Mainostaessani taannoisessa kuukauden vinkissä kääretorttupohjan pehmeyttä, tuli blogikommentteina ideoita muistakin hyvistä täytekakkupohjista. Yksi niistä oli tämä sienikakku. Sienikakku-nimitys perustuu pohjan kuohkeaan rakenteeseen. Surffatessani pitkin poikin netissä parhaimmalta vaikuttavaa reseptiä etsien tulin toteamaan, että sienikakkureseptit saattavat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Yhteinen nimittäjä on ainoastaan se, että muna-sokerivaahtoon lisätään vettä. Se, mikä on muiden aineiden suhde, onko lisättävä vesi kylmää vai kuumaa ja kuinka paljon vaahtoa tämän jälkeen vatkataan (vai vatkataanko lainkaan) vaihteli suuresti. Vakuutuin etsintöjen jälkeen lopulta tästä reseptistä ja totta se on: siitä tuli rakenteeltaan selvästi erilainen kuin tavallisesta sokerikakkupohjasta. Alla vasemmalla kuva sienikakkupohjasta ja oikealla sokerikakkupohjasta. Sienikakkupohja on jotenkin ”hötöisempi” kuin sokerikakkupohja, vaikka tämä ei pienistä kuvista niin hyvin erotukaan.

Vesi lisätään kiehuvana niin hurjalta kuin se kuulostaakin. Vaahto ei lässähdä, mutta lisääminen kannattaa tehdä hyvin pienissä erissä. Huomasin, että jauhojen sekoitusvaiheessa vaahto laski enemmän kuin tavallista sokerikakkupohjaa tehdessä. Siitä huolimatta pohja jaksoi kohota uunissa niin, että 4 munan sienikakun voisi ajatella vastaavaan ainakin 5 munan sokerikakkua. Uunissa sienikakku kohosi keskeltä enemmän kuin reunoista – tämäkin poikkeava ilmiö sokerikakkupohjaan nähden. Kohonneen osan voi tasata veitsellä ja paloitella vaikka täyttämisvaiheessa kakun väliin.

Tässä ainesten suhteet laskettuna 4:n, 5:n ja 6:n munan kakkuihin ja ehdotukset sopivan kokoisista vuoista.

Vuoan halkaisija: n. 24 cm

3 dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
1-2 tl leivinjauhetta
4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 26 cm

3 ¾ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2 tl leivinjauhetta
5 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 ½ dl sokeria
1 ¼ dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 28 cm

4 ½ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ¾ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2-3 tl leivinjauhetta
6 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
3 dl sokeria
1 ½ dl kiehuvaa vettä

Paistaminen: 200 astetta uunin alatasolla 30-40 minuttia.

Voitele ja korppujauhota valmistamasi pohjataikinan koosta riippuen n. 24-28 cm suuruinen vuoka.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Mikäli haluat tumman pohjan, lisää joukkoon kaakaojauhe (korvaten saman verran vehnäjauhoista).

Varaa munien ja sokerin vaahdotukseen hyvin iso kulho, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Laita vaahdotusta aloittaessasi vesi kiehumaan (mittaa kattilaan hieman enemmän kuin tarvitset, koska todennäköisesti vesi kiehuu ennen kuin vaahto on valmista ja osa vedestä ehtii haihtua pois). Muna-sokerivaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Kaada oikea määrä vettä mitta-astiaan ja lisää vesi siitä pienissä (15-20) erissä jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla.

Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 30-40 minuuttia pohjan koosta ja uunista riippuen. Suojaa pinta jonkin ajan kuluttua alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.