Sämpylät

Taikina:
5 dl rasvatonta tai kevytmaitoa
50 g (1 pkt) hiivaa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
½ dl oliiviöljyä
2 dl salaattisiemensekoitusta (Pirkka)
10 – 12 dl täysjyvävehnäjauhoja

Voiteluun:
muna

Pinnalle:
siemeniä


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoittele, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Lisää sokeri, suola, öljy ja siemenet. Lisää jauhoja noin 1 dl kerrallaan ensin lusikalla tai haarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.

Vaivaa taikinaa hetken aikaa jauhotetulla pöydällä. Pyörittele taikinasta sämpylöitä. Anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle siemeniä.

Paista 200 asteessa 10 – 15 minuuttia.