10.06.2020   1 kommentti Kategoria: Kesä,  Kinuskikissa kokkaa
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Savulohi


Kesämökillä yksi vakioruoka ja herkkujen herkku on savustettu lohi. Vuosien saatossa on muotoutunut aika hyvä rutiini tähän hommaan! Savustuksessa käytän savustuslaatikkoa, joka mahtuu grilliin. Kalan voi tarjota vastasavustettuna, mutta se on erinomaista myös kylmänä. Vieraita varten pääruokalajin voi siis hyvin valmistaa jo ennakkoon.

Kalan savustamisessa joillakin on tapana käyttää sokeripalaa, jonka sanotaan antavan pintaan väriä. Itse en pidä tätä tarpeellisena, vaan kala saa kyllä väriä, kun haketta on tarpeeksi. Video lohen savustuksesta löytyy Kinuskikissan Instagram-profiilista!

Ainesosat

  • 1 kg lohifileetä
  • suolaa
  • leppähaketta

Valmistusohjeet

1. Suolaa kala ajoissa, esimerkiksi savustuspäivän aamuna. Käytän itse suolaa ruoanlaitossa maltillisesti, mutta kalan suolaamisessa nyrkkisääntöni on: ”niin paljon, että hirvittää”. Savustettu lohi vaatii siis suolaa reilusti! Yleensä rouhin merisuolaa myllystä. Myös tavallinen hienosuola käy.

2. Ota kala huoneenlämpöön noin tunti ennen savustusta. Nosta filee alumiinifolion päälle, jonka avulla sitä on helppo siirrellä. Taittele folion reunat fileen ympärille ”astiaksi”.

3. Suojaa savustuslaatikon pohja alumiinifoliolla. Näin kalasta mahdollisesti tippuva rasva ei pääse palamaan kiinni laatikon pohjaan. Foliota ei tarvitse vaihtaa jokaisen savustuskerran jälkeen.

4. Levitä alumiinifolion päälle neljä täyttä kourallista haketta (hakepussissa saatetaan ohjeistaa pienempi määrä, mutta se on minusta liian vähän).

5. Laita ritilä savustuslaatikkoon ja kala folioineen sen päälle (omassa laatikossani on kaksi tasoa, mutta savustan kalan aina ylimmällä). Jos savustuslaatikon kannessa on ilma-aukko, laita se kiinni, jotta savua ei pääse karkaamaan.

6. Laita grilli päälle täydelle teholle ja odota, että lämpötila on kohonnut 200 asteeseen. Nosta savustuslaatikko grilliin ja kypsennä 25 minuuttia (huomattavasti isompi/paksumpi filee voi vaatia 5 minuuttia enemmän). Älä avaa kantta savustuksen aikana. Pidä lämpötila vakaana.

7. Kun aika on täyttynyt, nosta laatikko grillistä. Siirrä kala ritilän päältä alumiinifolion kanssa tarjoilulautaselle (ylimääräiset reunat voi repiä pois). Tarjoilulautanen kannattaa suojata, sillä myös folion pohjassa on palanutta rasvaa. Esimerkiksi puiseen alustaan tästä voi jäädä pysyvät jäljet.

Valmistusaika: 30 min

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
Juhannus

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
16 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat