Nyt nautitaan keväästä ja keväisistä leivonnaisista! Halusin vastapainoksi täyteläisemmille muffinssiohjeille tehdä jotain raikasta ja kevyempää. Kevyen lisäksi ohjeen voisi luokitella helpoksikin, sillä kaikki ainekset sekoitetaan kerralla kulhossa.
Mieltäni oli kutkuttanut jo pitkän aikaa inkiväärin käyttö leivonnassa. Kokeilin näitä sitruunamuffinsseja myös ilman inkivääriä, mutta inkivääriversio vei selvän voiton! Jos kuitenkaan et pidä inkivääristä, voit toki jättää sen pois. Itse käytin valmista inkiväärimurskaa, mutta tuoreesta inkivääristä tehty raastekin sopii.
15 kappaletta
Taikina:
2 sitruunan kuoriraaste
½ dl sitruunamehua
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 ½ dl sokeria
2 dl appelsiinijugurttia
2 munaa
½ dl rypsiöljyä
2 tl inkiväärimurskaa
Päälle:
tomusokeria
½ prk (á 340 g) Lemon curd -tahnaa
appelsiininmakuisia kakunkoristeita
Pese sitruunat huolellisesti ja raasta sitruunan kuori. Purista mehu. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita vatkaimella tasaiseksi.
Laita muffinssipellin koloihin paperiset vuoat ja täytä ne taikinalla.
Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kaiverra veitsellä muffinssien keskelle kolo. Ripottele päälle tomusokeria. Täytä kolo Lemon curd -tahnalla. Viimeistele appelsiinikoristeilla.
Mauskis: hienoa, että löytyi suosikki täältä blogin vanhemmasta reseptiarkistosta. Näitä on kyllä hyvä kaivella välillä esiin, joten kommenttisi oli oikein ilahduttava. Liekö valmista murskaa enää saatavilla, mutta sen voi toki korvata itse raastetulla. Tai toimia kuten sinä teit – ratkaisusi oli parempi kuin hyvä!
Mietin, mitä voisi tehdä lemon curd-purkin lopusta, ja tästähän löytyi oiva ohje. Oli kyllä herkullisia ja ihanan helppoja tehdä. Inkiväärimurskaa ei vaan löytynyt mistään, joten päädyin käyttämään kandeerattuja inkiväärinpaloja murskattuna. Päälle laitoin hillottua appelsiinin kuorta, kun ei mitään valmiita koristeitakaan löytynyt. Tästä tuli uusi suosikkiohje!
Kiitti mari-johanna! 🙂
mari-johanna
Näitä muffinsseja meillä leivottiin eilen vaarille,joka ei kakuista niin perusta, mutta rakastaa inkivääriä yli kaiken.
Synttäri eväät olivat varsin maukkaat ja raikkaat. 🙂
Kaiken huipuksi ohje oli niin tavattoman helppo, että pyöräytin samantien kaksi taikinaa: toisen ihan yks yhteen ohjeen kanssa ja toisen minkä tein maidottomaksi spelttivehnää käyttäen! 🙂
Slurps ja maiskis! Suosittelen! 🙂
sojan kotikeittiö
Tein näitä äskettäin ja hyviä olivat. Voisi tehdä uudestaankin. Jäivät itsellä ehkä hieman raa’aksi, ainakin seuraavana päivänä olivat siinä rajoilla olevia, koostumus kostea ja tahmea. Mutta tykkäsin siis itse kovasti!!!!
KIRPEAN YSTAVA:
No kyllä nämä mielestäni ”yhtään” kirpeitä ovat. 😉 Taikinaa voi vielä kirpeyttää lisäämällä enemmän sitruunaraastetta/inkiväärimurskaa. Makutestaus ennen taikinan vuokiin laittamista.
Onko yhtaan kirpeita
KEIA:
Kyllä aitoa inkivääriä voi käyttää, mutta kannattaa annostella varoen ja maistellen, ettei tule liian pistävää makua. Aiemmissa kommenteissa saattaa olla kokemuksia tai pohdintoja tästä.
Muffinit ovat parhaimmillaan parina ensimmäisenä päivänä, mutta säilyvät pari paivää siitä eteenpäinkin. Pakastimessa säilymisaika on pidempi, mutta koristelu vasta sulatuksen jälkeen.
Hei!
Voiko siis tässä käyttää ihan aidosta inkivääristä tehtyä murskaa? Kauanko muffinit säilyvät?
LOTTAKO:
Epäilen, ettet kokeillut kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun jää taikinaa, on jatkettava paistamista.
(Tämä on vastaus toisaalla esitettyyn kysymykseen.)
sojan kotikeittiö
suvi: en ole näitä tehnyt, mutta sitruunarahkakin käy… se on kyllä tiiviimpää, joten jos vähän jatkaisit sitä maidolla, että rakenne olis lähempänä jogurttia? sit onhan noita muitakin samantyylisiä jogurtteja, joku mandariini-sitrus ainakin valiolla, ja arlalla tosiaan toi appelsiini. Tähän saattas kyllä käydä vaikka maustamatonkin, jos sit käyttäs enemmän sitruunaa?
Millä voisin korvata appelsiinijugurtin?:) käykö sitruunarahka?
PAULAHH:
Kakkuvuoassa paistamista Kinuskikissa ei ole kokeillut, joten luvata ei voi. Aika monet muffinssitaikinat onnistuvat myös kakuksi tehtynä. Kovin isoa kakkua tästä ei ehkä tule. Olisiko mökkikokeilun paikka? 🙂
Voisiko tämän reseptin toteuttaa myös ns. kahvikakkuna? Mökille pitäisi mukaan saada ja olisi helpompi kuljettaa kakkuna paikalle 🙂 Tarviiko tehdä jotain muutoksia taikinaan, jotta toimisi näin?
Kiitos neuvosta. Yksi teelusikallinen riitti minun makuuni oikein hyvin. Ihanan helppo ohje ja yleensä herkuista piittaamaton avomieskin kehui hyvää makua.
AURORA:
Inkiväärijauheen ja –murskan vastaavuudesta ei itselläni ole tietoa. Kumpikin ovat voimakkaita maun antajia. Mutu-tuntumani perusteella en ainakaan oikopäätä uskaltaisi laittaa 2 tl inkiväärijauhetta tuohon taikinaan. Voisi kokeilla 1 teelusikallista ja maistella seosta. Siinä vaiheessa voisi, jos lisäpotku tuntuisi aiheelliselta, laittaa vielä lisää pieneen jauhomäärään sekoitettuna.
Tuolta alempaa saattaisi löytyä kommentointia asiasta. Satuin näkemään ainakin Kinuskikissan kommentin 6.3. 2010.
Kaapista löytyy vain tavallista inkiväärijauhetta, sitä varmaan käytetään samassa suhteessa murskan kanssa?
IMAJRIM:
Kinuskikissan todennäköisyysarvio on niin lupaava, että kannattaa kokeilla soijajugurtilla.
Millähän todennäköisyydellä nämä ihanuudet onnistuvat soijajogurtista? Lähipiiristä löytyy ihminen, joka ei voi edes lastensa maitolaseja lastata tiskikoneeseen allergiansa vuoksi. Resepti on muuten täydellisen oloinen omaan makuuni.
TERVIS:
Olisikohan niin, että uunisi tarvitsee enemmän aikaa? Kokeilepa seuraavalla kerralla tikkutestiä. Kun aiot ottaa muffinssit pois uunista, kokeile ensin painaa tikulla muffinssin keskikohtaan. Jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista vielä viitisen minuuttia ja sitten taas tikutus. Kun tikku jää puhtaaksi, ovat muffinssit kypsiä.
Uunit ovat teholtaan erilaisia, joten ei kannata luottaa täysin ohjeessa annettuun paistoaikaan.
Tämän jälkeen pelkkiä onnistumisia! 🙂
Nämä muffinsit minäkin olen saanut kohoamaan mukavasti (en tosin yhtä maukkaan näköisiksi kuin Kinuskikissa!) :):) – ainoastaan kerran tai pari ovat muffinssit uunista ottamisen jälkeen lässähtäneet ja olleet sisältä raakoja. Näinä lässähtämiskertoina olen laittanut joko liikaa inkivääritahnaa tai sitten yritykseni korvata appelsiinijugurtti maustamattomalla jugurtilla sekä ehkä liian isolla lorauksella sitruunamehua ei ole oikein onnistunut, vaan taikina on ollut liian juoksevaa. Suosittelen siis ainakin tässä reseptissä pysymään Kinuskikissan antamissa ainesosamäärissä! 🙂
Onnistuneet muffinsit ovat kyllä eri hyviä ja niitä on tullut leivottua useampana kertana. Myös muut kuin leipoja ovat olleet makuun ja koostumukseen tyytyväisiä. Suosittelen!
Näitä olen nyt tehnyt useaan otteeseen – ovat niin hyviä. Vaihdan aina vain jugurtin maitoon… meillä kun ei muuten jugurttia ollenkaan syödä eikä siis koskaan löydy kaapista. Ja joskus upotan sisälle minttusuklaamuffinssien-ohjeen tavalla suklaisen sydämmen.
Mikähän muuten mahtaa olla leivonnassa vikana kun jos yritän tätä reseptiä moninkertaistaa eivät muffinssit kohoa ollenkaan? Jos teen tismalleen ohjeen antaman määrän tai puolet tästä määrästä, niin kohoavat todella komeasti. Ei ole mulla koskaan muffinsit ennen näin ubeasti kohonneet.
ANNA_HALI:
Kyllä, kyllä. Älä vain lähde kauppaan tuon takia. 🙂
Kelpaakos näihin rypsiöljyn sijasta auringonkukkaöljy? (: Eipä mene kauheesti tuota öljyä niin ei uutta viittis alkaa ostamaan
Näitä olen tehnyt monta kertaa, todellakin paras muffinssiresepti mitä on 🙂
OIVA:
Lyhyestä virsi kaunis. 🙂
Maailman parhaat muffinssit. Piste.
♥
Todella hyviä muffinseja! Sitruunamehua laitan ensi kerralla vielä hieman lisää, koska maku pehmenee uunissa.
Ihania, raikkaita ja kauniita, ja mikä parasta, helppoja aloittelevallekin leipurille! Inkivääri antaa sopivan lisäsäväyksen, mutta ei hallitse. 2-vuotias apuleipurinikin tykkäsi sekä taikinasta että valmiista leivonnaisesta. Koristelu yksinkertainen mutta minusta tosi kaunis.
Muuten, mistä johtuu että tämä muffinssi säilyttää kuohkeuden ja ilmavuuden ilman, että aluksi vaahdotettaisiin rasva+sokeri tai munat+sokeri? Eli miksi ei tarvi sekoittaa kuivia aineksia erikseen?
Tein näitä perheelle ystävänpäivänä ja oli kyllä mahdottoman hyviä. Sitruuna ja inkivääri maistuivat vahvasti!
Maistuivat, vaikka koristeluja ei ollut. Ehkä ensi kerraksi varaan koristeluunkin tarvittavat aineet valmiiksi, sillä ehdottomasti aion tehdä näitä uudelleenkin!
Moikka!
Huomenna juhlat tiedossa ja tämän ihastuttavan reseptin ensikokeilu tiedossa – ja eikun kauppaan!
Tuli tuosta lemon curd-sydämestä mieleen että marenki-sitruunapiirakassahan, josta on nyttemmin tullu bravuurini, se sitruunakiisseli eli ”lemon curd” on uunissa jonkin aikaa, ja ainakin lyhyen ajan kiisseli selviää vallan mainiosti. Noh, ei se auta kuin kokeilla. Jos jotain katastrofaalista tapahtuu voin raprotoida tänne 😉
Nam, ihanan kuuloinen ohje. Täytyypä kokeilla heti, kun ehdin. 🙂
Silja: Kaikki ainekset voi kuin voikin vatkata yhdessä. Itse en koskaan vaivaudu sekoittamaan leivinjauhetta jauhoihin yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Tämänkin poikkeuksen kohdalla on tarkoitus kokeilla oikaisun mahdollisuutta, kunhan aika antaa myöten. Luotan sähkövatkaimeeni – se sekoittaa nostatusaineen kyllä. Käsin sekoittaminen on sitten asia erikseen.
Muffinssien kohoamisesta sen verran, että omat muffinssini lässähtivät AINA keskeltä ennen kuin opin olemaan säästelemättä paperivuokien kanssa. Mielestäni paperisia leivosvuokia kannattaa ehdottomasti käyttää kaksinkertaisena (kaksi vuokaa päällekäin), sillä muffinssit ja kuppikakut nousevat paremmin ja pysyvät muhkeampina. Toisaalta taikina myös pysyy paremmin vuoassa, eikä karkaile reunoilta. Tämä vinkkinä niille, jotka eivät muffinssipeltiä omista.
Leivonnaisten kohoamisesta muita omia huomioita:
– Käytän lähes poikkeuksetta öljyä margariinin sijasta leivonnassa. Taikinasta saa kyllä riittävän kuohkeaa, jos on mahdollisuus sokerin ja rasvan sijaan vaahdottaa kananmunat ja sokeri.
– Jos reseptissä on happamia ainesosia, kuten tässä ohjeessa esimerkiksi jugurtti ja sitruuna, ruokasooda voi kohottaa taikinan tehokkaammin kuin leivinjauhe.
– Sekoittamista sekoittamisen ilosta (tällaisiakin ihmisiä olen tavannut ) kannattaa välttää. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekaisin.
Hienoilta kuullostavat, mutta sitä mietin, että eihän kaikkia aineksia voi vatkata yhdessä? Leivinjauhe ei tykkää?
Sori, olihan siellä ohjeessa rypsiöljyä, josta samainen Utelias kokki sanoo seuraavaa: ”kasviöljyt eivät vaahtoudu eivätkä siten kuohkeuta taikinaa.” Jospa tuon rypsiöljyn vaihtaisi vaikka leivontamargariiniin, auttaisiko se kohoamisessa?
Hei ja minunkin puolesta kiitos ihanista resepteistä ja kuvista! Tuli mieleen tuosta kohoamattomuus-ongelmasta seuraavaa:
– leivinjauheen kanssa mikään ainesosa ei saisi olla lämmin
– tässä ohjeessa ei ole leivontarasvaa mutta jos sitä on, tulisi se jäähdyttää ennen käyttöä ettei nousemisprosessi ala liian aikaisin, huoneenlämpöinen siis ok.
– tuli Kikan ongelmasta mieleen, että siinä liian aikaisessa lässähtämisesä saattaa tosiaan kyse olla uunin lämpötilasta. Elintarviketiedon Utelias kokki -kirja neuvoo että ”jos hiilidioksidia muodostuu liian nopeasti, kuplat saattavat haihtua taikinasta liian aikaisin” ja sama toisinpäin
– eli ”liian aikainen paistopinta ei kohota taikinaa tarpeeksi”. 200 astetta pitäisi olla ok myös kiertoilmauunissa (?), monet ohjeet sanovat 225 muffineille, itse luotan tuohon 200 asteeseen.
– Vaahdottaminen on tosi tärkeää ilmakuplien muodostumiseksi, siksi useissa ohjeissa moniosaisena. Toivottavasti tästä oli jollekin jotain apua.. 🙂
Lähde: Utelias Kokki: Parkkinen & Rautavirta
Pahoittelen viivästynyttä vastaustani!
Eija: muffinssipellillä saa korkeampia muffinsseja.
Mummeli: edellä vinkkaamani muffinssipelti on ainakin yksi tosi loistava väline, jolla minä olen saanut korkeita muffinsseja. Myös tukevien paperisten vuokien käyttö voi auttaa (paperiset leivosvuoat ja amerikanmuffinssivuoat ovat jämäkämpiä). Toisaalta jos leipomuksesi eivät järjestää kohoa, niin pistää jo miettimään, että vika voisi olla vaikkapa uunissa. Minulla ei ole kiertoilmauunia, joten sen käyttövinkkejä en kyllä osaa valitettavasti antaa.
Hei. Olen uusi ihailija ulkomailta! Aivan mahtavia kakkuja. Kunpa löytyisi tarpeeksi aikaa kokeilla kaikkia.
Nyt tein näitä ihania sitruuna muffinsseja mutta kuten aina, ne eivät nousseet 🙁 Näin käy melkein kaikille kakuille/skonsseille jne. Maku on aivan ihana, raastoin tuoretta inkivääriä mukaan.
Onkohan uunissa vika? Minä käytän kiertoilmauunia ja pudotan aina 180 asteeseen jos sanotaan 200 astetta.
Kumpi on kätevämpi, tuollainen muffinsi vuoka juttu, vai
paperiset vuoat?
Marjaana: korvaa sitruunamehu maidolla ja lisää taikinaan 3 rkl kaakaojauhetta.
Moi! Ihanan helppo resepti ja hyviä tuli 🙂 mmhh <3. Mitenköhän näistä sais esim. suklaa muffineita? Kun tuossa on tuota sitruuna mehua 1/2 dl, niin millä sen voisi korvata?
helena: idea kuulostaa tosi hyvältä, mutta leivontakeväästä on tulossa kiireinen, joten saa nähdä ehdinkö ainakaan lähiaikoina testailemaan tuota.
Jenni: kyse on vain ulkonäöstä eli pinta muuttuu epätasaiseksi ja sameaksi.
Anna: uuneissa on tosiaan eroja, joten kannattaa kokeilla tuotakin. Hyvä vinkki!
Kiitos Miikkis ja nuori_kokki!
voikun näyttävät ihanille, varmaan joku päivä testaan näitä 😀
Suurena muffinssidiggarina ilahduin suuresti tästä ohjeesta, kiitos! Ihana yhdistelmä sitruunaa ja inkivääriä. Kakkuset huomenna tarjolla kuopuksen 1-vuotisjuhlissa! Elleivät sitä ennen katoa parempiin suihin… Paljon muffinsseja leipovalle voin suositella yksittäisiä silikonivuokia. Muffinssit kohoavat niissä paljon komeammiksi kuin muffinssipellillä paperivuoissa. Silikonivuokia saa mahtumaan paljon uunipellille, eivätkä säilytyksessäkään vie päällekäin pinottuna yhtä paljon tilaa kuin tefloniset uunipellit. Ovat kaiken lisäksi vielä ekologisia, somia ja edullisia (esim. Iloleipurin vuoat) 🙂
Kikka pohti tuossa aiemmin miksi muffinit lässähtävät uunissa. Itse olen ainakin yhden muffinireseptin kohdalla huomannut, että liian kova paistolämpö saa aikaan tuon lässähtämisen. Vanha uunini oli lämpeni paljon lämpimämmäksi kuin mitä asteet antoivat ymmärtää. Auttaisikohan, jos paistaisit muffineita matalammalla lämmöllä vähän kauemmin?
Hei!
Tein sun ohjeen mukaan appelsiini-valkosuklaajuustokakun ja kiilteen ehdin tekemään päälle, kunnes luin, että et suositellut pakastamista kiilteen kanssa. Kakku on nyt kuitenkin kiilteineen pakastettu, eli mitä nyt sitten tapahtuu kun sulatan sen? Ulkonäköseikat eivät niinkään harmita eli jos kiille hävittää kiiltonsa. Lähinnä ajattelin, että uskallanko varata sen vieraspöytään?
Koristeeksi ajattelin spritsata tummaa suklaata.
Heips.Kikka kiitos mulla sama juttu kuivat kakut ym onnistuu,,mutta,,muffinssit,pitäis olla takuu varmoja mutta mutta,,,mulla on se tupperin muffinssivuoka,ja erilaisii parerivuokii,, ei onnistu ei.Olen jo luovuttanut.
Kinuskikissa.mä oon pitemmän aikaa miettinyt että tekisin ’tiikerikakun’jossa olisi pääväri ruskee(mokka tai suklaa) ja raitoina juuri inkivääriä ja vaikka keltaista karamellivärii…mutta kun ei oo syöjii ja itsellä todettiin diabetes juuri.
Olisiko sulla mielenkiintoo kokeilla???
Kikka: mietitään mahdollisia muita syitä sitten, kun olet kokeillut tuota muffinssipeltiä. Muistathan myös vatkata munat huolellisesti voi-sokerivaahtoon. Isoja muffinssipeltejä saa isoista ruokamarketeista ja tavarataloista. Prinsessojen 3 v-synttäriksi tein kakun, jollaisen tulen tekemään myöhemmin Kotilieden kakkukoulussa. En siksi voinut julkaista sitä täällä.
Jatkuu… Niin sekä kiertoilmalla, että normaalilla lätistää.
(anteeksi katko, pikkumiehemme ehti jostain painamaan nappulaa. Pienistä ihmisistä tuli mieleeni, että missä on prinsessoiden 3v kakku??)
Kiitos Kinuskikissa vastauksestasi. Yritän etsiä tuollaisen isomman pellin jostain (olen etsiskellyt jo pidempään, mutta löydän vain 6kpl peltejä). Uuninluukun olen pitänyt visusti kiinni ja nyt aloinkin epäillä olisiko sillä osuutta, että käytän leivonnassa normaali suolaista voita? Voisiko tuo suolan osuus olla se lätistävä tekijä? Olen kokeillut vatkata rasvan ja sokerin sulattamatta ja sulatettuna, mutta lopputulos silti sama. Epäilin kyllä meidän epätasaisesti paistavaa uuniakin, mutta sek