja sitruunatäytteen tehdä valmiiksi ja pakastaa? Juhlapäivänä sitten sulattaisi ja tekisi marengin päälle

Kinuskikissa9.7.2019 15:12

Karoliina: kannattaa testata! Marenkia olen tehnyt karppisokerista ja kyllä se onnistuu.

Kinuskigalleria (4)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa