28.02.2020   10 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Makuja maailmalta,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Saksalainen juustokakku – Käsekuchen


Kaupallinen yhteistyö Valion kanssa.

Saksalaisen juustokakun salaisuus on pehmeän rahkaisessa täytteessä, johon sitruuna antaa raikkaan säväyksen. Kakku valmistetaan uunissa paistamalla ja annetaan tekeytyä jääkaapissa yön yli. Makuelämys kruunataan runsaalla kermavaahdolla.

Käsekuchen on minulle tuttu jo kouluajoilta Saksan kielen kirjoista. Myös äidiltä olin kuullut tästä saksalaisesta ihanuudesta, joka oli ollut mieleenpainuva makuelämys hänen opiskellessaan kieltä Saksassa. Myöhemmin pääsin itsekin tutustumaan Käsekucheniin, kun teimme vanhempieni kanssa automatkan läpi Saksan. Käsekuchenin maistaminen paikallisessa konditoriassa oli siitäkin syystä erityinen kokemus, että en ollut koskaan juustokakkuja nähnyt saati syönyt. Oli ihmeellistä, että kakku oli lähes yksinomaan pelkkää täytettä ohuenohuella pohjalla. Eikä se maistunut yhtään juustolta! 🙂 Saksalaiset eivät välttämättä tee kakkuun edes pohjaa, mutta minusta se täydentää rakennetta mukavasti.

Kun kuulin Valion uudesta kermarahkasta, jollaista olinkin kaipaillut leivontakäyttöön, lamppu syttyi pääni päällä. Tiesin heti, mitä siitä leipoisin! Oli aika palata lapsuuteen. 🙂

  • Pohja:
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • ½ dl sokeria
  • pari hyppysellistä suolaa
  • 125 g huoneenlämpöistä Valio voita
  • 1 muna
  • Täyte:
  • 75 g Valio voita
  • 1 luomusitruunan kuori
  • ½ dl sitruunamehua
  • 3 dl sokeria
  • ½ dl maissitärkkelystä
  • 4 munaa
  • 4 prk (à 200 g) Valio kermarahkaa
  • 1 vaniljatanko tai 2 tl vaniljatahnaa
  • Koristelu:
  • 4 dl Valio vispikermaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • (tyrnijauhetta)
  • (mintun- tai sitruunamelissanlehtiä)



Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Yhdistä voin kanssa sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai sormilla nyppien. Sekoita joukkoon muna.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös vuoan reunalle leivinpaperisuikale. Saat sen pysymään paikoillaan sipaisemalla reunaan hieman voita. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja n. 5 cm:n verran reunoille.

Sulata täytteen voi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Purista tarvittava määrä mehua. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys kulhossa. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset samaan kulhoon sokerin ja maissitärkkelyksen kanssa ja valkuaiset toiseen kulhoon vaahdotusta varten.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Etene tämän jälkeen ripeästi, jotta valkuaisvaahto ei lässähdä. Lisää sokeri-keltuaiskulhoon voisula, kermarahka, vaniljatanko/tahna sekä sitruunan kuoriraaste ja sitruunamehu ja sekoita huolellisesti vatkaimella. Lisää lopuksi vatkaimen hitaimmalla teholla sekoittaen valkuaisvaahto.


Kaada täyte vuokaan. Aseta uuniritilä keskitasolle tai hieman alemmas, jotta paiston myöhemmässä vaiheessa kakun suojaksi asetettavalle pellille jää tilaa. Paista kakkua 200 asteessa 60 minuuttia. Kun kakku on saanut hieman väriä (noin 35 minuutin kohdalla), laita ylemmälle tasolle uunipelti suojaksi, jotta pinta ei tummu liikaa. Sammuta uuni paistoajan täytyttyä ja raota hieman luukkua. Anna kakun olla jälkilämmössä noin 15 minuuttia – hidas jäähtyminen ehkäisee pinnan halkeilua.

Jäähdytä kakku huoneenlämmössä ja anna olla jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Tasoita kakun pinta kermavaahdolla.

Laita loput vaahdosta pursotuspussiin, jossa on iso ruusutylla (15 mm). Aloita pursotus keskeltä. Pidä tyllaa kohtisuorassa kakun pintaan nähden, ohuempi kärki ylöspäin. Pursota terälehtiä toistensa ympärille, kunnes ne täyttävät koko päällisen. Pyörivä alusta helpottaa tätä vaihetta.

Viimeistele pinta siivilöimällä päälle tyrnijauhetta tai jauhemaista elintarvikeväriä. Reunaan voi asetella tuoreita yrttejä.

Yhteistyössä Valio

VALIO_logo_RGB53mm_12997_16

Valmistusaika: 12 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
12 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat