Tänä vuonna huhtikuun loppu onkin yhtä juhlaa, kun parin viikon päästä vietetään jo vappua. Suunnittelin yhteistyössä Suomen Sokerin kanssa siman, joka on aika perinteinen mutta kuitenkin himpun verran uudistunut. Olen simassa kokeillut aikaisempina vuosina muitakin sitrushedelmiä. Appelsiinin kohdalla jäin kaipaamaan enemmän raikkautta ja limestä sima sai mielestäni hyvin potkua. Toki perinteistä vappusimaakaan ei sovi unohtaa!
Vinkit:
- Siman valmistamisessa käytännöllisimpiä ovat kierrekorkilla varustetut pullot, esimerkiksi puhdistetut muoviset limsapullot tai lasiset viinipullot.
- Käytä simassa limeä maun mukaan. Kolmesta limestä sima saa selkeän sitruksisen aromin, joka on erityisesti aikuisempaan makuun.
4 litraa
Ainekset:
2-3 limeä
2 + 2 litraa vettä
250 g Dansukker fariinisokeria
250 g Dansukker taloussokeria
herneenkokoinen pala tuorehiivaa
Pulloihin:
sokeria
rusinoita
Pese limet. Kuori vihreä pintaosa kuorimaveitsellä ohuelti, jotta kuoreen tulee mukaan mahdollisimman vähän valkoista kuoriosaa. Leikkaa myös hedelmistä pois valkoinen, kitkerä kuoriosa. Viipaloi limet ja poista siemenet.
Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi isossa kattilassa (vetoisuus 5 litraa). Lisää joukkoon sokerit. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä kylmänä.
Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä. Sekoita hiivapala pieneen nestemäärään. Lisää sitten kattilaan ja sekoita huolellisesti. Lisää limeviipaleet ja kuoret kattilaan.
Anna seistä huoneenlämmössä noin vuorokausi kannella suojattuna.
Laita puhtaisiin pulloihin teelusikallinen (per 1 litra) sokeria ja rusinoita. Poimi limeviipaleet simasta. Sekoita ja kaada sima pulloihin. Siivilöi sima pullottamisen yhteydessä, jotta juomaan ei jää limeistä irronnutta hedelmälihaa.
Pullotusvaiheen jälkeen siman valmistumisaika on noin viikko viileässä, huoneenlämmössä kolmisen päivää. Älä sulje pulloja liian tiiviisti ja vapauta pulloon muodostuva paine aika ajoin avaamalla korkki.
Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.
Niin, minusta tuntuu, että niihin sitruksiin on kyllä tarttunut vähän makua lilluessaan… Että käyttötarkoituksen pitäisi olla sellaisen, ettei se haittaa. 🙂
kiituri
Lidlin lehtisessä oli juttua sitruunoiden säilömisestä ihan sokerian kanssa purkkiin ja niiden käyttö teehen, yms.; olisko ihan hullu ajatus kokeilla sitä näistä sitruksista? Mietin vain sitä hiivaa, että alkaako se tässäkin tapauksessa käymään purkissa, kun sinne sokeria laittaisi. Siihen ei tulisi vettä, vain sokeria, mutta silti.
mari-johanna
Atsii: Limestä tehtyä simaa en toki ole vielä kokeillut, mutta minä toimin aina sitruunoiden kanssa niin, että puristan sitruunoista mehun irti ja kaadan mehun sellaisenaan siman joukkoon. Sitten heitän vain sitruunan kuoret roskikseen. 🙂
Jos haluaa noudattaa tuota viipale kikkaa niin jäädäänpä odottelemaan ideoita…. 🙂
Onko mitään ideaa, voisiko noita pois siivilöityjä sitruksia käyttää vielä johonkin? 🙂