02.12.2017   21 kommenttia Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Sinivalkoiset aleksanterinleivokset


Aleksanterinleivos johdattelee herkuttelijan 1800-luvulle Venäjän keisarikuntaan. Aleksanteri I:n rooli Suomelle oli merkittävä, sillä hänen myöntämänsä autonomia oli askel kohti itsenäistymistä. Leivos kehiteltiin Aleksanteri I:n vierailun kunniaksi. Se onkin vanhin kuuluisuuden mukaan nimetty leivoksemme.

Perinteisen aleksanterinleivoksen kuorrute on värjätty vaaleanpunaiseksi, mutta tein sen juhlavuoden kunniaksi Suomen lipun väreissä. Leivoksesta saakin kuorrutteen väriä vaihtamalla erilaisiin juhlasesonkeihin sopivia versioita. Raidoituksen sijaan myös nonparellit ja koristerakeet sopivat viimeistelyyn. Raidat voi pursottaa myös suklaasulalla.

Klassikkoa aleksanterinleivoksesta ei ole muodostunut syyttä suotta. Se on yksi herkullisimmista perinneleivonnaisista, joita tiedän. Nyt jos joskus on sen aika!

20-25 kappaletta

Taikina:
200 g voita
1 ¼ dl sokeria
1 keltuainen
½ tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 rs (230 g) vadelmamarmeladia

Kuorrutus:
2 ½ rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
300 g tomusokeria
sinistä elintarvikeväriä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja leivinjauhe. Lisää jauhot desilitra kerrallaan.

Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Laita taikinapuolikas leivinpaperille ja päälle toinen leivinpaperi. Kauli papereiden välissä 20 x 25 cm:n kokoiseksi levyksi. Irrota leivinpaperi päältä.

Tee jäljellä olevalle taikinapalalle samoin.

Levitä toisen taikinalevyn päälle marmeladi. Kumoa toinen taikinalevy leivinpaperin avulla päälle.

Irrota paperi. Pistele pintaan reikiä haarukalla.

Paista pellin päällä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Suojaa tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan tummuminen. Jäähdytä ennen kuorruttamista.

Yhdistä kuorruteainekset keskenään. Värjää pieni osa siniseksi ja laita se pieneen pursotus- tai pakastuspussiin, leikkaa kulmaan aukko. Levitä valkoinen kuorrute levyn päälle. Toimi nopeasti, jotta kuorrute ei ehdi kovettua.

Pursota sinisellä kuorrutteella raitoja. Vedä raitojen poikki cocktailtikun kärjellä. Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa levy paloiksi.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
9 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan maaliskuun arvontaMaaliskuun arvonnassa palkintona Bonne Maman -merkkisiä marmeladeja ja tahnoja sekä Städterin irtopohjavuoka. Osallistu kertomalla minulle, mikä leivonnan raaka-aine olisit ja perustele vastauksesi. :)

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat